top of page

Trädgårdsresa till Englands sydkust - privatträdgårdar och Sissinghurst Castle

 

På denna resa till södra England kommer vi att besöka de kanske mest berömda av Englands trädgård,  Sissinghurst Castle, men framför allt tas vi emot av välkomnande trädgårdsägare i deras vackra privatträdgårdar - under en tid då rosorna blommar som mest.

 

Resan ger också möjligheter till att handla på plantskolor och att uppleva den charmiga kuststaden

Eastbourne med sina många affärer och restauranger.  FULLBOKAD

Datum: 10-15 juni 2017     

Pris:14.250 kr

 

Reseprogram
©Karins Trädgårdsresor
Dag 1 - Hever Castle och Eastbourne

Lördag den 10 juni


När vi landat på flygplatsen  i London åker vi direkt till det romantiska slottet Hever Castle nära Edenbridge - Anne Boleyns barndomshem (hon var en av Henrik VIII-s fruar).

Hever Castle ligger omgivet av en vallgrav och med väldiga topiarier (formklippta buskar) som kantar ingången. De äldsta delarna av slottet är från 1270, men det fick sitt nuvarande utseende på 1500-talet. Den mycket förmögne William Waldorf Astor köpte och började restaurera slottet 1903 och lade också ner väldiga resurser för att anlägga trädgårdarna: den berömda italienska trädgården skapades enbart för att rymma hans samling italienska skulpturer och sjön tog 800 män två år att gräva ut. Vid sjön finns en fontän som inspirerats av Fontana di Trevi i Rom. Vi kommer bland mycket annat också att se en muromgärdad rosenträdgård med över 4000 rosor, en ros är uppkallad efter slottet: The Hever Castle Rose.

 

Innan vi åker från slottet, äter vi en gemensam lunch. Vi åker sedan söderut till Eastbourne och checkar så småningom in på vårt fina hotell vid strandpromenaden. Där  ses vi igen senare på kvällen för en drink och välkomstmiddag tillsammans.

 

Eastbourne är en charmig kuststad, känd för sitt milda klimat och sitt soliga väder och har varit en populär semesterort i över hundra år. Staden är med sina 100.000 invånare liten nog för att man skall kunna ta sig fram till fots överallt, men stor nog för att kunna erbjuda ett rikt utbud av kultur, shopping och nöjen. Eastbourne har en strandpromenad på 8 km och alldeles i närheten finns de berömda kalkstensklipporna South Downs och Seven Sisters. Vid Souvereign Harbour hittar du mysiga barer, restauranger och en marina.

Gemensam välkomstdrink och middag på kvällen.

 

 

 

  

Karins Trädgårdsresor
©Karins Trädgårdsresor
Dag 2 -King John's Lodge, Pashley Manor och Merriments garden
Söndag den 11 juni

På förmiddagen besöker vi en romantisk privatträdgård i Etchingham, Sussex: King John´s Lodge. Kring sitt historiska hus har Jill Cunningham planteringar som översållas av gammaldags rosor och perenner och i denna härliga miljö kommer vi att njuta av kaffe med hembakad kaka. Trädgården innehåller en rosengång, en formell del med en damm, en skuggträdgård med murgröna och en stig över en blomsteräng som leder till en lada som är täckt av rosor och kaprifol. Här finns också många fina träd och buskar. Sonen i huset har för några år sedan öppnat en liten trevlig plantskola och presentshop som vi kan handla i. 

 

Pashley Manor utanför Ticehurst, blir dagens andra trädgårdsbesök. Det är en prisbelönt, privat visningsträdgård som ligger runt ett vackert gammalt korsvirkeshus från 1500-talet. Vi kommer att få en introduktion till både husets och trädgårdens historia, antingen av ägaren själv, Mr. Sellick, eller av chefsträdgårdsmästaren. Därefter kan vi äta en god lunch på egen hand i deras restaurang som, med all rätt, är känd för sin fina mat.

 

Vi kommer sedan att få se en swimming-pool med medelhavsinspirerade planteringar och läckra statyer, en muromgärdad trädgård med rosenrabatter och utsikt över böljande kullar; svepande, välskötta gräsmattor, flera dammar och ett wood-land med gamla träd; de olika trädgårdsrummen är olika till sin karaktär, men genomsyras alla av ägarnas konstintresse och sinne för estetik. Här finns också en trevlig presentshop med växtförsäljning.

