

våra trädgårdsresor - en lisa för själen
Trädgårdsresa till Loiredalen i Frankrike
Loiredalen - slottens, kungarnas och vinernas romantiska dal. Här startade den den franska trädgårds konsten och även idag är det en bild av Frankrikes forna maktcentrum där pampiga slott vävs ihop med spännande trädgårdar
På denna resa kommer vi att besöka några av de 300 slott som finns här t ex den internationella trädgårdsfestivalen vid Chaumont-sur-Loire och den världsberömda köksträdgården vid Villandry, men också mindre kända slottspärlor, en privat trädgård och en vingård. God mat och bra boende hör som alltid till.
Datum: 7-11 september 2020 Inställd p.g.a Covid 19 pandemin
Reseprogram
Resefakta och hotell

Dag 1 - Chateau de Saint Jean de Beaugard och Fontevraud.
Måndag den 7 september
Efter att ha landat i Paris och passerat den stora metropolen på vår väg söderut, stannar vi och besöker resans första slott, Château Saint-Jean-de Beuregard.
Detta privatägda slott från 1600-tale med sin imponerande arkitektur är klassat som historiskt minnesmärke och ligger i nationalparken Haute Vallée de Chevreuse strax söder om Paris. 1984 hittade man originalplanen för trädgården och återskapade den till dess klassiska, franska 1600-talsgestaltning. Köksträdgården innehåller bl a blommor och sällsynta, gamla sorters grönsaker, växthus, damm och duvslag.
Det välbevarade slottet har bevarat sin charm och elegans från 1600-talet och vi kommer att äta lunch tillsammans här.
Efter besöket här åker vi, med ett kort stopp, till vårt hotell i Loiredalen, Fontevraud L’Hotel.
Vi bor bredvid klostret Fontevraud från 1100 talet. Klostrets första byggnader ska ha uppförts mellan 1110 och 1119. Klostret erhöll egna klosterregler som en egen orden, som mest var det 5000 medlemmar i klostret. Det annorlunda med denna orden var dess dubbelkloster med både munkar och nunnor, där även de förra lydde under abbedissan som var hela ordens överhuvud. Klostrens abbedissor var ofta av kunglig och aristokratiskt ursprung, och positionen hade stor status. Många berömda personer är begravda i Fontevraud, däribland kung Henrik II av England, Richard Lejonhjärta och Eleonora av Akvitanien. En viktig verksamhet var att erbjuda en fristad åt kvinnor, bland annat före detta prostituerade och kvinnor som misshandlades av sina män. Man tog också hand om uppfostran av flickor: Ludvig XV:s yngre döttrar uppfostrades 1738-1750 på Fontevraud.
Klostret rördes inte under hundraårskriget, trots att dess omgivningar plundrades upprepade gånger. Mycket av dess egendom konfiskerades dock, dess medlemsantal minskade och klostret befann sig i en nedgångsperiod fram till slutet av 1400-talet. I början av 1600-talet genomfördes reformer för att ytterligare isolera orden från omgivningen. Mellan 1637 och 1641 utspelades en konflikt där munkarna ifrågasatte abbedissans överhöghet, som emellertid slutade med den senares seger efter ingripande från påven.
Fontevraudorden upplöstes i samband med franska revolutionen. 1790 förklarades byggnaden och dess egendom konfiskerad av staten. De dåvarande ordensmedlemmarna fick fritt välja om de ville ge sig av eller stanna kvar, och de som stannade försörjdes tills vidare av staten. Den manliga avdelningen av klostret tömdes 1791. De kvinnliga ordensmedlemmarna föredrog dock nästan samtliga att stanna. På order av den dåvarande franska regeringen upplöstes alla kloster i Frankrike år 1792: Den sista nunnan lämnade det före detta klostret i september 1792. I januari 1793 bröt sig en mobb in i byggnaderna och plundrade och vandaliserade bland annat de gamla kungagravarna.
Mellan 1804 och 1963 tjänstgjorde byggnaderna som fängelse. Byggnaderna betraktades från 1840 som kulturminnesmärkta. År 2000 förklarades Fontevraudklostret för historiskt minnesmärke av Unesco.
Välkomstdrink och middag tillsammans på kvällen.
Reslängd
5 dagar
Avreseorter
Köpenhamn/ Stockholm Arlanda
(Göteborg, Helsingfors, Oslo)
Avresa
Måndag den 7 september 2020
Hemresa
Fredag den 11 september 2020
Pris
16.950 (enkelrumstillägg 2992 kr)
- vi kan eventuellt hitta person att dela rum med om ni så önskar.
Eventuellt tillägg från andra avreseorter än Kastrup och Stockholm beroende på dagspriset för flyg.
Flygfakta
Avresa den 7/9 med SAS
Köpenhamn/Kastrup 08:25 ank. Paris 10:20
Stockholm /Arlanda 7:25 ank. Paris 10:00
Hemresa 11/9 med SAS
Paris - Kastrup avr. 19:45 ank. 21:30
Paris - Arlanda avr. 19:20 ank Arlanda 21:45
I priset ingår
Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda t o r Paris inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i Paris; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukost på hotellet, två middagar, tre luncher och en vinprovning.
Dessutom ingår välkomstdrink, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker.
Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs drygt en månad före resan.
Hotell
Fontevraud L'hôtel ligger vid klostret vid Fontevraud Royal Abbey, i hjärtat av Loire-dalen.
Detta miljövänliga hotell erbjuder gratis WiFi
i varje rum, har en elegant modern design och varje rum är utrustat med en TV och en iPad för gästbruk. Det privata badrummet har dusch och gratis badprodukter, värdeskåp och strykmöjligheter
Den 1-Michelin-stjärniga gastronomiska restaurangen erbjuder moderna och raffinerade rätter skapade av kocken Thibaut Ruggeri.
En mängd aktiviteter kan avnjutas på plats eller i omgivningen. Ett besök i klostret ingår i priset för gäster, som också kan rida i området. Hotellet ligger 100 meter från klostret Fontevraud.

