top of page

Trädgårdsresa till England, Somerset

 

Vackra landskapet Somerset i västra England kommer att under tidig höst visa oss ett överflöd av sensommarblommor och vackra gräs i härliga privata trädgårdar, både sådana som skapats av de charmerande trädgårdsägare vi får möta och de som skapats av kända trädgårdsdesigners som Piet Oudolf. Vi kommer också att besöka Hestercombe – en trädgård som skapats av engelska trädgårdskonstens ”grand old lady” Gertrude Jekyll.

 

Resan ger också möjligheter till att handla på plantskolor och att uppleva den charmiga staden Bath.  Fullbokad

  

Datum: 2-7 September 2018     

Pris: 14.990 kr 

 

Reseprogram
 Resefakta och hotell
Trädgårdsresa England

 

Dag 1 - Heale House, Taunton

Söndag den 2 september

Efter att ha landat på London/Heathrow och packat in bagaget i vår buss, kör vi västerut mot Somerset cirka en timma, för att sedan äta lunch tillsammans i en pub utanför Salisbury innan vi besöker den vackra privatägda visningsträdgården Heale House vid floden Avon.

Heale House är en privatägd herrgård från 1500-talet. Huset ägs av Guy och Frances Rasch, Guy är ättling till Sir Louis Greville som köpte egendomen 1894. Det var Greville som lät anlägga en stämningsfull japansk vattenträdgård här och som också anlitade den kände designern Harold Peto. Efter besöket här kan vi botanisera bland plantorna i specialplantskolan intill: Kevin Hughes Plants, där vi kan hitta nya, ovanliga perenner och många klätterväxter. De har en specialplantskola och ett litet café i anslutning till trädgården.

Strax norr om Salisbury, reser sig Stonehenge som ett ensamt majestätiskt monument. Det är ett av västvärldens mest kända byggnadsverk som förbryllat forskare i århundraden. Den forntida stensättningen är med på UNESCO:s världsarvslista och byggdes troligen 2500 år f Kr. som ceremoniplats av något slag. Vi kommer att köra förbi sakta och se den fascinerande stencirkeln på väg till vårt fina hotell i centrala Taunton.

 

Staden Taunton är över 1200 år gammal och den första fästningen byggdes i mitten av 700-talet. Här finns bl.a. ett slott som hörde till biskoparna av Winchester. Idag rymmer staden intressanta muséer -  Somerset museum och ett militärmuseum. Det finns också en storslagen kanal i staden som byggdes i början av 1800 talet. Staden har också gott om restauranger och många affärer.

Efter incheckning ses vi igen på kvällen för en välkomstdrink och middag tillsammans på hotellet.

 

 

Karins Trädgårdsresor
Karins Trädgårdsresor Hestercombe gardens
Dag 2 - Kelways nursery, Bradon Farm och Hestercombe Gardens
Måndag den 3 september

Vi börjar morgonen med besök i den anrika plantskolan Kelways Nursery i Langport. Firman grundades redan 1851 och är landets största odlare av pioner, både örtartade pioner, vedartade buskpioner och den nyare korsningen mellan dessa de s.k. intermediära pionerna (intersectional peonies). Plantskolan har också många andra växter i sitt sortiment och är en av de få plantskolor som ställt ut på Chelsea Flower Show sedan utställningen startade 1862.

 

Efter besöket på pionplantskolan besöker vi den privata trädgården Bradon Farm, där Deborah Stanley tar emot oss i sin klassiskt formella trädgård på landet. Trädgården är skapad på senare år och visar hur viktigt det är med en bra struktur för att ge en intressant upplevelse. Förutom vackra perennrabatter finns här en s.k. knutträdgård, en promenadgång genom en lindallé, en formell damm, fruktträdgård och en vildäng. Deborah kommer att servera kaffe och jättegoda hembakade kakor med ingredienser som hämtats från trädgården.

 

Vi fortsätter sedan med att åka till berömda Hestercombe Gardens i Cheddon Fitzpaine, strax norr om staden Taunton och börjar med att äta buffé lunch tillsammans i deras restaurang.