 

Vi avslutar dagen med besök i Merriments garden i Hurst Green, en välsorterad plantskola med tillhörande visningsträdgård som är inspirerad av Monets trädgårds utanför Paris. Här finns dammar, vackra broar och skickligt anlagda färgkoordinerade rabatter där man spelar, inte bara med perenner, utan även med olika färg och form på buskar  och träd.

 

Middag gemensamt på hotellet

 

 Resefakta och hotell

Reslängd

6 dagar

Avreseort

Köpenhamn, Stockholm

Avresa

Lördag den 10 juni 2017

Hemresa

Torsdag den 15 juni 2017

 

Pris

14.250

Enkelrumstillägg

1490 kr

 

Flygfakta

Flygbolag: Norwegian  (reguljärflyg)

Avresa den 10/6:

Kastrup kl: 07:10, (ank London/Gatwick kl 08:05 )

Arlanda kl 07:30       (ank London/Gatwick kl 09:05)

Hemresa 15/6 från London/Gatwick (south) till

Kastrup avr kl 15.25   (ank. Kastrup 18.15), 

Arlanda avr kl 17:00   (ank Arlanda 20:20)

I priset ingår

Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/  t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé på Lansdowe Hotel*** i Eastbourne, fem nätter; tre luncher och tre middagar. Dessutom ingår välkomstdrink och tre förmiddagsfika, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker. Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Lansdowe Hotel***  5 nätter inkl. frukostbuffé

hemsida: www.bw-lansdownehotel.co.uk

 

Lansdowne Hotel ligger mindre än 200 meter från stranden i Eastbourne och mittemot Western Lawns. Hotellets lounger har ursprungliga viktorianska detaljer och vetter mot havet. Här finns också gratis WiFi. Beachy Heads kritklippor ligger drygt 3 km från hotellet.

Hotellets restaurang Devonshire har elegant inredning och utsikt över havet.

Eastbourne Pier ligger 10 minuters promenad bort, och stadskärnan ligger 15 minuters promenad från Best Western Lansdowne Hotel.

Alla rum har traditionell inredning med TV, hårtork samt te- och kaffefaciliteter. Vissa rum har utsikt över havet och antika möbler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

epost: karin.lagergren@telia.com

 

Dag 3 - Long Barn och Stonehealed Farm
Måndag den 12 juni
 

Idag börjar vi med att åka norrut för att få ett unikt besök i den stora trädgården runt det unga paret Lars och Rebecca Lemonius berömda hem, Long Barn i Sevenoaks. Det förfallna huset från mitten av 1300-talet och den övervuxna trädgården på ett hektar, köptes av Vita Sackville-West och Harold Nicolson 1915 och de bodde här i femton år.  Det var här som de provade ut många av de nya trädgårdsidéer som blev så berömda i deras nästa hem – Sissinghurst Castle. De började med att strukturera trädgården i olika rum och att anlägga flera terrasser som finns bevarade än idag; arkitekten och vännen Edwin Lutyens utvecklade deras idéer ytterligare 1925. Long Barn har haft flera andra berömda ägare, t ex så hyrde Charles Lindbergh (förste man som flög över Atlanten) och hans hustru huset av Nicolsons flera år.

Nu är Long Barn ett privat hem som mycket sällan visas för besökare, vi får känna oss privilegierade när vi efter vår rundvandring i trädgården också bjuds på kaffe/te och kaka, innan vi åker vidare till den kända kuststaden Brighton för gemensam lunch på en trevlig restaurang.

Under eftermiddagen besöker vi Stonehealed Farm: en avslappnad, informell privat trädgård på landet med många träd, buskar, klätterväxter och ovanliga perenner. Slingrande gångar vindlar sig runt flera dammar, förbi perennrabatter med ovanliga perenner, fram till en köksträdgård med upphöjda bäddar för att sedan fortsätta ut i omgivande fält. Här finns många sittplatser, bl a i en stor gammal ek där man byggt ett trädäck med utsikt över trädgården.

