top of page

Trädgårdsresa till Englands sydkust - privatträdgårdar och Sissinghurst Castle

 

På denna resa till södra England kommer vi att besöka de kanske mest berömda av Englands trädgårdar,  Sissinghurst Castle och Great Dixter, men framför allt tas vi emot av välkomnande trädgårdsägare i deras vackra privatträdgårdar - under en tid då rosorna blommar som mest.

 

Resan ger också möjligheter till att handla på plantskolor (under förutsättning att Brexit inte stoppar möjligheten att ta med plantor till Sverige) och att uppleva den charmiga kuststaden Eastbourne med sina många affärer och restauranger.

 

Genomförd

Datum: 13-17 juni 2019     

 

Reseprogram
Dag 1 - Long Barn och Eastbourne

Torsdag den 13 juni

 

När vi landat på flygplatsen i London åker vi direkt till  ett unikt besök i den stora trädgården runt det unga paret Lars och Rebecca Lemonius berömda hem, Long Barn i Sevenoaks. Det förfallna huset från mitten av 1300-talet och den övervuxna trädgården på ett hektar, köptes av Vita Sackville-West och Harold Nicolson 1915 och de bodde här i femton år.  Det var här som de provade ut många av de nya trädgårdsidéer som blev så berömda i deras nästa hem – Sissinghurst Castle. De började med att strukturera trädgården i olika rum och att anlägga flera terrasser som finns bevarade än idag; arkitekten och vännen Edwin Lutyens utvecklade deras idéer ytterligare 1925. Long Barn har haft flera andra berömda ägare, t ex så hyrde Charles Lindbergh (förste man som flög över Atlanten) och hans hustru huset av Nicolsons flera år.

Nu är Long Barn ett privat hem som mycket sällan visas för besökare, vi får känna oss privilegierade när vi får komma hit och höra Rebeccas livfulla berättelse om hur hon och maken bestämde sig för att köpa Long Barn och förvalta detta trädgårdsarv. Vår rundvandring i trädgården avslutas med kaffe/te och kaka.

Vi åker sedan in till staden Royal Tunbridge Wells för lunch och egen promenad i staden som bl. a är känd för sin trevliga shopping och sina antikvitetsaffärer.

 

Vi åker sedan söderut till Eastbourne och checkar så småningom in på vårt fina hotell med fantastisk utsikt över engelska kanalen. 

 

Eastbourne är en charmig kuststad, känd för sitt milda klimat och sitt soliga väder och har varit en populär semesterort i över hundra år. Staden är med sina 100.000 invånare liten nog för att man skall kunna ta sig fram till fots överallt, men stor nog för att kunna erbjuda ett rikt utbud av kultur, shopping och nöjen. Staden har en strandpromenad på 8 km och alldeles i närheten finns de berömda kalkstensklipporna South Downs och Seven Sisters. Vid Souvereign Harbour hittar du mysiga barer, restauranger och en marina.

Vi ses senare på kvällen för en drink och välkomstmiddag tillsammans.

 

 

 

  

Karins Trädgårdsresor
IMG_2885.JPG
Dag 2 -Clinton Lodge och Ringmer Park 
Fredag den 14 juni

Idag börjar morgonen med ett besök i mycket vackra och stämningsfulla Clinton Lodge, Freshfield, där vi hälsas välkomna av Lady Collum och serveras förmiddagskaffe/te och kaka. Hennes omskrivna trädgård ligger runt ett vackert hus från 1600-talet och innehåller både formella trädgårdsrum inspirerade av olika tidsperioder och romantiska partier översållade av historiska rosor. Här finns en medeltida köksträdgård, en 1600-talsinspirerad doftkryddträdgård inramad i buxbomshäckar och med en fontän i mitten, en rosenallé, dubbla perennrabatter och en ljuvlig rosenträdgård; nyare inslag är en liten "knot garden" på framsidan av huset och en skuggträdgård bakom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strax utanför Lewes ligger Ringmer Park med en 32000 kvm stor trädgård, där Michael och Deborah Bedford sedan tar emot oss med en gemensam buffé lunch. Under 25 års tid har de byggt upp en serie relaterade trädgårdsrum med tätt planterade rabatter - olika i sin planttyp, struktur och färgsammansättning, men alla designade som klassiska engelska trädgårdar med en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet och South Downs. Rosenträdgården innehåller 600 olika rosor och bör vara som vackrast nu, men här finns också rabatter som blommar från tidig vår till sen höst.

