top of page

Trädgårdsresa till Normandie

 

Trädgårdsresan till Normandie bjuder på ett pärlband av vackra och intressanta trädgårdar, fransk god mat och övernattning på förstklassiga hotell med toppenläge i två charmiga städer, semesterorten Deauville vid kusten och historiska Rouen i norra delen av Normandie. 

Fullbokad

Datum:  10-14 september  2018

Pris: 15.450 kr

 

 

Reseprogram
Dag 1 - Monets trädgård och Deauville.

Måndagen den 10 september

Det vackra landskapet i Normandie med sitt speciella ljus har länge dragit till sig många berömda konstnärer och efter att ha landat på flygplatsen i Paris, åker vi direkt till Monets trädgård i Giverny och börjar med lunch på egen hand i närheten av trädgården. Det var här målaren Claude Monet (1840-1926) bodde i 43 år och skapade många av sina mästerverk, dit får också den vackra trädgården räknas. Även nu på sensommaren kommer vi att kunna njuta av mycket som blommar.

Monet var en av pionjärerna inom impressionismen, en banbrytande konstriktning vid sekelskiftet runt år 1900, där ljuset och vad man faktiskt ser spelade stor roll när målningarna skapades. Monets trädgård är indelad i två avdelningar med blomsterrabatter och den berömda stora mittgången med sina krasseklädda bågar närmast det vackra rosa huset och en japanskinspirerad del på andra sidan en väg. Det är här vi kommer att hitta den blåregnsklädda japanska bron över näckrosdammarna som Monet älskade att måla av under olika ljusförhållanden.

Efter besöket här åker vi ut till Normandies blomsterkust, Côte Fleuri, och till vårt fina hotell i den fashionabla semesterorten Deauville, staden som omnämns som både ”drottningen av Normandies stränder” och ”Paris riviera”. Med sina hästkapplöpningsbanor, sin hamn, sitt kasino, överdådiga hotell och tjusiga villor har Deauville sedan 1800-talet ansetts som en av de mest prestigefyllda badorterna för den franska societeten, för många känd också för sin roll i romansviten”På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust.

 

Efter att ha checkat in på vårt hotell ses vi igen senare för en välkomstdrink och middag tillsammans.

 

 

 

 

Dag 2 - Jardin Castillon de Plantbessin och Jardin du Pays d’Auge

Tisdagen den 11 september

Idag börjar vi med att åka till den omskrivna trädgården Jardin Castillon de Plantbessin.

Det var redan 2012 som man kunde läsa hela 12 sidor i en tjusig fransk trädgårdstidning (l’art des Jardins) om Jardin Castillon de Plantbessin och se underbara bilder från denna trädgård som av många anses som en av de allra främsta i Frankrike.

Trädgården är skapad från 1984 och framåt av Hubert och Colette Sainte Beuve och vi kommer att få en guidad tur (på engelska) genom trädgården av någon av dem. De har hämtat mycket inspiration från berömda trädgårdar i England, t ex Great Dixter, Sissinghurst och Hidcote Manor (titta särskilt på ett trädgårdsrum med bara en stor rund damm där endast himlen avspeglar sig, det var Lawrence Johnston som gjorde det för första gången på Hidcote Manor) – men tolkat dem på sitt eget helt eget franska sätt. En stark design med mycket formklippta buskar (topiarier), häckar och blickfång, men också frodiga perenner, vilka väller ut över vackra sandstensgångar och mjukar upp planteringarna.

 

 Eftermiddagen kommer vi att börja med lunch tillsammans i trädgården Jardin de Pays d’Auge i Cambremer och avnjuta den lokala specialiteten av pannkakor som är typisk för Normandie.

Paret Armelle och Jacques Noppe köpte 1994 en förfallen bondgård på landet med fyra hektar obrukad ängsmark och byggnader ända från 1600-talet.  Paret hade tidigare en plantskola och ville nu fortsätta att leva med växter, men på ett annat sätt. Med hjälp av en trädgårdsarkitekt anlade främst Armelle under de följande tre åren en serie olika trädgårdsrum, vilka på ett naturligt sätt kommer att föra oss genom trädgården. Jaques restaurerade de vackra halvtimrade typiskt normandiska byggnaderna, vilka nu förhöjer hela trädgårdens charm. Armelle tycker växternas olika bladverk är viktigast genom att deras färg och form varar hela växtsäsongen, till skillnad från blommor som ju är mer förgängliga.

Middag på egen hand i Deauville på kvällen.

