

våra trädgårdsresor - en lisa för själen
Trädgårdsresa till Englands sydkust - privatträdgårdar och Sissinghurst Castle
På denna resa till södra England kommer vi att besöka de kanske mest berömda av Englands trädgårdar, Sissinghurst Castle och Great Dixter, men framför allt tas vi emot av välkomnande trädgårdsägare i deras vackra privatträdgårdar - under en tid då rosorna blommar som mest.
Resan ger också möjligheter till att handla på plantskolor och att uppleva den charmiga kuststaden
Eastbourne med sina många affärer och restauranger.
Fullbokad. Vi har reservlista som man kan anmäla sig till.
Datum: 12-17 juni 2018
Pris:14.850 kr
Reseprogram


Dag 1 - Borde Hill Garden och Eastbourne
Tisdag den 12 juni
När vi landat på flygplatsen i London åker vi direkt till Borde Hill Garden, Haywards Heath och börjar med lunch tillsammans i deras Café Elvira. Borde Hill Garden är en 17000 m3 stor privat visningsträdgård som skapades i början av 1900-talet av kapten Stephenson Clarke från frön som de utsända plantjägarna tog hem till England från alla delar av världen. Nu kan vi se uppvuxna sällsynta träd och buskar i olika ”levande” trädgårdsrum som ofta har en enastående utsikt över omgivande Sussex High Weald. Här finns bl a en rosenträdgård, en exotisk trädgård, parklandskap, italiensk trädgård, paradisgången och mycket mer.
Vi åker sedan söderut till Eastbourne och checkar så småningom in på vårt fina hotell med fantastisk utsikt över engelska kanalen.
Eastbourne är en charmig kuststad, känd för sitt milda klimat och sitt soliga väder och har varit en populär semesterort i över hundra år. Staden är med sina 100.000 invånare liten nog för att man skall kunna ta sig fram till fots överallt, men stor nog för att kunna erbjuda ett rikt utbud av kultur, shopping och nöjen. Staden har en strandpromenad på 8 km och alldeles i närheten finns de berömda kalkstensklipporna South Downs och Seven Sisters. Vid Souvereign Harbour hittar du mysiga barer, restauranger och en marina.
Vi ses senare på kvällen för en drink och välkomstmiddag tillsammans.
Dag 2 -Long Barn och Monk´s House
Onsdag den 13 juni
Idag börjar vi med att åka norrut för att få ett unikt besök i den stora trädgården runt det unga paret Lars och Rebecca Lemonius berömda hem, Long Barn i Sevenoaks. Det förfallna huset från mitten av 1300-talet och den övervuxna trädgården på ett hektar, köptes av Vita Sackville-West och Harold Nicolson 1915 och de bodde här i femton år. Det var här som de provade ut många av de nya trädgårdsidéer som blev så berömda i deras nästa hem – Sissinghurst Castle. De började med att strukturera trädgården i olika rum och att anlägga flera terrasser som finns bevarade än idag; arkitekten och vännen Edwin Lutyens utvecklade deras idéer ytterligare 1925. Long Barn har haft flera andra berömda ägare, t ex så hyrde Charles Lindbergh (förste man som flög över Atlanten) och hans hustru huset av Nicolsons flera år.
Nu är Long Barn ett privat hem som mycket sällan visas för besökare, vi får känna oss privilegierade när vi får komma hit och höra Rebeccas livfulla berättelse om hur hon och maken bestämde sig för att köpa Long Barn och förvalta detta trädgårdsarv. Vår rundvandring i trädgården avslutas med kaffe/te och kaka.
Vi åker sedan söderut för lunch, innan vi åker vidare till ännu en trädgård med anknytning till Vita Sackville-West, nämligen ...