Den formella delen av trädgården  är ett utsökt exempel på samarbetet mellan trädgårdsdesignern Gertrude Jekyll och den unge arkitekten Edwin Lutyens och skapades mellan 1904-1906. Han gav trädgården dess struktur med gångstråk, pergolor, vackra halvcirkelformade trappor, fontäner, murar och sittplatser. Jekyll planterade sedan i raffinerade kombinationer sina favoritväxter såsom bergenia, liljor, pioner, lammöron och lavendel. Välskötta Hestercombe ägs idag  och restaurerades av brandmyndigheterna i Somerset och här finns också ett trevligt café och en plant- och presentshop.

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

Reslängd

6 dagar

Avreseort

Stockholm, Köpenhamn

(Göteborg, Oslo)

Avresa

Söndag den 2 september 2017

Hemresa

Fredag den 7 September 2017

 

Pris

14.990

Enkelrumstillägg

1600 kr

 

Flygfakta

Flygbolag: SAS (reguljärflyg)/ BA från Göteborg

Avresa den 2/9:

Arlanda kl 07:55          (ank London 09:35)

Kastrup kl: 07:50, (ank London kl 08:50 )

Göteborg kl 07:00       (ank London 08:15)

Oslo kl  07:55               (ank London 09:20)

 

Hemresa 7/9 från London/Heathrow till

Kastrup avr kl 18.30  (ank. Kastrup 21:25), 

Arlanda avr kl 18.15   (ank Arlanda 21:40)

Göteborg avr kl 19:20     (ank Göteborg 22:20)

Oslo kl 19:30                    (ank Oslo 22:40)

 

I priset ingår

Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé på Castle Hotel**** i Taunton, fem nätter; fem luncher och tre middagar. Dessutom ingår välkomstdrink, 4 fika och busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker. Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Castle Hotell****  5 nätter inkl. frukostbuffé

hemsida: http://www.the-castle-hotel.com

Castle Hotell ligger i ett magnifikt slott och har ett elegant brasserie och lummiga trädgårdar. Här erbjuds gratis WiFi och exklusiva rum. Hotellet ligger i Taunton, gångavstånd till centrum och sevärdheter.

De eleganta rummen är individuellt inredda och har en platt-TV med satellitkanaler. Alla har ett modernt badrum med gratis badprodukter och hårtork.

Den moderna restaurangen Castle Bow använder färska, närproducerade råvaror, bland annat lokalt fångad fisk och vilt. Rätterna är säsongsanpassade och det finns drygt 250 fina viner att välja mellan. Du kan börja dagen med en mycket god frukost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårsresor

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

epost: karin.lagergren@telia.com

 

Karins Trädgårdsresor
©Karins Trädgårdsresor
Karins Trädgårdsresor England
Dag 3 -    Piet Oudolf-trädgård och Kilver Court  
Tisdag den 4 september

Piet Oudolf är en nederländsk trädgårdsarkitekt, författare och föredragshållare som, med början på 1980-talet, haft stort inflytande på den moderna trädgårdskonsten. Hans svepande prärieplanteringar med stora block av ”naturliga” perenner och gräs i olika höjder , väljs för att vara vackra hela växtsäsongen från knopp till vissnad blomställning. Många av hos har säkert läst hans bok ”Drömplantor för den naturliga trädgården”, en av många. En  Piet Oudolf-trädgård är som allra bäst i september och idag på morgonen skall vi besöka en av dem han anlagt i England åt galleri Hauser & Wirth Somerset i Bruton. Vi kommer att få en guidad tur i trädgården av en av trädgårdsmästarna och får även lite tid att besöka deras galleri med modern konst. Innan vi lämnar detta spännande ställe, äter vi lunch tillsammans i deras Roth Bar & Grill.

 

På eftermiddagen besöker vi de ”hemliga” trädgårdarna Kilver Court secret gardens, Shepton Mallet, där vi också kan besöka det kända designföretaget Mulberry’s outlet eller någon av de andra trevliga affärerna intill.

