Trädgårdsresa till England, Somerset

 

Vackra landskapet Somerset i västra England kommer att under tidig höst visa oss ett överflöd av sensommarblommor och vackra gräs i härliga privata trädgårdar, både sådana som skapats av de charmerande trädgårdsägare vi får möta och de som skapats av kända trädgårdsdesigners som Tom Stuarth Smith. Vi kommer också att besöka Hestercombe – en trädgård som skapats av engelska trädgårdskonstens ”grand old lady” Gertrude Jekyll.

 

Resan ger också möjligheter till att handla på plantskolor och att uppleva den charmiga staden Bath. 

  

Datum: 3-8 September 2017     

Pris: 14.950 kr  FULLBOKAD

 

Reseprogram
Dag 1 - Heale House, Taunton

Söndag den 3 september

Efter att ha landat på London/Heathrow och packat in bagaget i vår buss, kör vi västerut mot Somerset cirka en timma, för att sedan äta lunch tillsammans i en pub utanför Salisbury innan vi besöker den vackra privatägda visningsträdgården Heale House vid floden Avon.

Heale House är en privatägd herrgård från 1500-talet. Huset ägs av Guy och Frances Rasch, Guy är ättling till Sir Louis Greville som köpte egendomen 1894. Det var Greville som lät anlägga en stämningsfull japansk vattenträdgård här och som också anlitade den kände designern Harold Peto. Efter besöket här kan vi botanisera bland plantorna i specialplantskolan intill: Kevin Hughes Plants, där vi kan hitta nya, ovanliga perenner och många klätterväxter. De har en specialplantskola och ett litet café i anslutning till trädgården.

Strax norr om Salisbury, reser sig Stonehenge som ett ensamt majestätiskt monument. Det är ett av västvärldens mest kända byggnadsverk som förbryllat forskare i århundraden. Den forntida stensättningen är med på UNESCO:s världsarvslista och byggdes troligen 2500 år f Kr. som ceremoniplats av något slag. Vi kommer att köra förbi sakta och se den fascinerande stencirkeln på väg till vårt fina hotell i centrala Taunton.

 

Staden Taunton är över 1200 år gammal och den första fästningen byggdes i mitten av 700-talet. Här finns bl.a. ett slott som hörde till biskoparna av Winchester. Idag rymmer staden intressanta muséer -  Somerset museum och ett militärmuseum. Det finns också en storslagen kanal i staden som byggdes i början av 1800 talet. Staden har också gott om restauranger och många affärer.

Efter incheckning ses vi igen på kvällen för en välkomstdrink och middag tillsammans på hotellet.

 

Karins Trädgårdsresor Hestercombe gardens
Dag 2 - Kelways nursery, Brandon Farm och Hestercombe Gardens
Måndag den 4 september

Vi börjar morgonen med besök i den anrika plantskolan Kelways Nursery i Langport. Firman grundades redan 1851 och är landets största odlare av pioner, både örtartade pioner, vedartade buskpioner och den nyare korsningen mellan dessa de s.k. intermediära pionerna (intersectional peonies). Plantskolan har ockå många andra växter i sitt sortiment och är en av de få plantskolor som ställt ut på Chelsea Flower Show sedan utställningen startade 1862.

 

Efter besöket på pionplantskolan besöker vi den privata trädgården Bradon Farm, där Deborah Stanley tar emot oss i sin klassiskt formella trädgård på landet. Trädgården är skapad på senare år och visar hur viktigt det är med en bra struktur för att ge en intressant upplevelse. Förutom vackra perennrabatter finns här en s.k. knutträdgård, en promenadgång genom en lindallé, en formell damm, fruktträdgård och en vildäng. Deborah kommer att servera kaffe och hembakad kaka med ingredienser som hämtats från trädgården.

 

Vi fortsätter sedan med att åka till berömda Hestercombe Gardens i Cheddon Fitzpaine, strax norr om staden Taunton och börjar med att äta lunch tillsammans i deras eleganta Column Room Restaurant.

