top of page

Trädgårdsresa till England - the Cotswolds

 

The Cotswolds – känt för sina honungsfärgade hus i pittoreska små byar som ligger utspridda i ett vackert, orört och böljande landskap, men också känt för sina många exceptionellt fina trädgårdar. Vi kommer bland annat att besöka berömda trädgårdar som Hidcote Manor, Kiftsgate Court och the Royal Horticultural Society’s visningsträdgård Wisley garden. Kanske ännu mer spännande blir våra besök i gömda, privata trädgårdspärlor där vi blir guidade av trädgårdsägarna själva eller av en av trädgårdsmästarna!

FULLBOKAD GENOMFÖRD

Datum: 26 -30 juni 2017     

Pris: 13.950 kr

 

Reseprogram
DSCN5492.JPG
Dag 1 -   Waterperry gardens, Broughton Grane och Cheltenham

Måndag den 26 juni

 

Resans första trädgårdsbesök är Waterperry gardens strax utanför Oxford. Trädgården köptes 1932 av Beatrix Haverdal som gjort trädgården berömd genom sin skola för kvinnliga trädgårdsmästare, School of Horticulture for Ladies, som hon drev mellan 1932—1971. Idag ägs trädgården av the School of Economic Science och man bedriver fortfarande undervisning inom det hortikulturella området här.

I den innehållsrika och inspirerande 40 000 kvm stora trädgården, finns bland annat en rosenträdgård, en formell knutträdgård ”knot garden”, kanal med näckrosor och en perennrabatt som anses som en av Englands vackraste. Här finns också en fin plantskola, presentshop, konstgalleri, museum och en teservering, där man även kan äta en lättare lunch.

 

Vi fortsätter sedan vidare till en mycket spännande, nyskapande och fantasifull stor privatträdgård utanför Branbury, Broughton Grange, som ligger i en 10 hektar stor egendom. Vi kommer att få en introduktion av trädgården av ägaren eller av chefsträdgårdsmästaren Andrew Wodall. Trädgårdsdesignern Tom Stuart-Smith har här skapat en omskriven delvis muromgärdad, centralt belägen trädgårdsdel i tre terrasser, vilka vackert smälter in i det omgivande landskapet – ett signum i hans trädgårdskonst.

Innan vi åker vidare på eftermiddagen bjuds vi på te/kaffe och kaka och fortsätter sedan till den vackra staden Cheltenham spa och checkar in på vårt eleganta fyrstjärniga hotell med ypperligt läge i centrala Cheltenham. Den imponerande byggnaden blickar ut mot the Imperial Gardens med sina färgsprakande 25 000 utplanteringsväxter och ligger bara ett stenkast från den berömda avenyn ”the Promenade” med sin härliga grönska, exklusiva affärer och restauranger. Cheltenham är nu Cotswolds kulturella centrum med många museer och konstgallerier, men byggdes ursprungligen upp som en kurort med lyxiga spa-anläggningar för välbärgade besökare, därav  alla ståtliga byggnader i staden..

vi ses igen senare på kvällen för en välkomstdrink och gemensam middag på hotellet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 -The Laskett och Veddw House

Tisdag den 27 juni

Idag börjar vi med att åka ett par mil västerut, nära gränsen till Wales i landskapet Herefordshire. Där skall vi besöka the Laskett, Much Birch, – en av de största privata formella trädgårdar som skapats i England sedan 1945. Under nästan fyrtio år förvandlade historikern Sir Roy Strong och hans nu bortgångna fru designern Dr. Julia Trevelyan Oman ett 12 000 kvm stort fält till en serie mycket personliga och fantasifulla trädgårdsrum i olika nivåer.  De innehåller vackra blickfång överallt, en rosenträdgård, lindallé, skulpturer, fontäner, köksträdgård, buxbomsparterrer, rikt planterade perennrabatter i präriestil – och har gjort trädgården berömd och omskriven. Sir Roy Strong har skrivit många trädgårdsböcker  och en del av dem finns att köpa här med hans signatur, även plantor uppdragna i trädgården är till salu. Här skall vi njuta av en pick-nicklunch tillsammans,  innan vi åker vidare till en helt annan typ av trädgård inte så långt därifrån, nämligen en mycket nyskapande och inspirerande trädgård i Wales, nämligen Veddw House, Devauden.

Det är en modern, romantisk trädgård ägd av Anne Wareham och Charles Hawes. Vi får se spektakulära, böljande häckar, en formstark pool, färgstämda rabatter, vildäng och wood-land mm – allt som allt har det gjort att trädgården nu räknas som en av Storbritanniens tio bästa trädgårdar att besöka i the Good Gardens Guide.