​​

Dag 3 - Jardin d'Angelique och Rouen
Onsdagen den 12 september

När vi ätit vår frukost, packar vi in vårt bagage i bussen och kör en dryg timma i nordostlig riktning, för att sedan stanna strax utanför den historiska staden Rouen med bl. a sin katedral, berömda klocka, fina restauranger, butiker och caféer.

 

Under förmiddagen besöker vi sedan en mycket romantisk och charmig privatträdgård, Jardin d'Angelique i Montmain, där Gloria Bellegard har skapat en av Normandies mest besökta trädgårdar runt den vackra herrgården. På baksidan av huset kommer vi att se en fridfull trädgård med nästan enbart vita blommor och där rabatterna är omgivna av häckar i stram fransk stil. Vatten porlar stilla från en fontän i mitten och här finns vackra bänkar, där vi kan sitta och njuta en stund av atmosfären och allt det vackra. Madame Bellegards stora växtintresse visar sig sedan än mer tydligt i den andra delen av trädgården; ett engelskinspirerat wood-land med trånga, vindlande gångar mellan mjukt rundade planteringar, rosenbågar, ovanliga träd och mängder av andra växter i harmoniska pastellfärger.

 

Efter att ha ätit lunch tillsamman på en trevlig restaurang i Rouen, åker vi till vår nya tjusiga hotell mitt i historiska centrum och checkar in.

 

Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter och middag på egen hand.

 

 

 

    

Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

 

Avreseorter

Köpenhamn/ Stockholm Arlanda

(Göteborg, Helsingfors, Oslo)

 

Avresa

Måndagen den 10 september 2018

Hemresa

Fredagen den 14 september 2018

 

Pris

15.450 (enkelrumstillägg  3.070 kr - vi kan eventuellt hitta person att dela rum med om ni så önskar.

Eventuellt tillägg från andra avreseorter än Kastrup och Stockholm beroende på dagspriset för flyg.

Flygfakta

Avresa den 10/9: SAS

Köpenhamn/Kastrup 08:25 ank. Paris 10:20

Stockholm /Arlanda 7:15 ank Paris 9:30

(Göteborg 06:10 ank 08:25

Helsingfors 07:35, ank 9:40

Oslo 6:20, ank 8:50)

 

Hemresa 14/9: SAS

Paris - Kastrup  avr 19:45  ank. 21:30

Paris - Arlanda avr 19:30 ank Arlanda 21:55

(Göteborg 20:50 ank 22:50

Helsingfors 19:00 ank 22:55

Oslo 20:40 ank 23:00)

 

I priset ingår

Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda t o r Paris inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i Paris; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé på Hotel Mercure Deauville Centre två nätter samt två nätter med frukost på Hotel de Bourgtheroulde, Autograph Collection; två middagar och två luncher.

 

Dessutom ingår välkomstdrink, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker. Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs drygt en månad före resan.

 

Hotell  

Vi har två hotell, ett i Deauville och ett i Rouen. Vi börjar i Deauville där vi bor på:

Mercure Deauville Centre ****

2 Rue Breney, 14800 Deauville, Frankrike
 

Hotellet ligger 12 minuters promenad från stranden. och mitt emot småbåtshamnen i centrala Deauville. Här erbjuds modernt inredda rum med synliga takbjälkar, en platt-TV med satellitkanaler samt gratis WiFi.

Rummen har modern inredning, ett värdeskåp samt kaffe- och tekokare. Varje rum har även ett eget badrum med badkar eller dusch.

Hotellet serverar frukost och som gäst kan du koppla av i baren Le Winch. Ytterligare faciliteter inkluderar en blomsterträdgård.

Hotellet i Rouen är:

 

Hotel de Bourgtheroulde, Autograph Collection *****

Hotellets hemsida: hemsida

Detta 5-stjärniga  boutiquehotell ligger i en byggnad från 1400-talet i Rouens historiska centrum, intill den stora klockan Gros Horloge. Hotellet är  fantastiskt  och är en egen sevärdhet. Som gäst har du fri tillgång till inomhuspoolen samt till fitness- och spacentret med bastu, hamam och ett brett utbud av spabehandlingar.