Secret Gardens of Kilver Court ligger i hjärtat av Somerset och är en mycket speciell upplevelse med bl a en kvarndamm, perennrabatter, en buxbomsparterr och ett stenparti som är direkt kopierat från en trädgård som vunnit en guldmedalj på Chelsea Flower Show -  ändå blir det säkert den gamla järnvägsviadukten som löper genom själva trädgården som blir ett bestående minne!

Trädgården skapades av en framsynt industriägare för hundra år sedan, Ernest Jardine.  Han ville skapa en modellfabrik för sina anställda och trädgårdens syfte var både att möjliggöra grönsaksodling, rekreation och inspiration för dem; under depressionen på 1920-talet tvingades fabriken att läggas ner. På 1950-talet köptes Kilver Court av en lokal bryggeriägare och  det var han som blev så förtjust i ett prisbelönt stenparti på Chelsea Flower Show att han beställde en exakt kopia hit, fast större. Han köpte också järnvägsviadukten Charlton när järnvägen lades ner.

Idag är det grundaren till det exklusiva designföretaget Mulberry, Roger Saul, som äger Kilver Court gardens. Tillsammans med sin fru Monty, sonen Freddie och två trädgårdsmästare som arbetat där i trettio år, förnyar han ständigt trädgården. 2016 öppnades en plantshop med både växter och trädgårdsattiraljer.

Efter dagens alla upplevelser åker  vi tillbaka till vårt hotell för middag tillsammans.

 

©Karins Trädgårdsresor
©Karins Trädgårdsresor
Dag 4 -Broomclose, Exmoor National Park och Cothay Manor


Onsdag den 5 september

Nästan i kanten av Bristolkanalen ligger David och Nicky Ramsays privata trädgård Broomclose i Porlock. Det är en stor, innehållsrik trädgård som ligger runt ett hus som byggdes i början av 1900-talet i den s.k. Arts&Craft stilen och som har en härlig utsikt över havet. Genom att man gynnas av det kustnära, milda klimatet frodas subtropiska träd, buskar och perenner. Långa perennrabatter är utökade med agapanthus, salvior och rosor av de nuvarande ägarna. De har också en medelhavsträdgård, äng med bikupor och en köksträdgård som vi kommer att få glädje av - Nicky kommer att bjuda på kaffe/te med hembakta kakor med ingredienser från trädgården, innan vi åker ner till en liten hamnstad nära dem för gemensam lunch.

På väg till dagens sista trädgårdsbesök kommer vi att köra en liten sträcka genom Exmoor National Park, ett unikt landskap av hedar, skogar, dalar och jordbruksland som formats av människor och natur under tusentals år.

Eftermiddagen ägnar vi sedan helt åt att besöka privatägda Cothay Manor och de vackra trädgårdarna runt detta mindre medeltida herrskapshus. Vi kommer att börja besöket på Cothay Manor med en guidad tur inne i det mycket intressanta huset.

Huset byggdes 1480 och anses vara det finaste i sitt slag i England. Trädgården anlades ursprungligen på 1920-talet och har restaurerats och fått nytt liv av den nuvarande mycket trädgårdsintresserade ägaren, Mrs Robb och hennes nu avlidne make. Inom ramen av de gamla idegranshäckarna har de skapat olika trädgårdar i trädgården, en vit, en rödlila, en ”cottage garden”, stora perennplanteringar, en våtmark mm.