Den formella delen av trädgården  är ett utsökt exempel på samarbetet mellan trädgårdsdesignern Getrude Jekyll och den unge arkitekten Edwin Lutyens och skapades mellan 1904-1906. Han gav trädgården dess struktur med gångstråk, pergolor, vackra halvcirkelformade trappor, fontäner, murar och sittplatser. Jekyll planterade sedan i raffinerade kombinationer sina favoritväxter såsom bergenia, liljor, pioner, lammöron och lavendel. Välskötta Hestercombe ägs idag  och restaurerades av brandmyndigheterna i Somerset och här finns också ett trevligt café  och en plant- och presentshop.

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

 Resefakta och hotell

Reslängd

6 dagar

Avreseort

Stockholm, Köpenhamn, Göteborg

Avresa

Söndag den 3 september 2017

Hemresa

Fredag den 8 September 2017

 

Pris

14.950

Enkelrumstillägg

1550 kr

 

Flygfakta

Flygbolag: SAS (reguljärflyg)/ BA från Göteborg

Avresa den 3/9:

Arlanda kl 07:55  (ank London 09:35)

Kastrup kl: 07:50, (ank London kl 08:50 )

Göteborg kl 07:00       (ank London 08:05)

 

Hemresa 08/9 från London/Heathrow till

Kastrup avr kl 18.35   (ank. Kastrup 21:30), 

Arlanda avr kl 18.15   (ank Arlanda 21:30)

Göteborg avr kl 19:20 (ank Göteborg 22:20)

 

I priset ingår

Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/Göteborg  t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé på Castle Hotel**** i Taunton, fem nätter; fem luncher och tre middagar. Dessutom ingår välkomstdrink , busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker. Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Castle Hotell****  5 nätter inkl. frukostbuffé

hemsida: http://www.the-castle-hotel.com

Castle Hotell ligger i ett magnifikt slott och har ett elegant brasserie och lummiga trädgårdar. Här erbjuds gratis WiFi och exklusiva rum. Hotellet ligger i Taunton, gångavstånd till centrum och sevärdheter.

De eleganta rummen är individuellt inredda och har en platt-TV med satellitkanaler. Alla har ett modernt badrum med gratis badprodukter och hårtork.

Den moderna restaurangen Castle Bow använder färska, närproducerade råvaror, bland annat lokalt fångad fisk och vilt. Rätterna är säsongsanpassade och det finns drygt 250 fina viner att välja mellan. Du kan börja dagen med en mycket god frukost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårsresor

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

epost: karin.lagergren@telia.com

 

Karins Trädgårdsresor England
©Karins Trädgårdsresor
Dag 3 -    Kilver Court och Mulberry’s outlet,  Henley Mill och specialplantskola
Tisdag den 5 september
 

På förmiddagen besöker vi de ”hemliga” trädgårdarna Kilver Court secret gardens, Shepton Mallet, där vi också kan besöka det kända designföretaget Mulberry’s outlet intill.

 

Secret Gardens of Kilver Court ligger i hjärtat av Somerset och är en mycket speciellt upplevelse med bl a en kvarndamm, perennrabatter, en buxbomsparterr och ett stenparti som är direkt kopierat från en trädgård som vunnit en guldmedalj på Chelsea Flower Show -  ändå blir det säkert den gamla järvägsviadukten som löper genom själva trädgården som blir ett bestående minne!

Trädgården skapades av en framsynt industriägare för hundra år sedan,  Ernest Jardine.  Han ville skapa en modellfabrik för sina anställda och trädgårdens syfte var både att möjliggöra grönsaksodling, rekreation och inspiration för dem; under depressionen på 1920-talet tvingades fabriken att läggas ner. På 1950-talet  köptes Kilver Court av en lokal bryggeriägare och  det var han som blev så förtjust i ett prisbelönt stenparti på Chelsea Flower Show att han beställde en exakt kopia hit, fast större. Han köpte också järnvägsviadukten Charlton när järnvägen lades ner.