Alla de luftkonditionerade rummen på Hotel de Bourgtheroulde har gratis WiFi, en platt-TV och ett eget badrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder, Karins Trädgårdsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

 

vacunae rosea
Villa D'Este
Dag 4 - Parc du Bois des Moutiers, Château de Miromesnil och Les Jardins Agapanthe

Torsdagen den 13 september

 

Parc du Bois des Moutiers, Varengeville-sur-Mer, är familjen Bouchayer-Mallets hem och den enda franska trädgård som designats av engelska trädgårdsgurun Gertrude Jekyll i samarbete med den då 28-åriga arkitekten Edwin Lutyens. Han ritade det vackra huset 1897, på uppdrag av den välbeställde fransmannen Guillaume Mallet, och Gertrude Jekyll ansvarade för trädgårdens planteringar. Trädgården är klassad som "jardin remarquable" (speciell, anmärkningsvärd) av franska kulturministeriet.

På framsidan av huset kommer vi att få njuta av en uppvuxen stämningsfull, engelskinfluerad trädgård med buxbomskantade rabatter. Den innehåller bl. a den skickliga komposition av perenner som kännetecknade Jekylls trädgårdskonst, formklippta idegranshäckar och en vit trädgård. Vi får också se exempel på Lutyens trädgårdsdesign, t ex en karakteristisk vacker pergola och en rund trappa som oftast återfinns i hans anläggningar. På baksidan av huset kommer vi till en stor parkliknande del som sträcker sig ner mot havet och som innehåller en mängd ovanliga träd och buskar, här klarade den trädintresserade Guillaume Mallet sig utan hjälp!

Vi kommer också att få en guidad tur (på engelska) inne i huset av en av familjemedlemmarna, antingen av Antoine Bouchayer-Mallet eller av hans mamma Claire. Interiören innehåller bland annat vackert konsthantverk som blev utfört av den engelska Arts&Craftskonstnären William Morris.

 

Vi kommer sedan att besöka och äta lunch tillsammans på slottet Château de Miromesnil, Tourville-sur-Arques, där författaren Guy de Maupassant föddes 1850. Slottet ägs idag av Jean-Christophe och Nathalie Romatet (hon har ärvt slottet efter sin farmor) och vi börjar besöket här med en guidad tur inne i det vackra slottet från 1600-talet och lunch tillsammans.

Parken runt slottet domineras av stora gamla libanesiska cedrar, men här finns också en fin köksträdgård (klassades som "jardin remarquable" 2004), som förser slottet inte bara med färggranna grönsaker, utan också med blommor till de blomsterarrangemang vi fått se inne i slottet. Att blanda blommor och kryddväxter med grönsaker som ofta väljs för sitt utseende, är ett speciellt franskt fenomen och kallas för ”potager”, en av de bästa återfinns just här på Château de Miromesnil.

 

Dagens sista trädgårdsbesök kommer ni säkert aldrig att glömma, fantastiska Les Jardins Agapanthe i Grigneusville. Det är en modern artistisk trädgård skapad av landskapsarkitekten och esteten Alexandre Thomas. Det är en trädgård full av överraskningar, där nya smakfulla trädgårdsrum väntar bakom varje hörn. Välregisserade kontraster mellan ljus och skugga, mellan formklippta städsegröna växter och intim organiserad djungel och mellan olika nivåer - allt både smakfullt och fantasifullt i sin utformning. Vi kommer att få se antika urnor utspridda lite här och var, en läcker trappgång där vatten rinner mellan stenarna, en doftträdgård med kryddväxter vackert arrangerade mellan stenar, en nedsänkt trädgård, en medelhavsträdgård och många andra sparsmakade planteringar bland terrasser och fontäner.

 

Avskedsmiddag tillsammans på kvällen.

 

 

Landriana
Landriana
Landriana
Ninfa

 

Dag 5 - Jardin Plume och hemresa

 

Fredagen den 14 september

 

På förmiddagen besöker vi en av de mest uppmärksammade moderna trädgårdarna i Europa, prisbelönta Jardin Plume i Auzonville-sur-Ru. Här har plantskoleägarna Sylvie och Patrick Quibel sedan 1997 skapat en modern, mycket arkitektonisk trädgård av en gammal normandisk fruktträdgård. Trädgården är inspirerad av både fransk klassisk trädgårdskonst och den nya perennvågen från Holland, resultatet är nyskapande och läckert. Höga gräs vajar mjukt i stora rektanglar, överflödande naturalistiska planteringar med höga perenner väller inom häckar i olika formationer.  Här finns både speciella vår, sommar- och höstträdgårdar, en fyrkantig damm och en fin köksträdgård.

På Jardin Plume finns också en mindre plantskola, så vi kan passa på att köpa med oss någon planta vi sett i trädgården, innan vi åker vidare mot flygplatsen utanför Paris för hemresa.

 

  

 

 

bottom of page