Monk’s House, Rodmell, ett litet hus från 1600-talet som var författarinnan Virginia Woolf och hennes man Leonards älskade lantställe. Stugan ägs idag av the National Trust och vi kan både gå in och se var Virginia Woolf satt och skrev de mest kända av sina böcker och gå runt i trädgården med dess ”cottage garden” stil med blommor, dammar och fruktträdgård. Här hade den sk. Bloomsburygruppen ofta sina möten - en grupp brittiska radikala intellektuella och konstnärer som från ca 1905 fram till andra världskriget bildade en informell krets med stort inflytande på det engelska kulturlivet. Vita Sackville-West och hennes man Harold Nicolson var knutna till gruppen och Vita hade under några år ett kärleksförhållande med Virginia Woolf.
Gemensam middag på hotellet på kvällen.
Resefakta och hotell
Reslängd
6 dagar
Avreseort
Köpenhamn, Stockholm, (Oslo)
Avresa
Tisdagen 12 juni 2018
Hemresa
Söndag den 17 juni 2018
Pris
14.850
Enkelrumstillägg
1290 kr
Flygfakta
Flygbolag: Norwegian (reguljärflyg)
Avresa den 12/6:
Kastrup kl: 06:50, (ank London/Gatwick kl 08:05 )
Arlanda kl 07:05 (ank London/Gatwick kl 08:40)
Hemresa 17/6 från London/Gatwick (south) till
Kastrup avr kl 20.45 (ank. Kastrup 23.35),
Arlanda avr kl 20:30 (ank Arlanda 23:50)
I priset ingår
Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/ t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé på Hydro Hotel**** i Eastbourne, fem nätter; fyra luncher och fem middagar. Dessutom ingår välkomstdrink och fyra förmiddagsfika, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker. Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.
Hotell
Hydro Hotel**** 5 nätter inkl. frukostbuffé
hemsida: https://www.hydrohotel.com/
Hydro Hotell har nyligen uppgraderats till ett 4-stjärnigt hotell.
Hydro Hotel omges av prisbelönta trädgårdar och har utomhuspool, en elegant restaurang och fantastisk havsutsikt. Hotellet ligger bara några meter från kusten i Eastbourne och 15 minuters promenad från Eastbourne Pier.
Rummen på Hydro har TV med Freeview-kanaler, Wi-Fi och sittutrymme. Alla rum har te- och kaffefaciliteter samt ett modernt badrum med hårtork. Några har utsikt över Engelska kanalen.
Crystal Restaurant serverar klassiska, brittiska och franska rätter till middag. Du kan njuta av drycker och lättare tilltugg i de mysiga loungerna. En rejäl, varm frukost serveras varje morgon.
Hydro Hotel har en skönhetssalong där du kan få specialistbehandlingar. Du kan också koppla av på terrassen vid poolen, som har solstolar och parasoller.
Hydro Hotel ligger bara 20 minuters promenad från Eastbournes centrum
Reseledare
Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor
Curt Schröder, Karins Trädgårsresor
Frågor om resan
tel: 046-39 99 69
epost: karin.lagergren@telia.com

Dag 3 - Clinton Lodge och Ringmer Park
Torsdag den 14 juni
Idag börjar morgonen med ett besök i mycket vackra och stämningsfulla Clinton Lodge, Freshfield, där vi hälsas välkomna av Lady Collum och serveras förmiddagskaffe/te och kaka. Hennes omskrivna trädgård ligger runt ett vackert hus från 1600-talet och innehåller både formella trädgårdsrum inspirerade av olika tidsperioder och romantiska partier översållade av historiska rosor. Här finns en medeltida köksträdgård, en 1600-talsinspirerad doftkryddträdgård inramad i buxbomshäckar och med en fontän i mitten, en rosenallé, dubbla perennrabatter och en ljuvlig rosenträdgård; nyare inslag är en liten "knot garden" på framsidan av huset och en skuggträdgård bakom.
