top of page

Trädgårdsresa runt Rom med Ninfa

 

Under den italienska renässansen i mitten av 1500-talet visade de mäktiga kardinalerna sin bildning, makt och rikedom genom att skapa fantastiska trädgårdar - vi kommer att besöka en av de mest berömda. Vi besöker också Ninfa söder om Rom - av många ansedd som den mest romantiska trädgården i världen! Påvens sommarträdgård är också en fantastisk upplevelse.

 

Privata trädgårdar och en vinprovning står också på programmet. 

Genomförd 

 

Datum:  24-28 April  2019

 

 

Reseprogram
Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

 

Avreseorter

Köpenhamn, Göteborg, Stockholm

(Helsingfors, Oslo)

 

Avresa

Onsdag 24 april 2019

Hemresa

Söndag den 28 april 2019

 

Dag 1 -  Frascati och Villa Aldobrandini

Onsdagen den 24 april

 

Efter att ha landat på flygplatsen i Fiumicino utanför Rom, åker vi direkt till Frascati där vi kommer att bo under hela resan.

 

Frascati ligger i vinområdet "Castelli Romani" (castelli = borg och namnet kommer från många antika städer med borgar som byggdes här under medeltiden). Under 1500-talet valde flera av de stora adelsfamiljerna från Rom att bygga sina villor i Frascati och staden präglas därför idag av de väldigt fina och imponerande byggnaderna från den tiden. Flera av dem, som t ex Villa Aldobrandini, Villa Falconieri och Palazzo Chigi har även fina parker. Idag är stadens ekonomi huvudsakligen baserad på vinproduktion med sin Frascati DOC, ett typiskt vitt vin från området. Bland alla vackra byggnader finns trevliga små affärer och bra restauranger. 

 

När vi närmar oss Frascati kommer vi att se den enorma Villa Aldobrandini avteckna sig på höjden ovanför staden.  Vi kommer att börja med ett besök här och få en guidad tur i trädgården runt villan och kunna njuta av den magnifika utsikten över Frascati och landskapet runt omkring.

Villa Aldobrandini byggdes 1550 av Alessandro Rufini, en högt uppsatt präst inom Vatikanen.  Redan 1558 fick han överge villan, eftersom påven då gav  bort den till sin brorson kardinal Pietro Aldobrandini, som belöning för dennes insatser i ett fredsavtal med Frankrike. Sedan dess ägs villan av familjen Aldobrandini och det är nu prins Camillo Aldobrandini som äger den och bor här ibland på helger.

Engelsmännen har ett uttryck som ibland används i trädgårdssammanhang ”pleasant decay” – behagligt förfall. Det kan passa in på trädgården, även om prins Camillo Aldobrandini började ett omfattande renoveringsarbete för några år sedan.

Mest berömd i trädgården är den långa, utsmyckade vattenteatern ” Teatro delle Acque” bakom villan. För att försörja denna och trädgården med vatten, byggdes en 8 km lång akvedukt från en källa vid berget Monte Algido. Bakom vattenteatern är två höga pelare med vattenrännor, där vattnet pumpades upp för att forsa ner över vattenteatern och träffa ett jordklot som bars upp av en Atlasstaty. Vi kommer att guidas av en lokal guide på engelska.

 

Efter besöket här åker vi till vårt hotell för incheckning och ses igen senare på kvällen för middag och välkomstdrink tillsammans.

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

epost: karin.lagergren@telia.com

 

Dag 2 - Villa Barberini, Palazzo Apostolico samt vingård      

​​Torsdagen den 25 april

Efter frukost åker vi en dryg mil söderut till Castel Gandolfo, en pittoresk by som ligger i kanten av en vacker bergsjö, Albanosjön. Idag är Italiens nationaldag och mycket är stängt, men det gäller inte Vatikanstaten som villa Barberini ingår i.

 

Sedan mars 2014 har påven för första gången i historien öppnat upp sitt privata sommarresidens Villa Barberini för besökare - med särskilda restriktioner. Vi har bokat in den enda svensktalande guiden som får tillträde, men kan få klartecken från Vatikanen att vi får besöka trädgården först i februari -19. Villa Barberini är byggt på ruinerna av en romersk kejsares villa och den imponerande trädgården innehåller bland annat en magnoliaträdgård, rosenallé, kryddträdgård, näckrosdamm och en stor broderiparterr, varifrån man har en enastående utsikt över Rom. Vi kommer att ströva i denna stora, harmoniska trädgård helt själva med bara vår guide, det blir en mycket speciell upplevelse.

