top of page

England - Prins Charles Highgrove 

 

Höjdpunkten på denna resa är Prins Charles privata trädgård Highgrove, men vi kommer också att  ha fem andra trädgårdsbesök i vackra, privata engelska trädgårdar. Några är en härlig kontrast till Highgrove.

Vi hinner också med ett besök i den charmiga staden Tetbury.

 

 

Datum: 9 - 11 maj 2018     

Pris: 12.950 kr

 

Reseprogram :

Prins Charles Highgrove

Dag 1 -  Rooksnest och Wotton-under-Edge
Onsdag den 9 maj

Efter att ha landat på London/Gatwick och packat in bagaget i vår buss, kör vi västerut mot Gloucestershire, för att efter en knapp timme äta lunch tillsammans på en pub på vägen.

Resan första trädgårdsbesök blir sedan i den stora, mycket välskötta privatträdgården Rooksnest, Lambourn Woodlands, där vi kommer att tas emot av chefsträdgårdsmästaren Kevin Jordan. Detta är ett fint exempel på en typiskt engelsk trädgård med breda innehållsrika perennrabatter, smaragdgröna gräsmattor, damm, krydd- och grönsaksland, växthus, rosenträdgård och vackra prydnadsträd som t ex japanska körsbärsträd och magnolior. Stora delar av trädgården är designad av den skickliga trädgårdsdesignern Arabella Lennox-Boyd.

Efter besöket här åker vi direkt till vårt hotell i Wotton-under-Edge för incheckning. Hotellet har en av Storbritanniens finaste arboretum med 300 sällsynta och fridlysta träd i ett 12 hektar stort parklandskap

 

Vi ses igen senare på kvällen för en välkomstdrink och middag tillsammans.

Dag 2, Oxleaze Farm, Barnsley House och Rodmarton Manor
Torsdag den 10 maj

Efter vår frukostbuffé på hotellet tar vår buss oss i nordöstlig riktning, tills vi kommer fram till en traditionell bondgård i the Cotswolds, Oxleaze farm i Filkins, där Charles och Chipps Mann bor.  Somliga av de honungsfärgade stenbyggnaderna här byggdes redan 1704 och deras privata trädgård kombinerar formella och informella delar och smälter väl ihop med det vackra omgivande landskapet. Den har lite av allt, olika trädgårdsrum med välfyllda s k mixed borders (rabatter med både buskar och perenner), både gassande sol och djup skugga, en grönsaksodling, en avdelning för snittblommor, en vattenträdgård och ett vackert växthus – överallt även formklippta buskar (topiarier) som ger trädgården struktur när blomningen är över.

Vi kommer att bjudas på förmiddagskaffe/the med kaka, innan vi avslutar besöker här och åker vidare till ....

Barnsley House, Barnsley. Det är tidigare hem till den nu bortgångna trädgårdsförfattarinnan och internationellt kända trädgårdsdesignern Rosemary Verey. Nu är det ett lyxhotell och vi kommer att äta en två-rätters lunch tillsammans i deras Potager Restaurant inne i huset - för att sedan kunna gå ut i den berömda trädgården som Rosemary Verey skapade med början på 1950-talet fram till sin bortgång 2001. Det är inte omöjligt att många av oss kommer att känna igen de olika välkomponerade trädgårdsrummen och rabatterna som Rosemary så livfullt skildrat i ett stort antal böcker. Hon vann flera medaljer i Chelsea Flower Show och designade trädgårdar till många berömda personer som t ex Prince Charles och Elton John.

 

 

Resefakta och hotell

Reslängd

3 dagar

Avreseort

Köpenhamn/ Stockholm/ Göteborg/ Oslo/ Helsingfors

Avresa

Onsdag den 9 maj 2018

Hemresa

Fredag den 11maj 2018

 

Pris

12.950

Enkelrumstillägg

2.170 kr

 

Flygfakta från Kastrup

Flygbolag: Norwegian

Avresa den 9/5:

Kastrup kl: 9:50, ank London kl: 10:45

Stockholm kl: 07:05 ank London 08:40

Göteborg kl 08:25  ank London 09:25

Oslo kl 07:20 ank London 08:40

 

Hemresa 11/5 från London/Gatwick till

Kastrup avr kl 20:45   ank. Kastrup 23:35

Stockholm avr kl 19:55 ank Arlanda 23:15

Göteborg avr kl 19:35 ank Göteborg 22:25

Oslo 19:10 ank Oslo 22:15

 

I priset ingår

Reguljärflyg från Kastrup till London inkl. flygskatter och avgifter.

Flyg från andra orter kan innebära tillägg beroende på dagspriset för flyg.

 

Busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé  två nätter; två luncher och två middagar, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker.

 

Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell De Vere   ****

Denna historiska gotiska herrgård ligger i ett lugnt parkområde på Cotswold Edge, intill Severn Valleyl. Här erbjuds god mat och rymliga och traditionella rum.

De Vere Tortworth Estate är en kulturmärkt byggnad . Hotellet har en av Storbritanniens finaste arboretum med 300 sällsynta och fridlysta träd i ett 12 hektar stort parklandskap.

