top of page

Trädgårdsresa till England - the Cotswolds

 

The Cotswolds – känt för sina honungsfärgade hus i pittoreska små byar som ligger utspridda i ett vackert, orört och böljande landskap, men också känt för sina många exceptionellt fina trädgårdar. Vi kommer bland annat att besöka berömda trädgårdar som Hidcote Manor, Kiftsgate Court och The Laskett, Sir Roy Strongs skapelse. Kanske ännu mer spännande blir våra besök i gömda, privata trädgårdspärlor där vi blir guidade av trädgårdsägarna själva eller av en av trädgårdsmästarna!

Fullbokad.

Datum: 4-8 juni 2018     

Pris: 14.250 kr

 

Reseprogram
Karins Trädgårdsresor
Dag 1 -   Broughton Grange,  Bourton House Garden och Cheltenham

Måndag den 4 juni

 

Resans första trädgårdsbesök är en mycket spännande, nyskapande och fantasifull stor privatträdgård utanför Branbury, Broughton Grange, som ligger i en 10 hektar stor egendom. Vi kommer att få en introduktion av trädgården av chefsträdgårdsmästaren Andrew Wodall. Trädgårdsdesignern Tom Stuart-Smith har här skapat en omskriven delvis muromgärdad, centralt belägen trädgårdsdel i tre terrasser, vilka vackert smälter in i det omgivande landskapet – ett signum i hans trädgårdskonst.

Förutom dessa tätt packade planteringar med otaliga perenner och gräs, vilka nästan tar andan av en, finns här dessutom wood-land med en liten damm, buxbomsparterrer och nyplanterat arboretum.

Vi kommer också att få en lättare lunch i trädgården, en så kallad "ploughmans lunch".

Vi åker sedan vidare till en flerfaldigt prisbelönt trädgård Bourton House Garden, Burton-on-the Hill, som 2007 fick den prestigefyllda utmärkelsen ”Garden of the Year” av HH/Christies och är en över 12 000 kvm stor privat trädgård som köptes av de nuvarande holländska ägarna för bara ett par år sedan. Vi kommer att hälsas välkomna och få en presentation av den perfekt välskötta trädgården av en av de tre trädgårdsmästarna. Smaragdgröna gräsmattor omges av inspirerande planteringar med ofta häftiga färgkombinationer av ovanliga och exotiska växter, fantasifullt klippta topiarier (formklippta buskar), buxbomsparterrer, ”knot gardens” med  intrikata mönster och häckar kantar det honungsgula huset som byggdes runt år 1700 och utsikten över landskapet är bedövande vackert. De många välvda spaljéerna och topiarierna är något av ett ledmotiv och de och den vackra bassängen från världsutställningen 1851 i ”the knot garden” kommer säkert att bli ett bestående minne!

Vi fortsätter sedan till den vackra staden Cheltenham spa och checkar in på vårt eleganta fyrstjärniga hotell med ypperligt läge i centrala Cheltenham. Den imponerande byggnaden blickar ut mot the Imperial Gardens med sina färgsprakande 25 000 utplanteringsväxter och ligger bara ett stenkast från den berömda avenyn ”the Promenade” med sin härliga grönska, exklusiva affärer och restauranger. Cheltenham är nu Cotswolds kulturella centrum med många museer och konstgallerier, men byggdes ursprungligen upp som en kurort med lyxiga spa-anläggningar för välbärgade besökare, därav alla ståtliga byggnader i staden..

vi ses igen senare på kvällen för en välkomstdrink och gemensam middag på hotellet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 -Eastleach House, Barnsley House och Rockcliff

Tisdag den 5 juni

Vi börjar med ett exklusivt besök i privatträdgården Eastleach House, Eastleach.  Den förtjusande Stephanie Richards tar emot oss och kommer själv att ta oss runt i den 6,5 hektar stora trädgården. Hon och hennes nu bortgångne man köpte egendomen för 32 år sedan och har designat trädgården själva (även om Rosemary Verey ofta kom på besök och gav både råd och sticklingar). En nedsänkt muromgärdad trädgård med underbara rosor, clematis och lavendel i Arts & Crafts stil , en lindallé, en vild trädgård inspirerad av Monets trädgård i Giverny, böljande häckar, vackra järngrindar flankerade av formklippt buxbom, en pergola och en”rill garden” med en vattenränna som avslutas i en fontän – detta är bara en del av allt vackert vi kommer att få se, innan vi lämnar Eastleach House och vår charmerande värdinna.