​Man får vara maximalt 25 personer i Villa Barberini, så vi delar in oss i två grupper om vi blir några fler och turas om att besöka Villa Barberini och det nyöppnade museet i Palazzo Apolstolico inne i Castel Gandolfo.

Palazzo Apostolico ligger i en byggnad från 1600-talet och det var även det påvarnas privata residens under semestrar och ledigheter​. Nuvarande påve Franciskus tycker palatset är för luxuöst och grandiost och har dessutom valt att inte ha några semestrar, så palatset omvandlades till ett museum i oktober 2016. Vi kommer, efter att ha gått igenom en säkerhetskontroll, att få varsin teleguide och kunna lyssna till vad vi ser i de olika rummen. I sju olika vackra salar finns bl a ett porträttgalleri, hundratals år gamla troner, påvliga skrudar och andra tillhörigheter. Vi kan också se sovrummet, vilket omvandlades till förlossningssal under de allierades bombningarna vid den tyska ockupationen 1944 och där 40 barn föddes!

Den som vill har också möjlighet att strosa runt lite på egen hand i Castel Gandolfo, fika och njuta av utsikten till Albanosjön.

Efter besöken i Castel Gandolfo åker vi tillsammans till en liten vingård där vi äter lunch och provar viner.

Det är en anrik vingård nära Frascati. Vi kommer att få en guidad tur i  den familjeägda vingården och dess historiska vinkällare. En guidad vinprovning med en licensierad vinprovare som kommer att låta oss prova några av vingårdens prisbelönta Frascativiner. Vi kommer också att få en lätt lunch och lokala italienska matchande smårätter till vinet. 

Middag på egen hand på kvällen - Frascati har många trevliga restauranger som det är populärt bland romarna att åka till.

vacunae rosea
Dag 3 - Vacunae Rosea  och Villa D'Este
Fredagen den 26  april

På morgonen åker vi en dryg timme upp till Sabinerbergen nordost om Rom, bergen som fått sitt namn av legenden om de romerska urmödrarna. De vackra sabinskorna rövades bort under en fest någon gång på 700-talet f.Kr. av Roms första kung Romulus, för att kunna ge den nya staden arvingar och evighet. Hela Sabina-området är ett mycket naturskönt område med pittoreska medeltidsstäder och kullar, där sluttningarna  täcks av  både skog, vinodlingar och sekelgamla olivträd – området är också berömt för den fina olivoljan som produceras här.

 

Vi besöker här rosenträdgården Vacunae Rosea, som ligger vid sluttningen av en skog tillägnad Vacuna, Sabinas gudinna för fruktbarhet och välbefinnande. Rosenträdgården innehåller omkring 7000 rosenbuskar av 5000 olika rosor och de är indelade i 130 fält med stigar runt omkring. De olika fälten ramas in av klängrosor och innehåller rosor som är indelade efter botanisk utveckling, historia, färg och doft. i mitten finns nio fontäner som symboliserar olika forntida gudomligheter.

 

Innan vi vänder tillbaka mot Frascati, äter vi en läcker lunch tillsammans på La Tacita Country Club intill trädgården. (Kocken har tidigare arbetat på en restaurang som har en stjärna i Guide Michelin.)

Vi åker sedan till den charmiga staden Tivoli där vi möter vår lokala guide, Solveig som kommer att guida oss även idag under eftermiddagen.

 

I Tivoli ligger högrenässansens mest storslagna vattenträdgård Villa D'Este. Det byggdes som sommarresidens åt kardinal Ippolito II d'Este mellan 1550-1575 och är nu med på UNESCO:s världsarvslista. Vi börjar inne i palatset som är fyllt av fresker på väggar och tak. Bedårande målningar av sin tid som är välbevarade och mycket sevärda. När vi passerat genom villan kommer vi ut på en terrass där vi får en fantastisk vy över trädgården. Vi kommer att uppleva en serie terrasser med statyer, de hundra fontänernas promenad, en stor vattenorgel som spelar musik, grottor med vattennymfer och den nyligen restaurerade ugglefontänen -  överallt vatten, oftast porlande och plaskande vatten, men även lugna vattenblänk som speglar himlen i stora dammar nere i den grönskade parken.