 

Vi åker sedan tillbaka till vårt hotell via bron över kanalen vid Bristol, alltid härligt att få se vattendrag!

Middag på egen hand på kvällen.

​​

 Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

Avreseort

Köpenhamn, Stockholm,

Avresa

Måndag den 26 juni 2017

Hemresa

Fredag den 30 juni 2017

 

Pris

13.950

Enkelrumstillägg

2.690 kr

(Om ni vill kan vi kanske ordna delat rum)

 

Flygfakta

Flygbolag: Norwegian

Avresa till London/Gatwick den 26/6:

Kastrup kl: 07:10, (ank London  kl 08:05)

Arlanda kl:  07:05    (ank London kl 08:40)

 

Hemresa 30/6 från London/Gatwick) till

Kastrup avr kl 20:35   (ank. Kastrup 23:25), 

Arlanda: avr kl 19:45  (ank Arlanda 23:05)

 

I priset ingår

​Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt fantastisk frukost på Queens Hotell**** i Cheltenham fyra nätter; tre luncher och två middagar.

Dessutom ingår välkomstdrink och två förmiddagsfika, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker.

 

Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Queens Hotel****  4 nätter inkl. frukost

The Promenade
GL50 1NN  CHELTENHAM

 

Queens Hotel är idealiskt beläget för att utforska Cheltenham och erbjuder en verkligt majestätisk miljö med sin inredning och arkitektur. Det är ett elegant hotell i en neo-klassisk stil - kompletterat med alla moderna bekvämligheter. Vackert inredda rum, bra restaurang, bar och stora allmänna utrymmen Ta in och njut av den fantastiska utsikten över Imperial Square Garden med direktkontakt till stadens puls och charm.

Här finns också gratis WiFi.

Alla rum har traditionell inredning med TV, hårtork samt te- och kaffefaciliteter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,     Karins Trädgårdsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

 

Dag 3 - Hidcote Manor,  Kiftsgate Court och Bourton House garden
Onsdag den 28 juni

 

Hidcote Manor i Hidcote Bartrim,  är utan tvekan en av Englands mest betydelsefulla trädgårdar i modern tid och den besöker vi på förmiddagen – att den också är mycket vacker kommer ni säkert också att tycka! Det var amerikanen Lawrence Johnston som skapade den från 1907 och framåt och den anses som en av rörelsen ”Arts and Crafts” finaste trädgårdar. Att dela in en stor trädgård med höga häckar i olika avgränsade rum var något nytt och esteten Johnston kombinerade sin arkitektoniska skicklighet med en stor plantkännedom. Detta inspirerade många samtida trädgårdsägare, bl a Vita Sackville-West från Sissinghurst Castle. Johnston deltog i flera växtexpeditioner till Sydafrika, Kina och Sydamerika och samlade in nya växter, både till trädgården här och till sin trädgård i Frankrike, Serre de la Madone utanför Menton.

Nu ägs trädgården av stiftelsen National Trust och här finns både en presentshop och ett café/enklare restaurang.

 

Lunchen intar vi tillsammans i en privat  trädgård som ligger ett stenkast från Hidcote Manor, nämligen Kiftsgate Court,  en  trädgård som har en mycket starkväxande klängros uppkallad efter sig, Rosa filipes ”Kiftsgate”. Det sägs att den är den största rosen i England och den upptar hälften av en stor rosenrabatt.  Trädgården har skapats av tre generationers duktiga kvinnliga trädgårdsmästare och det är nu Anne Chambers som bor här med sin familj. Kiftsgate är också den indelad i olika trädgårdsrum med sinsemellan olika karaktär, men den är mest känd som en vacker, personlig rosenträdgård.

Eftermiddagens flerfaldigt prisbelönta trädgård Bourton House Garden, Burton-on-the Hill, fick 2007 den prestigefyllda utmärkelsen ”Garden of the Year” av HH/Christies och är en över 12 000 kvm stor privat trädgård som köptes av de nuvarande holländska ägarna för bara ett par år sedan. Vi kommer att hälsas välkomna och få en presentation av den perfekt välskötta trädgården av en av de tre trädgårdsmästarna. Smaragdgröna gräsmattor omges av inspirerande planteringar med ofta häftiga färgkombinationer av ovanliga och exotiska växter, fantasifullt klippta topiarier (formklippta buskar), buxbomsparterrer, ”knot gardens” med  intrikata mönster och häckar kantar det honungsgula huset som byggdes runt år 1700 och utsikten över landskapet är bedövande vackert. De många välvda spaljéerna och topiarierna är något av ett ledmotiv och de och den vackra bassängen från världsutställningen 1851 i ”the knot garden” kommer säkert att bli ett bestående minne!