Barnsley House är tidigare hem till den nu bortgångna trädgårdsförfattarinnan och internationellt kända trädgårdsdesignern Rosemary Verey. Nu är det ett lyxhotell och vi kommer att lunch tillsammans  - för att sedan kunna gå ut i den berömda trädgården som Rosemary Verey skapade med början på 1950-talet fram till sin bortgång 2001. Det är inte omöjligt att många av oss kommer att känna igen de olika välkomponerade trädgårdsrummen och rabatterna som Rosemary så livfullt skildrat i ett stort antal böcker. Hon vann flera medaljer i Chelsea Flower Show och designade trädgårdar till många berömda personer som

t ex Prince Charles och Elton John.

På eftermiddagen väntar oss en ny stor trädgårdsupplevelse - vi får nämligen förmånen att få besöka en nutida skicklig trädgårdsdesigner, Emma Keswick, i hennes 3,2 hektar stora privatträdgård Rockcliffe House, Upper Slaughter. Speciellt roligt eftersom den bara öppnas för allmänheten ett par gånger om året för välgörande ändamål! Trädgården beskrivs ofta som en typisk ”English garden” och den innehåller också alla delar som tillskrivs en sådan – rosor, lavendel, prunkande perennrabatter, buxbomshäckar och formklippta idegranar. Emma har valt EN färg som dominerar i vardera av de olika trädgårdsrummen, t ex rosa, vitt och blått och det är mycket effektfullt

Middag på egen hand på kvällen.

 

​​

Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

Avreseort

Köpenhamn, Stockholm, (Göteborg, Oslo)

Avresa

Måndag den 4 juni 2018

Hemresa

Fredag den 8 juni 2018

 

Pris

14.250 (eventuellt tillägg från Göteborg,Oslo)

Enkelrumstillägg

2.750 kr

(Om ni vill kan vi kanske ordna delat rum)

 

Flygfakta

Flygbolag: SAS

Avresa till London heathrow den 4/6:

Kastrup kl: 07:50, (ank London  kl 08:40)

Arlanda kl:  07:55      (ank London kl 09:35)

 

Hemresa 8/6 från London/LHR) till

Kastrup: avr kl 18:30   (ank. Kastrup 21:25), 

Arlanda: avr kl 18:15    (ank. Arlanda 21:40)

 

I priset ingår

​Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt fantastisk frukost på Queens Hotell**** i Cheltenham fyra nätter; tre luncher och två middagar.

Dessutom ingår välkomstdrink och två förmiddagsfika, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker.

 

Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Queens Hotel****  4 nätter inkl. frukost

The Promenade
GL50 1NN  CHELTENHAM

 

Queens Hotel är idealiskt beläget för att utforska Cheltenham och erbjuder en verkligt majestätisk miljö med sin inredning och arkitektur. Det är ett elegant hotell i en neo-klassisk stil - kompletterat med alla moderna bekvämligheter. Vackert inredda rum, bra restaurang, bar och stora allmänna utrymmen Ta in och njut av den fantastiska utsikten över Imperial Square Garden med direktkontakt till stadens puls och charm.

Här finns också gratis WiFi.

Alla rum har traditionell inredning med TV, hårtork samt te- och kaffefaciliteter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,     Karins Trädgårdsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

 

Dag 3 - Hidcote Manor,  Kiftsgate Court och Bourton-on -the -Water
Onsdag den 6 juni

 

Hidcote Manor i Hidcote Bartrim,  är utan tvekan en av Englands mest betydelsefulla trädgårdar i modern tid och den besöker vi på förmiddagen – att den också är mycket vacker kommer ni säkert också att tycka! Det var amerikanen Lawrence Johnston som skapade den från 1907 och framåt och den anses som en av rörelsen ”Arts and Crafts” finaste trädgårdar. Att dela in en stor trädgård med höga häckar i olika avgränsade rum var något nytt och esteten Johnston kombinerade sin arkitektoniska skicklighet med en stor plantkännedom. Detta inspirerade många samtida trädgårdsägare, bl a Vita Sackville-West från Sissinghurst Castle. Johnston deltog i flera växtexpeditioner till Sydafrika, Kina och Sydamerika och samlade in nya växter, både till trädgården här och till sin trädgård i Frankrike, Serre de la Madone utanför Menton.

Nu ägs trädgården av stiftelsen National Trust och här finns både en presentshop och ett café/enklare restaurang.