 

Idag är det grundaren till det exklusiva designföretaget Mulberry, Roger Saul,  som äger Kilver Court gardens. Tillsammans med sin fru Monty, sonen Freddie och två trädgårdsmästare som arbetat där i trettio år, förnyar han ständigt trädgården . 2016 öppnades en plantshop med både växter och trädgårdsattiraljer.

 

Vi avslutar besöket här med en lättare lunch tillsammans  i Kilver Courts tehus och besök i  Mulberry´s outlet för de som önskar, innan vi åker vidare till

Henley Mill, Wookey, som är en drygt 10 000 kvm stor privatträdgård, där ägarna Peter och Sally Gregson tar emot oss. Deras terrasserade trädgård har en underbar utsikt ner mot katedralen i Wells och innehåller rosor, hortensior, skuggpartier och vackra sensommarblommande rabatter. Längst ner mot floden Axe går en sick-sack stig vid kanten av floden. Här finns också en prisbelönt specialistplantskola, Mill Cottage Plants, där de bl. a säljer sällsynta hortensior och nya kultivarer av kinesiska sockblommor (Epimedium).

 

Efter dagens alla upplevelser åker  vi tillbaka till vårt hotell för middag tillsammans.

©Karins Trädgårdsresor
©Karins Trädgårdsresor
Dag 4 -Cothay Manor, Exmoor National Park och  Broomclose

Onsdag den 6 september

Idag börjar vi med att besöka privatägda Cothay Manor och de vackra trädgårdarna runt detta mindre medeltida herrskapshus. Det byggdes 1480 och anses vara det finaste i sitt slag i England.Trädgården anlades ursprungligen på 1920-talet och har restaurerats  och fått nytt liv av de nuvarande mycket trädgårdsintresserade ägarna, Mr. och Mrs Robb. Inom ramen av de gamla idegranshäckarna har de skapat olika trädgårdar i trädgården, en vit, en rödlila, en ”cottage garden”, stora perennplanteringar, en våtmark mm. Vi kommer att börja besöket på Cothay Manor med en guidad tur inne i det intressanta huset och avsluta besöket med lunch tillsammans.

 

På väg till nästa trädgårdsbesök kommer vi  att köra en liten sträcka genom Exmoor National Park, ett unikt landskap av hedar, skogar, dalar och jordbruksland som formats av människor och natur under tusentals år.

 

Nästan i kanten av Bristolkanalen besöker vi sedan David och Nicky Ramsays privata trädgård Broomclose i Porlock. Det är en stor, innehållsrik trädgård som ligger runt ett hus som byggdes i början av 1900-talet i den s.k. Arts&Craft stilen och som har en härlig utsikt över havet. Genom att man gynnas av det kustnära, milda klimatet frodas subtropiska träd, buskar och perenner. Långa perennrabatter är utökade med agapanthus, salvior och rosor av de nuvarande ägarna. De har också en medelhavsträdgård, äng med bikupor och en köksträdgård som vi kommer att få glädje av - Nicky kommer att bjuda på kaffe/te med hembakta kakor med ingredienser från trädgården.  

Middag på egen hand på kvällen.

 

Dag 5 - Lady Farm,  Bath och Ridleys Cheer

Torsdag den 7 september

 

Vi börjar dagen med att åka norrut, tills vi kommer till den privata trädgården Lady Farm i Chelwood, mellan Bristol och Bath. Här har Judy Pearce under de senaste tjugo åren skapat en mycket vacker trädgård som blivit en favorit bland engelska trädgårdsfotografer och som har varit med i otaliga tidningar och böcker. Mest känt är de svepande prärie- och stäpplanteringarna med gräs och sensommarblommande perenner i kontinental stil, men vi får heller inte missa vattenfall, blomsterängar och flera dammar. En stig kantas av hostor och hortensior, ovanför silas ljuset ner genom lövverket hos björkar och ger en vandrande skugga åt  dessa skuggälskande växter. Stigen leder sedan ner till en sjö och omges av planteringar, vilka successivt övergår i en vild blomsteräng. Raffinerat!

 

Vi åker sedan in till den livliga staden Bath för lunch och egna upptäckter.