Fritidsklubben har en inomhuspool, en bubbelpool, ett gym och bastu. Här finns även en ångbastu och ett skönhetscenter.

Restaurangen Moreton ligger i det charmiga gamla biblioteket med ekpaneler på väggarna och en magnifik eldstad. Här serveras nylagade frukostar, middagar och fina viner med fantastisk utsikt över trädgården.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårsresor

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

epost: karin.lagergren@telia.com

 

Karins Trädgårdsresor

Eftermiddagen avslutar vi i privatägda Rodmarton Manor, i Rodmarton, ett av England sista stora hus som byggdes i Arts & Crafts stil, många anser att det är det finaste och mest autentiska exempel som finns bevarat i stilen. Huset byggdes mellan 1909 och 1929 åt Claud och Margaret Biddulph och det är nu Simon Biddulph som bor här med sin familj. Alla detaljer är byggda för hand av lokala hantverkare i gammal traditionell stil inspirerade av William Morris och hans efterföljare. Möbler, vävnader, järn- och träarbeten – det mesta är specialgjort för huset.

 

Vi kommer att få en guidad tur inne i huset, innan vi går ut i trädgården.

Den 32 000 kvm stora trädgården skapades samtidigt som huset byggdes i en serie trädgårdsrum, de är omgivna av antingen häckar eller murar och har alla olika karaktär. Ett rum har 26 olika rabatter med en mängd olika gulbladiga växter, ett annat en stor samling tråg med alpina växter, formklippta buskar dominerar ett annat mm mm.

Innan vi lämnar Rodmarton Manor för att åka till vårt hotell, kommer vi att få njuta av eftermiddagskaffe/the och en kaka.

 

Middag tillsammans på hotellet på kvällen.

nymans rosenträdgård
nymans rosenträdgård
nymans rosenträdgård
Dag 3 - Tetbury, Highgrove, Spurfold  
Fredag den 11 maj

Vi börjar dagen med en möjlighet att ta en rofylld frukost och att titta lite på hotellets trädgård och omgivningar, innan vi checkar ut från hotellet och packar in våra väskor i bussen.

Sedan bär det iväg mot Prins Charles trädgård. På vägen dit stannar vi i Tetbury som ligger bredvid Highgrove och får möjlighet att titta lite i affärer och njuta av stadens charm.

 

Vi har sedan en exakt tid att passa och får inte komma vare sig tidigare eller senare till Highgrove.

Trädgårdsbesöket leds av en lokal guide som leder oss genom trädgården och berättar om såväl trädgården som prinsens skapelser och aktiviteter i trädgården. Prins Charles älskar sitt Highgrove och har lagt ner mycket tid och engagemang på trädgården och även skapat delar av den själv.

​När Prins Charles köpte Highgrove House var det ett mediokert herresäte med en anspråkslös trädgård. Nu, 30 år senare, räknas trädgården som en av landets mest intressanta. Dessutom sköts den helt ekologiskt, vilket var något som på den tiden var mycket ovanligt och rönte stor uppmärksamhet.

När folk tänker sig en kunglig trädgård föreställer sig nog de flesta överdådiga blomsterbäddar, stora ytor och horder av trädgårdsmästare. Därför är det många som blir överraskade när de besöker prinsens trädgård vid Highgrove House. Visst finns här många trädgårdsmästare och visst prunkar rabatterna i överdåd – men framför allt är detta en väldigt originell och personlig trädgård.

Man får endast komma hit när prinsen är borta och då njuta av prakten i Prins Charles och hustrun Camillas trädgård. Men från början var trädgården faktiskt inte alls avsedd att visas för allmänheten, den var tänkt som en helt privat oas för familjen. Trädgårdsskötsel var sedan länge ett av Prins Charles största intressen. Redan i unga år hjälpte han till med skötseln av växterna bakom Buckingham Palace.  

Prinsens stora konstintresse har gjort att trädgården är fylld av skulpturer och konstverk. Vissa delar har prinsen designat själv, t.ex takfrisen med balustrad och urnor.

​​

Efter den guidade turen avnjuter vi en god lunch i den tillhörande restaurangen the Orchard som serverar delikata rätter, ofta med ingredienser från den egna köksträdgården. Här finns också en trevlig presentshop vi kan botanisera i, innan vi åker vidare till nästa trädgårdsbesök nära flygplatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 16 000 kvm stora privatträdgården Spurfold, Peaslake, har skapats av ägarna Mrs. och Mr. Barnes under många år. Många vackra uppvuxna rhododendron och azaleor är säkert fortfarande i sin blomning och de ackompanjeras av många andra sorters välansade buskar och perenner runt svepande gräsmattor. Vi kommer att få se en nedsänkt grusträdgård, flera lusthus och en hel del trädgårdskonst med anknytning till Asien. En buxbomsparterr nära den vackra terrassen invid det blåregnsklädda huset är relativt nygjord, den och en strikt damm med en staty är en fin kontrast till trädgårdens övriga wood-land och omgivande tallskog.

 

Efter besöket här åker vi direkt till flygplatsen för hemresa.

 

 

nymans rosenträdgård
nymans rosenträdgård
nymans rosenträdgård
nymans rosenträdgård
nymans rosenträdgård
 

 

bottom of page