 Middag på egen hand

 

 

 

©Karins Trädgårdsresor
©Karins Trädgårdsresor
Dag 4 - CLinton Lodge och Ringmer Park 

Tisdag den 13 juni

Idag börjar morgonen med ett besök i mycket vackra och stämningsfulla Clinton Lodge, Freshfield, där vi hälsas välkomna av Lady Collum och serveras förmiddagskaffe/te och kaka. Hennes omskrivna trädgård ligger runt ett vackert hus från 1600-talet och innehåller både formella trädgårdsrum inspirerade av olika tidsperioder och romantiska partier översållade av historiska rosor. Här finns en medeltida köksträdgård, en 1600-talsinspirerad doftkryddträdgård inramad i buxbomshäckar och med en fontän i mitten, en rosenallé, dubbla perennrabatter och en ljuvlig rosenträdgård; nyare inslag är en liten "knot garden" på framsidan av huset och en skuggträdgård bakom.

 

Strax utanför Lewes ligger Ringmer Park med en 32000 kvm stor trädgård, där Michael och Deborah Bedford sedan tar emot oss med en gemensam buffé lunch. Under 25 års tid har de byggt upp en serie relaterade trädgårdsrum med tätt planterade rabatter - olika i sin planttyp, struktur och färgsammansättning, men alla designade som klassiska engelska trädgårdar med en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet och South Downs. Rosenträdgården innehåller 600 olika rosor och bör vara som vackrast nu, men här finns också rabatter som blommar från tidig vår till sen höst.

 

Middag på egen hand på kvällen.


 

Great Dixter
Sissinghurst

 

Dag 5 - Potmans Heath House och Sissinghurst Castle

Onsdag den 14 Juni

 

På förmiddagen besöker vi privatträdgården Potmans Heath House i Wittersham, där Alan och Wilma Lloyd Smith de senaste trettiofem åren hängivet har skapat sin vackra trädgård tillsammans. På våren är mängder av olika lökväxter planterade under en mångfald vackra träd, men de anser ändå att trädgården är som vackrast nu i juni, när deras stora samling rosor blommar och breda, färgstämda perennrabatter ger ytterligare färg och doft överallt.

Eftermiddagen ägnar vi sedan helt åt en av de mest berömda trädgårdarna i England, Sissinghurst Castle. Den skapades av författarinnan Vita Sackville-West och hennes man Sir Harold Nicolson runt en medeltida gård som låg i ruiner när de köpte den 1930. Vita älskade gammaldags rosor med dess ljuvliga doft och planterade dem i överflöd tillsammans med clematis och kaprifol, nu klättrar de på vackra tegelmurar i rosenträdgården och frodas i rabatter tillsammans med perenner i färgstämda färger. Nigel var inspirerad av italiensk renässans och ritade de häckar som ger trädgården struktur och delar in den i spännande rum med effektfulla blickfång. Vi får också uppleva den banbrytande vita månskensträdgården med sin enorma klätterros "Rosa mulliganii" på det gotiska valvet, silverpäronet med den söta statyn framför, en "cottage garden" med ett myller av blommor i starka färger och ett wood-land med skuggtåliga växter - detta är en trädgård som fortfarande har stor betydelse för engelsk trädgårdsdesign och som får ses som ett konstverk i sig. Här finns också en trevlig restaurang och en presentshop med växtförsäljning.

 

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag   

  

©Karins Trädgårdsresor
nymans rosenträdgård
Dag 6 - Nymans och hemresa

Torsdag den 15 juni

 

När vi ätit frukost och packat in våra väskor i bussen på morgonen, är det  dags att åka till vår resas sista trädgårdsbesök, Nymans i Handcross, som idag ägs av The National Trust. Trädgården ligger runt en pittoresk herrgårdsruin och är internationellt berömd för sin vackra design, sitt idylliska läge och sin historiska samling av ovanliga träd, buskar och andra växter. Delar av huset brann ner på 1920-talet, men vi kan gå in i kvarvarande rum i huset och se hur societetsskönheten Lady Anne Messel bodde. Hon var mamma till Lord Snowdon, gift med engelska prinsessan Margaret ett antal år. Vi kommer också att få se imponerande perennrabatter, skickligt formklippta buskar, en broderiträdgård, en nedsänkt trädgård och en romantisk rosenträdgård med över 600 rosor. Här finns också ett terum, en presentshop och en plantskola. På Nymans finns det också möjligheter att äta lunch.

 

Fyllda av alla våra fina upplevelser åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

  

 

 

bottom of page