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

 

 

 

©Karins Trädgårdsresor

 

Dag 5 - Hill Farm Barn och Special Plants Nursery,  Staden Bath och Ridleys Cheer

Torsdag den 6 september

 

Derry Watkins har varit på flera växtexpeditioner till bl.a Sydafrika och driver upp och säljer många ovanliga plantor från hela världen i sin plantskola Special Plants Nursery. Hon är också författare till två böcker om växthusodling, har ställt ut i Chelsea Flower Show, håller trädgårdskurser och är en ofta anlitad föredragshållare. När hon och hennes man arkitekten Peter Clegg flyttade till en förfallen bondgård för tjugo år sedan, Hill Farm Barn, hade hon fullt upp med att bygga upp den nya plantskolan. Han fick ta hand om huset och för första gången anlägga en trädgård som skulle ta vara på den fantastiska utsikten över en vacker dalgång. Han designade en trädgård i flera nivåer med mjukt böljande linjer som Derry planterade med sina favoritväxter. Här finns flera grusplanteringar med ömtåliga  medelhavsväxter, dammar, wood-land och en avdelning med vattenälskande växter. Det mest spektakulära är Peters häckskulpturer ”Shapes in the Landscape”, vika återspeglar de böljande linjerna i landskapet bakom.

Derry kommer att ge oss en guidad tur i trädgården och vi avslutar besöket här med kaffe/te och hembakad kaka.

 

Vi åker sedan in till den livliga staden Bath för lunch och egna upptäckter.

 

Bath är en uppenbarelse med ståtlig arkitektur från 1700-talet. Den glänsande stadsbild som skapades för snart tre sek­ler sedan som miljö för de mycket rikas kurliv är än idag en lockande stad som utstrålar skönhet och kultur. Den unika stadsmiljön är ett smycke som drar miljoner besökare om året.

 

Det var romarna som år 41 e.Kr började bygga en badanläggning kring de varma källorna. Och det gjorde de med besked. Det blev ett storartat romerskt bad, med bassänger, sällskapsrum och tempel åt de heta källornas gudinna Sulis, som man utan krus övertog från kelterna vilka 800 år tidigare upptäckt källornas välgörande effekt. Badet är en pärla av milt gul sandsten som bryts i ett stenbrott utanför staden.

Ett nytt spa med vatten från de varma källorna under staden ger 1 000 kubikmeter om dagen, vattnet är 46 grader varmt och skimrar i grönt av olika mineraler. Det är idag en stor attraktion och man kan få många typer av spa behandlingar. Vår tid i staden räcker dock inte till för det, men det klassiska Bath är en kompakt stad och man kan promenera från ena ändan till den andra på en halvtimme. Det kryllar av affärer och vi kan avnjuta vår lunch på någon av de många restaurangerna i centrum.

Eftermiddagen tillbringar vi sedan i den stora, innehållsrika privatträdgården Ridleys Cheer, Chippenham, Sue och Antony Youngs livsverk. Den stora trädgården, arboretet och blomsterängarna är resultatet av parets nästan 50 års planering, plantering och finjustering och trädgården fortsätter ännu att utvecklas av dessa passionerade trädgårdsentusiaster. Antony är speciellt förtjust i träd och har sått frön som nu vuxit upp och planterats under åren i trädgårdens arboretum, det innehåller 4000 träd. Sue är mest intresserad av perenner och rosor. Förutom alla vackra träd kommer vi att kunna njuta av en buxbomsparterr bredvid huset, innehållsrika rabatter och svepande gräsmattor.  Vi avslutar besöket här med kaffe/te och kaka; ofta finns det också överskottsplantor till försäljning.

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på vårt hotell.   

  

©Karins Trädgårdsresor
Dag 6 -  Bowood House & Gardens och hemresa

Fredag den 7 september

 

​​

När vi ätit vår frukost, packar vi in vårt bagage i bussen och åker till Bowood House & Gardens, Calne, i Wiltshire. Vi blir välkomnade med lite förfriskningar trädgården som för ett par år sedan fick utmärkelsen ”the HHA/Christies Garden of the Year 2014”. Efteråt blir det en timmes exklusiv guidad visning av markisinnan och markisen av Lansdownes privata muromgärdade trädgård. Trädgården innehåller vackra rabatter, en stor odling av blommor för buketter till huset, en köksträdgård, en fruktträdgård och växthus. Vi avslutar besöket på Bowood med en lunch tillsammans i The Stables Restaurant.

Fyllda av alla våra fina upplevelser åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

  

 

 

bottom of page