Gemensam middag på hotellet.

 

​​

 

Ringemer park
Karins Trädgårdsresor
 Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

Avreseort

Köpenhamn, Stockholm, (Oslo)

Avresa

Torsdag 13 juni 2019

Hemresa

Måndag den 17 juni 2019

 

Pris

14.950

(avresa från andra orter enligt aktuellt flygpris)

Enkelrumstillägg

1090 kr

 

Flygfakta

Flygbolag: Norwegian  (reguljärflyg)

Avresa den 13/6:

Kastrup kl: 06:50, (ank London/Gatwick kl 08:05 )

Arlanda kl 06:50      (ank London/Gatwick kl 08:40)

Hemresa 17/6 från London/Gatwick (south) till

Kastrup avr kl 20.45   (ank. Kastrup 23.35), 

Arlanda avr kl 19:50   (ank Arlanda 23:10)

Övriga avreseorter i mån av flygförbindelser

I priset ingår

Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/  t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé på Hydro Hotel**** i Eastbourne, fyra nätter; en lunch och fyra middagar. Dessutom ingår välkomstdrink och tre förmiddagsfika, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker. Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Hydro Hotel****  4 nätter inkl. frukostbuffé

hemsida: https://www.hydrohotel.com/

Hydro Hotell har nyligen uppgraderats till ett 4-stjärnigt hotell.

 

Hydro Hotel omges av prisbelönta trädgårdar och har utomhuspool, en elegant restaurang och fantastisk havsutsikt. Hotellet ligger bara några meter från kusten i Eastbourne och 15 minuters promenad från Eastbourne Pier.

 

Rummen på Hydro har TV med Freeview-kanaler, Wi-Fi och sittutrymme. Alla rum har te- och kaffefaciliteter samt ett modernt badrum med hårtork. Några har utsikt över Engelska kanalen.

Crystal Restaurant serverar klassiska, brittiska och franska rätter till middag. Du kan njuta av drycker och lättare tilltugg i de mysiga loungerna. En rejäl, varm frukost serveras varje morgon.

Hydro Hotel har en skönhetssalong där du kan få specialistbehandlingar. Du kan också koppla av på terrassen vid poolen, som har solstolar och parasoller.

Hydro Hotel ligger bara 20 minuters promenad från Eastbournes centrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

epost: karin.lagergren@telia.com

 

Trädgårdsresa
Dag 3 - King John's Lodge, Pashley Manor 
Lördag den 15 juni

På förmiddagen besöker vi en romantisk privatträdgård i Etchingham, Sussex: King John´s Lodge. Kring sitt historiska hus har Jill Cunningham planteringar som översållas av gammaldags rosor och perenner och i denna härliga miljö kommer vi att njuta av kaffe med hembakad kaka. Trädgården innehåller en rosengång, en formell del med en damm, en skuggträdgård med murgröna och en stig över en blomsteräng som leder fram till det vackra huset.  Här finns också många fina träd och buskar. Sonen i huset har för några år sedan öppnat en liten trevlig plantskola och presentshop som vi kan handla i. 

Pashley Manor utanför Ticehurst, blir dagens andra trädgårdsbesök. Det är en prisbelönt, privat visningsträdgård som ligger runt ett vackert gammalt korsvirkeshus från 1500-talet. Vi kommer att få en introduktion till både husets och trädgårdens historia, antingen av ägaren själv, Mr. Sellick, eller av chefsträdgårdsmästaren. Därefter kan vi äta en god lunch på egen hand i deras restaurang som, med all rätt, är känd för sin fina mat.

 

Vi kommer sedan att få se en swimming-pool med medelhavsinspirerade planteringar och läckra statyer, en muromgärdad trädgård med rosenrabatter och utsikt över böljande kullar; svepande, välskötta gräsmattor, flera dammar och ett wood-land med gamla träd; de olika trädgårdsrummen är olika till sin karaktär, men genomsyras alla av ägarnas konstintresse och sinne för estetik. Här finns också en trevlig presentshop med växtförsäljning.

 

Gemensam middag på hotellet.