Dag 2 - Chateau d'Ussé och Villandry
Tisdag den 8 september
Idag skall vi besöka slottet med den mest berömda av alla franska köksträdgårdar, Château Villandy och sagoslottet Château d'Ussé.
Château Villandry byggdes mellan 1532 och 1564 och var det sista av de stora renässansslotten som byggdes i Loiredalen. Under århundradena som följde gick den ursprungliga karaktären av slottet förlorad och när den spanske läkaren Joachim Carvallo och hans fru Ann Coleman köpte slottet 1906 var det förfallet och omgivet av en engelsk landskapspark. De började ett livslångt restaureringsarbete för att återskapa både slottet och trädgårdarna till dess ursprungliga utseende och nu är det deras barnbarnsbarn Henri Camillo som bor här med sin familj. De nuvarande ägarna fortsätter traditionen från 1920 med att öppna både slott och trädgård för besökare, samtidigt som det är ett levande hem för deras familj. Vi kommer att besöka delar av slottet, innan vi går ut i de vackra trädgårdarna, där Jardin d’Ornament är speciellt känd för sin mängd konstnärligt utformade buxbomsinfattade kvarter, vilka innehåller olika dekorativa grönsaker och blommor. Här finns också Jardin du Soleil, solträdgården, vilken är inspirerad av modern engelsk trädgårdskonst.
Innan vi fortsätter äter vi en gemensam lunch i Villandrys restaurant ”Le Doulce Terrasse”.
Château d’Ussé var en inspirationskälla för 1600-talsförfattaren Charles Perrault när han återberättade den gamla folksagan om Törnrosa, prinsessan som blev förtrollad av en elak fe och sov i hundra år. Inne i slottet kan vi se rum som illustrerar sagan; även andra författare som t ex Voltaire och Chateaubriand har skrivit delar av sin produktion här. Nära kapellet växer fortfarande en av de libanesiska cedrar som Chateaubriand tog hit från det heliga landet som gåva.
Slottet har anor ända från 1400-talet med medeltida och gotisk stil, delar från 1500-talet har inspirerats av den italienska renässansen och slottet slutfördes på 1600-talet i fransk klassisk stil. Det fortfarande privatägda slottet bebos nu av greven av Blacas och hans familj och innehåller bl a stora vävnader från Bryssel, fina målningar och vackra möbler. Trädgården har anlagts av le Nôtre, Ludvig XIVs trädgårdsmästare, det var han som ritade trädgårdarna kring Versailles.
Middag på egen hand på kvällen.


Reseledare
Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor
Curt Schröder, Karins Trädgårdsresor
Frågor om resan
tel: 046-39 99 69
e-post: karin.lagergren@telia.com