 

Lunchen intar vi tillsammans i en privat  trädgård som ligger ett stenkast från Hidcote Manor, nämligen Kiftsgate Court,  en  trädgård som har en mycket starkväxande klängros uppkallad efter sig, Rosa filipes ”Kiftsgate”. Det sägs att den är den största rosen i England och den upptar hälften av en stor rosenrabatt.  Trädgården har skapats av tre generationers duktiga kvinnliga trädgårdsmästare och det är nu Anne Chambers som bor här med sin familj. Kiftsgate är också den indelad i olika trädgårdsrum med sinsemellan olika karaktär, men den är mest känd som en vacker, personlig rosenträdgård.

Efter besöket här åker vi till den lilla pittoreska byn Burton-on-the-Water ”Cotwolds Venedig” för promenad och upptäckter på egen hand. Här finns bl.a små trevliga affärer, parfymtillverkning  och små museer som kan vara värda ett besök, t.ex en liten modell over staden och en fin motor- och leksaks samling.

Middag på egen hand på kvällen.

 

                                             

Dag 4 - The Laskett och High Glanau Manor

Torsdag den 7 juni

 

 

Idag börjar vi med att åka ett par mil västerut, nära gränsen till Wales i landskapet Herefordshire. Där skall vi besöka the Laskett, Much Birch, – en av de största privata formella trädgårdar som skapats i England sedan 1945. Under nästan fyrtio år förvandlade historikern Sir Roy Strong och hans nu bortgångna fru designern Dr. Julia Trevelyan Oman ett 12 000 kvm stort fält till en serie mycket personliga och fantasifulla trädgårdsrum i olika nivåer.  De innehåller vackra blickfång överallt, en rosenträdgård, lindallé, skulpturer, fontäner, köksträdgård, buxbomsparterrer, rikt planterade perennrabatter i präriestil – och har gjort trädgården berömd och omskriven. Sir Roy Strong har skrivit många trädgårdsböcker  och en del av dem finns att köpa här med hans signatur, även plantor uppdragna i trädgården är till salu. Vi kanske får träffa sir Roy Strong (om han inte är ute och cyklar, vilket han ofta gör)

Här skall vi också njuta av en pick-nicklunch tillsammans i trädgården.

 

Efter lunch besöker vi Helena Gerrish och en trädgård som ligger precis innanför gränsen till Wales och har en makalös utsikt över omgivande berg och dalar, High Glanau Manor, Lydart Monmouth.

H. Avray Tipping var i början av 1900-talet redaktör på tidningen Country Life Magazine och hans artiklar och många böcker gjorde honom till en mycket känd trädgårdshistoriker, författare och trädgårdsdesigner, det var han som byggde det vackra huset i Arts & Craftsstil och anlade trädgården här 1923. Helena Gerrish blev så fascinerad av Tipping när hon och hennes man köpt fastigheten 2002, att hon senare skrev en bok om honom och de bestämde sig för att återskapa trädgården till dess forna skönhet.

Vi kommer att få se breda stenterrasser i orginalutförande, en pergola, breda perennrabatter i samstämda färger, ett Edwardianskt växthus och en vildäng – allt i en mycket vacker omgivning.

Vi avslutar med eftermiddags kaffe/The

 

På kvällen äter vi en avskedsmiddag tillsammans på hotellet.

 

 

karins trädgårdsresor
karins trädgårdsresor

Sir Roy Strong

Dag 5 - Awkward Hill Cottage, Bibury och hemresa

Fredag den 8 juni

När vi ätit frukost packer vi in våra väskor I bussen och åker till den by som William Morris tyckte var ”The most beautiful village in England”, en liten charmig Cotswoldsby som heter Bibury och bara har drygt 600 invånare. Byn ligger längs med floden Coln och en rad pittoreska stenhus, Arlington Row,  ägs av the National Trust och är ett av Englands mest fotograferade ställen, finns till och med på insidan av de engelska passen!

Här skall vi besöka Victoria Summerley i hennes mindre trädgård Awkward Hill Cottage, som hon köpte 2012. Hon har gjort om trädgården så den skall passa in i det omgivande landskapet och uppmuntra djurlivet. Planteringen är både formell och informell och har något av intresse året runt. Här finns t ex. en damm med vattenfall, två soliga terrasser och gott om sittplatser – här kan vi njuta av vår förmiddagsfika innan vi åker vidare.

 

Fyllda av alla våra härliga upplevelser, åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

 

                                                                                                                     

 

  

Site Title

bottom of page