Strax utanför Lewes ligger Ringmer Park med en 32000 kvm stor trädgård, där Michael och Deborah Bedford sedan tar emot oss med en gemensam buffé lunch. Under 25 års tid har de byggt upp en serie relaterade trädgårdsrum med tätt planterade rabatter - olika i sin planttyp, struktur och färgsammansättning, men alla designade som klassiska engelska trädgårdar med en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet och South Downs. Rosenträdgården innehåller 600 olika rosor och bör vara som vackrast nu, men här finns också rabatter som blommar från tidig vår till sen höst.
Gemensam middag på hotellet.
Dag 4 - Battle, Great Dixter och Sissinghurst Castle
Fredag den 15 juni
Vi börjar dagen med att åka till en av Englands mest kända minnesplatser, nämligen den charmiga marknadsstaden Battle. Det är platsen för den betydelsefulla striden i engelsk historia, slaget vid Hastings år 1066. De normandiska (skandinaviska ättlingar) invasionsstyrkorna segrade och kung Harald Godwinson stupade och Wilhelm erövraren kunde inta England. Platsen där Harald stupade finns utmärkt så den kan fortfarande beskådas.
Den vackra staden är byggd runt klostret som uppfördes på platsen för striden. Här kan man uppleva gammaldags butiker med samlarobjekt och antikviteter. Att strosa runt på egen hand en stund är en intressant upplevelse av den engelska historiens traumatiska händelse.
Vi fortsätter dagen med besök i en av Storbritanniens mest framstående och nyskapande trädgårdar, där författaren och trädgårdsmästaren Christopher Lloyd bodde till sin bortgång för ett par år sedan, sagolika Great Dixter i Northiam. Great Dixter köptes 1910 av arkitekturhistorikern Nathaniel Lloyd, som lät den unga begåvade arkitekten Edwin Lutyens rita trädgården när det vackra huset från 1400-talet restaurerades (vi har en tid avsatt för besök också inne i huset). Vi får se lekfullt formklippta idegransfigurer, inbjudande gångar mellan höga häckar och murar som ger en lugn bakgrund åt planteringar med ofta dramatiska färgkombinationer, en nedsänkt trädgård med en romantisk damm, vackra halvcirkelformade trappor och livfulla rabatter som ständigt växlar utseende efterhand som de olika växterna avlöser varandra. Bakom trädgården finns en liten plantskola och en presentshop där vi också kan få lite förfriskningar.
Eftermiddagen ägnar vi sedan helt åt en av de mest berömda trädgårdarna i England, Sissinghurst Castle. Den skapades av författarinnan Vita Sackville-West och hennes man Sir Harold Nicolson runt en medeltida gård som låg i ruiner när de köpte den 1930. Vita älskade gammaldags rosor med dess ljuvliga doft och planterade dem i överflöd tillsammans med clematis och kaprifol, nu klättrar de på vackra tegelmurar i rosenträdgården och frodas i rabatter tillsammans med perenner i färgstämda färger. Nigel var inspirerad av italiensk renässans och ritade de häckar som ger trädgården struktur och delar in den i spännande rum med effektfulla blickfång. Vi får också uppleva den banbrytande vita månskensträdgården med sin enorma klätterros "Rosa mulliganii" på det gotiska valvet, silverpäronet med den söta statyn framför, en "cottage garden" med ett myller av blommor i starka färger och ett wood-land med skuggtåliga växter - detta är en trädgård som fortfarande har stor betydelse för engelsk trädgårdsdesign och som får ses som ett konstverk i sig. Här finns också en trevlig restaurang och en presentshop med växtförsäljning.
Gemensam middag på hotellet.
Dag 5 - King John's Lodge, Pashley Manor
Lördagen den 16 Juni
På förmiddagen besöker vi en romantisk privatträdgård i Etchingham, Sussex: King John´s Lodge. Kring sitt historiska hus har Jill Cunningham planteringar som översållas av gammaldags rosor och perenner och i denna härliga miljö kommer vi att njuta av kaffe med hembakad kaka. Trädgården innehåller en rosengång, en formell del med en damm, en skuggträdgård med murgröna och en stig över en blomsteräng som leder fram till det vackra huset. Här finns också många fina träd och buskar. Sonen i huset har för några år sedan öppnat en liten trevlig plantskola och presentshop som vi kan handla i.