Dag 3 - Château du Rivau, Saumur, vinprovning
Onsdag den 9 september
På morgonen skall vi besöka det privatägda och charmiga slottet Château du Rivau, byggt redan 1420 som en fästning med vallgrav. Snart blev slottet så känt för sin hästuppfödning att Jean d’Arc hämtade krigshästar där när hon skulle befria det av engelsmännen belägrade Orleans. De kungliga stallarna blev klassade som historiskt monument 1999. Under renässansen var slottet genom giftermål nära knutet till den kungliga familjen.
De nuvarande ägarna och eldsjälarna Eric och Patricia Laigneau köpte slottet 1992 och har sedan dess ägnat åren åt totalrenovering av slottet, både utvändigt och invändigt. Inne i slottet kan vi hitta över 380 olika intressanta konstföremål i de vackra rummen. Landskapsarkitekten och tillika konsthistorikern Patricia har designat de omgivande 14 vackra trädgårdarna i naturalistisk, modern stil. I rosenträdgården kan vi hitta 450 olika sorters doftande rosor, både historiska rosor och David Austin rosor. I andra delar av trädgården samsas tusentals olika perenner med verk av nutida konstnärer. Alla plantor är märkta med sitt botaniska namn. Trädgården är klassad som ”jardin remarquable” (anmärkningsvärd, speciellt sevärd) av franska kulturministeriet.
Innan vi åker härifrån äter vi lunch tillsammans i Orangeriet med lokala produkter och grönsaker från slottets egna odlingar.
Saumur är en liten charmig stad vid Loiredalens strand, där vi har några timmar för egna upplevelser och avkoppling.
Staden har många medeltida byggnader och ett gammalt slott, Château de Saumur. Slottet byggdes av Ludvig I, hertig av Anjou, under 1300-talets senare del och uppfördes på platsen för en tidigare borg.
Ett sätt att göra utflykter genom Saumur kan vara på hästdragna vagnar, som är något av stadens specialitet. I hjärtat av Saumurs gamla kvarter ligger kyrkan Eglise St-Pierre, som byggdes i slutet av 1100-talet
I Saumur kan man också gå på Kavallerimuseum och ett Stridsvagnsmuseum. Affärer och restaurangen finns det också gott om, så det finns en hel del att välja på under de timmar vi har på egen hand.
Vi åker sedan till en närliggande vingård för att prova några av Loiredalens välsmakande viner.
Med sina 55 000 hektar vinodlingar placerar Loiredalen sig på tredje plats bland Frankrikes största vinregioner, cirka 320 miljoner flaskor lämnar denna region varje år för försäljning över hela världen. Så det är hög tid att upptäcka denna vinodling som sträcker sig längs stränderna på Frankrikes längsta flod och dess palett av mycket varierande viner.
Vinerna i Loiredalen får mycket av sin variationsrikedom från skiftande jordar och klimat. Även tidvatten och floden Loire har sin påverkan.
Vinernas variationsrikedom hänger också samman med antalet druvsorter. Man räknar med drygt ett tjugotal i Loiredalen.
Efter vinprovningen återvänder vi till vårt hotell och det är middag på egen hand.




Dag 4 - Jardin Plessis-Sasniere och Château Chenonceau
Torsdag den 10 september
På förmiddagen besöker vi en stor, engelskinspirerad privatträdgård, Jardin Plessis-Sasnieres i Lémere. Vi kommer att få en guidad tur av skaparen Madame Rosamée Henrion, hennes trädgård är även den klassad som ”jardin remarquable”. Som sig bör i en engelskinspirerad trädgård finns här breda färgkoordinerade rabatter med mängder av perenner, en damm, bågar med spaljerade fruktträd och formklippta buskar. I parken som omger det vackra huset finns många magnolior och prydnadsträd med fina höstfäger.
Vi kommer att dricka förmiddagskaffe/te med hemlagad kaka innan vi åker vidare.
Det fantastiska vattenslottet Château Chenonceau besöker vi på eftermiddagen, ett slott som delvis är byggt ÖVER istället för längs med floden Cher (en biflod till Loire). Slottet uppfördes mellan 1515-och 1521 av kungens finansminister, men övertogs efter något år av renässanskungen Frans I själv. Frans I samlade på verk av konstnärer som Michelangelo, Tizian och Rafael och det var han som fick Leonardo da Vinci att bosätta sig i Loiredalen sina sista år. Efter Frans I:s död skänktes slottet av hans son till Diane de Poitiers, faderns älskarinna. Hon lät bygga gallerierna över floden, parker och trädgårdsanläggningen väster om slottet ”Jardin de Diane de Poitiers”. 1577 tvingade drottning Chatarina de Medici till sig slottet i utbyte mot Château Chaumont i närheten. Rakt nedanför Château Chenonceau ligger trädgården som är uppkallad efter Chatarina de Medici, den innehåller stora runda fontäner omgivna av rosor och lavendel. Relativt nyligen har man också öppnat en trädgård till minne av den engelske trädgårdsdesignern Russel Page. I slottsparken finns också flera restauranger, där vi kan äta lunch (på egen hand) om vi vill.
På kvällen äter vi en lyxig avskedsmiddag tillsammans på hotellets restaurang, den har en stjärna i Guide Michelin.
Dag 5 - Chaumont sur Loire och hemresa
Fredag den 11 september
På morgonen efter frukost, packar vi in våra väskor i bussen och beger oss mot Paris för hemfärd. Men våra trädgårdsupplevelser är långt ifrån slut ännu! Vi skall nämligen besöka blomsterfestivalen vid slottet Chaumont-sur-Loire - Frankrikes mostvarighet till Englands Chelsea Flower Show.
Sedan 1992 har man här årligen hållit en trädgårdsutställning där en rad kända franska och internationella landskapsarkitekter deltar och visar upp olika trädgårdsrum de designat efter årets tema. Slottet är också öppet för besökare och inom området finns flera caféer och enklare matställen.
Vi åker sedan till flygplatsen för hemresa.