 

Bath är en uppenbarelse med ståtlig arkitektur från 1700-talet. Den glänsande stadsbild som skapades för snart tre sek­ler sedan som miljö för de mycket rikas kurliv är än idag en lockande stad som utstrålar skönhet och kultur. Den unika stadsmiljön är ett smycke som drar miljoner besökare om året.

 

Det var romarna som år 41 e.Kr började bygga en badanläggning kring de varma källorna. Och det gjorde de med besked. Det blev ett storartat romerskt bad, med bassänger, sällskapsrum och tempel åt de heta källornas gudinna Sulis, som man utan krus övertog från kelterna vilka 800 år tidigare upptäckt källornas välgörande effekt. Badet är en pärla av milt gul sandsten som bryts i ett stenbrott utanför staden.

Ett nytt spa med vatten från de varma källorna under staden ger 1 000 kubikmeter om dagen, vattnet är 46 grader varmt och skimrar i grönt av olika mineraler. Det är idag en stor attraktion och man kan få många typer av spa behandlingar. Vår tid i staden räcker dock inte till för det, men det klassiska Bath är en kompakt stad och man kan promenera från ena ändan till den andra på en halvtimme. Det kryllar av affärer och vi kan avnjuta vår lunch på någon av de många restaurangerna i centrum.

Eftermiddagen tillbringar vi sedan i den stora, innehållsrika privatträdgården Ridleys Cheer, Chippenham, Sue och Antony Youngs livsverk. Den stora trädgården, arboretet och blomsterängarna är resultatet av parets nästan 50 års planering, plantering och finjustering och trädgården fortsätter ännu att utvecklas av dessa passionerade trädgårdsentusiaster. Antony är speciellt förtjust i träd och har sått frön som nu vuxit upp och planterats under åren i trädgårdens arboretum, det innehåller 4000 träd. Sue är mest intresserad av perenner och rosor. Förutom alla vackra träd kommer vi att kunna njuta av en buxbomsparterr bredvid huset, innehållsrika rabatter och svepande gräsmattor.  Vi avslutar besöket här med kaffe/te och kaka; ofta finns det också överskottsplantor till försäljning.

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på vårt hotell.   

  

©Karins Trädgårdsresor
©Karins Trädgårdsresor
Dag 6 -  West Green House och hemresa

Fredag den 8 september

 

Efter att ha ätit vår frukost, packar vi in vårt bagage i bussen och åker mot flygplatsen.

Resans sista trädgårdsbesök och en av höjdpunkterna blir i spännande West Green House i Hartney Wintley. Det läckra rosaröda herrgårdshuset från 1750 ägs av The National Trust och hyrs sedan början av 1990-talet av dynamiska Marylyn Abbott från Australien, nu är hon trädgårdsdesigner och författare, tidigare var hon marknadschef på operan i Sydney. Vårt besök inleds med en introduktion till trädgården av Marylyn själv, följt av en gemensam lunch.

 

Vid ett tillfälle sa hon, att hon inte förstod varför engelsmännen såg så allvarligt på sina trädgårdar, hon ville ha roligt i sin – det kommer vi att se! Trädgården innehåller en blandning av nyklassicism och ofta lekfull nutida design, strama eleganta trädgårdsrum jämte humoristiska delar med figurer från Alice i Underlandet och prunkande rabatter med en röd drake i trä som ringlar sig fram, the Paradise Water Garden med stilfulla dammar och björkar som ger en nordisk touch, en magnifik muromgärdad trädgård med buxbomsparterrer som speglar husets 1700-talsålder kontrasterar mot ett mer vildvuxet wood-land. Det kanske mest omskrivna och fotograferade i trädgården är nog ändå en vacker potager (köksträdgård) med ettåriga blommor och grönsaker i olika starka färgkombinationer. Växterna är planterade runt en stor, vacker smidesbur som är byggd  för att skydda bärbuskar från fåglarna. En inspirerande trädgård för alla sinnen – i trädgården uppförs också välbesökta konserter på somrarna.

 

Fyllda av alla våra fina upplevelser åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

  

 

 

©Karins Trädgårdsresor