Pashley Manor utanför Ticehurst, blir dagens andra trädgårdsbesök. Det är en prisbelönt, privat visningsträdgård som ligger runt ett vackert gammalt korsvirkeshus från 1500-talet. Vi kommer att få en introduktion till både husets och trädgårdens historia, antingen av ägaren själv, Mr. Sellick, eller av chefsträdgårdsmästaren. Därefter kan vi äta en god lunch på egen hand i deras restaurang som, med all rätt, är känd för sin fina mat.
Vi kommer sedan att få se en swimming-pool med medelhavsinspirerade planteringar och läckra statyer, en muromgärdad trädgård med rosenrabatter och utsikt över böljande kullar; svepande, välskötta gräsmattor, flera dammar och ett wood-land med gamla träd; de olika trädgårdsrummen är olika till sin karaktär, men genomsyras alla av ägarnas konstintresse och sinne för estetik. Här finns också en trevlig presentshop med växtförsäljning.
På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag
Dag 6 -Driftwood, Cupani garden, Hever Castle och hemresa
Söndagen den 17 juni
Sista dagen kommer vi att besöka två mindre trädgårdar i Seaford, Driftwood och Cupani garden, båda fulla av kreativa och vackra planteringar som man blir glad av och som vi kan ta med oss många idéer från. För att det inte skall bli för trångt, delar vi in oss i två grupper och turas om att besöka trädgårdarna.
Driftwood är skapad av Geoff Stonebanks och är en prisbelönt kustnära trädgård med utsikt över havet, där innovativa, färstarka planteringar av både perenner och ettåriga växter varvas med mysiga uteplatser och konsthantverk i järn. Växter som tål både salta och starka vindar är planterade på baksidan av huset mot havet, på framsidan kan odlas lite mer känsliga blommor. Trädgården har visats på TV och är beskriven i berömmande ordalag i ett flertal trädgårdstidningar, bl a av trädgårdsgurun Monty Don.
På andra sidan av Seaford ligger Cupani garden, hemma hos paret Jones. Här kommer vi till en grön och harmonisk trädgård med en vacker blandning av träd, buskar och perenner i olika färgstämda rabatter. Det finns en innergård, ett lusthus, en liten sommarstuga, vattenblänk här och var, obelisker med luktärter i och en stor samling andra växter att njuta av. Det finns också många sittplatser, både i skugga eller under tak - både i denna trädgård och i Driftwood kommer vi att serveras förmiddagste/kaffe med hembakta delikata bakverk.
Sedan åker vi, med avbrott för gemensam lunch på ett pub på vägen, direkt till resan sista trädgårdsbesök - Hever Castle nära Edenbridge - Anne Boleyns barndomshem (hon var en av Henrik VIII-s fruar).
Hever Castle ligger omgivet av en vallgrav och med väldiga topiarier (formklippta buskar) som kantar ingången. De äldsta delarna av slottet är från 1270, men det fick sitt nuvarande utseende på 1500-talet. Den mycket förmögne William Waldorf Astor köpte och började restaurera slottet 1903 och lade också ner väldiga resurser för att anlägga trädgårdarna: den berömda italienska trädgården skapades enbart för att rymma hans samling italienska skulpturer och sjön tog 800 män två år att gräva ut. Vid sjön finns en fontän som inspirerats av Fontana di Trevi i Rom. Vi kommer bland mycket annat också att se en muromgärdad rosenträdgård med över 4000 rosor, en ros är uppkallad efter slottet: The Hever Castle Rose. Ett besök inne i slottet är också något man inte får missa.
Fyllda av alla våra fina upplevelser åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.