 

 

 

Great Dixter trädgårdsresa
Sissinghurst
Dag 4 -   Great Dixter och Sissinghurst Castle

Söndag den 16 juni

 

Vi fortsätter dagen med besök i en av Storbritanniens mest framstående och nyskapande trädgårdar, där författaren och trädgårdsmästaren Christopher Lloyd bodde till sin bortgång för ett par år sedan, sagolika Great Dixter i Northiam. Great Dixter köptes 1910 av arkitekturhistorikern Nathaniel Lloyd, som lät den unga begåvade arkitekten Edwin Lutyens rita trädgården när det vackra huset från 1400-talet restaurerades (vi har en tid avsatt för besök också inne i huset). Vi får se lekfullt formklippta idegransfigurer, inbjudande gångar mellan höga häckar och murar som ger en lugn bakgrund åt planteringar med ofta dramatiska färgkombinationer, en nedsänkt trädgård med en romantisk damm, vackra halvcirkelformade trappor och livfulla rabatter som ständigt växlar utseende efterhand som de olika växterna avlöser varandra. Bakom trädgården finns en liten plantskola och en presentshop där vi också kan få lite förfriskningar.

Eftermiddagen ägnar vi sedan helt åt en av de mest berömda trädgårdarna i England, Sissinghurst Castle. Den skapades av författarinnan Vita Sackville-West och hennes man Sir Harold Nicolson runt en medeltida gård som låg i ruiner när de köpte den 1930. Vita älskade gammaldags rosor med dess ljuvliga doft och planterade dem i överflöd tillsammans med clematis och kaprifol, nu klättrar de på vackra tegelmurar i rosenträdgården och frodas i rabatter tillsammans med perenner i färgstämda färger. Nigel var inspirerad av italiensk renässans och ritade de häckar som ger trädgården struktur och delar in den i spännande rum med effektfulla blickfång. Vi får också uppleva den banbrytande vita månskensträdgården med sin enorma klätterros "Rosa mulliganii" på det gotiska valvet, silverpäronet med den söta statyn framför, en "cottage garden" med ett myller av blommor i starka färger och ett wood-land med skuggtåliga växter - detta är en trädgård som fortfarande har stor betydelse för engelsk trädgårdsdesign och som får ses som ett konstverk i sig. Här finns också en trevlig restaurang och en presentshop med växtförsäljning.

Gemensam middag på hotellet.​


 

Sissinghurst

 

 
 
 
 
 
Dag 5 - Ocklynge Manor och Nymans Garden
 

Måndag den 17 juni

När vi ätit frukost och packat in våra väskor i bussen på morgonen, är det  dags att åka till våra resas sista trädgårdsbesök.

Först åker vi till andra sidan av Eastbourne och får besöka den vackra privata trädgården runt Eastbournes enda femstjärniga Bed&Breakfast, Ocklynge Manor. Den rosa villan byggdes för trehundra år sedan och här har illustratören till Peter Pan bott en gång i tiden, nu är det Wendy och David Dugdill som bor i huset med den välskötta trädgården med sina exotiska växter, rosenpergola, vackra blomsterprydda urnor och trivsamma sittplatser mm., en lugn oas på platsen där det förr legat ett kloster.

Resans sista trädgårdsbesök blir Nymans i Handcross, som idag ägs av The National Trust. Trädgården ligger runt en pittoresk herrgårdsruin och är internationellt berömd för sin vackra design, sitt idylliska läge och sin historiska samling av ovanliga träd, buskar och andra växter. Delar av huset brann ner på 1920-talet, men vi kan gå in i kvarvarande rum i huset och se hur societetsskönheten Lady Anne Messel bodde. Hon var mamma till Lord Snowdon, gift med engelska prinsessan Margaret ett antal år. Vi kommer också att få se imponerande perennrabatter, skickligt formklippta buskar, en broderiträdgård, en nedsänkt trädgård och en romantisk rosenträdgård med över 600 rosor. Här finns också ett terum, en presentshop och en plantskola. På Nymans finns det också möjligheter att äta lunch.

 

Fyllda av alla våra fina upplevelser åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

 

  

 

ocklynge-manor.jpg
straight-rose-garden-July-and-August-Ban
IMG_2948.JPG
nymans-rose-garden.jpg
 

 

bottom of page