                                             

Dag 4 - Daglingworth House , Barnsley House och Eastleach House

Torsdag den 29 juni

 

Efter vår frukostbuffé åker vi ett par mil söderut för att besöka trädgårdsentusiasterna David och Henrietta Howard i deras 8 000 kvm stora privata trädgård, Daglingworth House nära Cirencester. Deras hus från 1700-talet ligger bredvid en kyrka i en liten söt by och här har de sedan 1994 skapat en klassisk engelsk trädgård, men med moderna inslag och humor. Rabatterna i både varma och kalla färger innehåller många ovanliga växter, här finns ett tempel med vattenrännor bredvid, ett hus i bok, vildängar, häckar av olika slag, en muromgärdad trädgård med pergolor, fontäner och dammar – en inspirerande trädgård med fin design och många idéer vi kan ta efter.

Barnsley House är tidigare hem till den nu bortgångna trädgårdsförfattarinnan och internationellt kända trädgårdsdesignern Rosemary Verey. Nu är det ett lyxhotell och vi kommer att lunch tillsammans  i deras pub över vägen - för att sedan kunna gå ut i den berömda trädgården som Rosemary Verey skapade med början på 1950-talet fram till sin bortgång 2001. Det är inte omöjligt att många av oss kommer att känna igen de olika välkomponerade trädgårdsrummen och rabatterna som Rosemary så livfullt skildrat i ett stort antal böcker. Hon vann flera medaljer i Chelsea Flower Show och designade trädgårdar till många berömda personer som

t ex Prince Charles och Elton John.

Eftermiddagen blir ett exklusivt besök i privatträdgården Eastleach House, Eastleach.  Den förtjusande Stephanie Richards tar emot oss och kommer själv att ta oss runt i den 6,5 hektar stora trädgården. Hon och hennes nu bortgångne man köpte egendomen för 32 år sedan och har designat trädgården själva (även om Rosemary Verey ofta kom på besök och gav både råd och sticklingar). En nedsänkt muromgärdad trädgård med underbara rosor, clematis och lavendel i Arts & Crafts stil , en lindallé, en vild trädgård inspirerad av Monets trädgård i Giverny, böljande häckar, vackra järngrindar flankerade av formklippt buxbom, en pergola och en”rill garden” med en vattenränna som avslutas i en fontän – detta är bara en del av allt vackert vi kommer att få se, innan vi lämnar Eastleach House och vår charmerande värdinna.

 

Efter dagens stora trädgårdsupplevelser väntar en gemensam avskedsmiddag på vårt fina hotell.

karins trädgårdsresor
karins trädgårdsresor
England trädgård
Dag 5 - The Abbey House, RHS Wisley Garden och hemresa

Fredag den 30 juni

Efter att vi ätit av vår sista stora frukostbuffé på vårt hotell och packat in vårt bagage i busse, åker vi söderut till The Abbey House i den medeltida staden Malmesbury. Trädgården skapades av ett orginellt par som kallade sig ”the naked gardeners” Ian och Anne Pollock, men de skilde sig och det är lite oklart vem den nya ägaren är – vi har dock bokat in besöket genom Rufus Pollock, så den är kanske kvar inom familjen. Hur som helst är det en väldigt vacker trädgård med vackra blickfång och spännande detaljer överallt. Välklippta topiarier (formklippta buskar), en nedsänkt trädgård kantad av innehållsrika rabatter och en vacker pergola är något av det vi kommer att kunna njuta av. Vi kan också känna historiens vingslag - över trädgården vakar det gamla klostret från 1100-talet och någonstans här ligger den första kungen av England begravd och två helgon slängdes ner i dammen!

Sista trädgårdsbesöket på vår resa bli i RHS (the Royal Horticultural Society) Wisley Garden utanför Woking, en plantälskares paradis och tveklöst en av de mest betydelsefulla och berömda trädgårdarna i världen. Wisley är en 45 hektar stor  undervisnings- och inspirationsträdgård med en av de största plantsamlingar som finns och som sköts av hela 90 trädgårdsmästare. Modellträdgårdar med idéer för plantkombinationer för både stora och små trädgårdar, alpinhus, vackert glashus med omgivande prärieplanteringar, perennrabatter designade av våra främsta designers bl a av Piet Oudolf, wood-land – ja, här finns det mesta av det bästa i trädgårdsväg! Vi får heller inte missa en fin bokhandel med mängder av trädgårdsböcker, en plantförsäljning och en restaurang.

Fyllda av alla våra härliga upplevelser, åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

                                                                                                                     

 

  

 

 

bottom of page