Middag på egen hand.

 

    

laddad 1405 587.JPG
Villa D'Este
IMG_2428.JPG
Ninfa
Dag 4 -  Landriana och mytomspunna Ninfa

Lördagen den 27 april

 

Vi börjar dagen med att åka ett par mil söderut till privatträdgården Giardini della Landriana i Ardea, 1956 köpte markis Gallanti Scotti och hans fru Lavinia Taverna en stor bit ödemark 4 km från havet och de började planterade träd och buskar för att ge lä och skugga. När Lavinia fick ett paket blomfrön av en vän startade en livslång passion för att odla och hon hade snart en stor samling vackra växter, men behövde efter några år hjälp med att få en struktur på trädgården. Den brittiske landskapsarkitekten Russel Page anlitades 1967 och hjälpte till att ge trädgården en strikt struktur, vilken Lavinia sedan fortsatte att utveckla.

Den nuvarande vackra och innehållsrika trädgården består av hela 32 trädgårdsrum med både italienska och engelska teman och det finns alltid något som blommar där året om. Vi får en guidad vandring på engelska genom flera av de vackra trädgårdsrummen.

 

Efter besöket i Giardini della Landriana åker vi till bergsstaden Sermoneta för lunch på egen hand.

 

Vi tillbringar sedan eftermiddagen i en trädgård som beskrivs som den mest romantiska och mytomspunna trädgården i hela världen - Ninfa i Sermoneta, där vi får en guidad vandring på engelska. 

 

Staden Ninfa var en rik stad under medeltiden och styrdes av påvar, prinsar och prinsessor, innan den övergavs och blev lämnad åt sitt öde i över femhundra år. I början av 1900-talet väcktes Ninfa till liv igen av prins Gelasio Caetani och hans engelska mor - bland de gamla ruinerna och vid floden som sakta flyter med kristallklart vatten genom området, började de skapa den ljuvliga, nästan förtrollande, trädgårdspark vi kommer att få njuta av idag. Den sista ättlingen av familjen, Leila Caetani, var botaniker och konstnär och planterade många av de underbara magnolior, rosor och blåregn som ger denna rofyllda trädgård sitt magiska skimmer. Nu förvaltas trädgården av en stiftelse och öppnas bara för allmänheten vissa dagar på året.

 

Ninfa av idag är snarast att betrakta som en smärre botanisk park och rymmer en imponerande samling växtarter- och sorter. Berömda är magnoliorna som blommar hela våren, liksom förstås rosorna. Vårt besök i slutet av april sammanfaller med blåregnsblomningen - en ljuvlig föreställning! Den så kallade romerska bron, Ponte Romano, en av flera som korsar floden Ninfa som rinner genom trädgården, är helt täckt av blåvitt blåregn som speglar sig i den mörkgröna vattenytan. Även rosorna har börjat blomma och högt upp längs tegelfasaderna lyser det i vitt, rosa och rött. De otaliga körsbärsträdens rosavita flor börjar mattas av och bytas ut mot sommarens gröna beklädnad. En perfekt tid att komma hit helt enkelt.

 

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Se mer av Ninfa nedan:

 

 

Dag 5 - Antjes trädgård, Simonas trädgård och hemresa

Söndag den 28 april

När vi checkat ut från hotellet och packat in våra väskor i bussen åker vi till en privat trädgård i Roms utkanter, Antje  trädgård. Familjens villa omges av ett härligt wood-land med många vackra träd, där underplanteringar av massor av lökväxter samsas med mattor av olika marktäckare. Här finns också en mindre köksträdgård. ​

Efter besöket stannar vi vid en typisk italiensk restaurang och njuter av en tre rätters lunch tillsammans

​På vägen till flygplatsen kommer vi sedan att besöka en mindre, privat trädgård i en av Roms förorter, Simonas trädgård. Den charmerande Simona är lika inbjudande som sin rosenträdgård och vi kommer att möta ett överflöd av vackra rosor som klänger och klättrar i träd och spaljéer och som ramar in perennrabatter. Vi är fortfarande kvar i Italien, men Simonas trädgård för tankarna till England där hon också hämtat mycket inspiration.

Fyllda av alla våra fina upplevelser åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

 

 

 

 

  

                                                                                                        

IMG_2541.JPG
 

 

bottom of page