Trädgårdsresa till Loiredalen i Frankrike

 

Trädgårdsresan till Loiredalen bjuder på en blandning av slott och intressanta trädgårdar, fransk god mat och övernattning i ett

Datum:  7-11 september  2020

 

 

Reseprogram
Dag 1 - M och Frontevraud.

Fredagen den 6 september

 

 

 

Vi bor bredvid kloster Fontevraud från 1100 talet. Klostrets första byggnader ska ha uppförts mellan 1110 och 1119. Klostret erhöll egna klosterregler som en egen orden, som mest var det 5000 medlemmar i klostret. Det annorlunda med denna orden var dess dubbelkloster med både munkar och nunnor, där även de förra lydde under abbedissan som var hela ordens överhuvud. Klostrens abbedissor var ofta av kunglig och aristokratiskt ursprung, och positionen hade stor status. Många berömda personer är begravda i Fontevraud, däribland kung Henrik II av England, Richard Lejonhjärta och Eleonora av Akvitanien. En viktig verksamhet var att erbjuda en fristad åt kvinnor, bland annat före detta prostituerade och kvinnor som misshandlades av sina män. Det tog också hand om uppfostran av flickor: Ludvig XV:s yngre döttrar uppfostrades 1738-1750 på Fontevraud.

 

Det rördes inte under hundraårskriget, trots att dess omgivningar plundrades upprepade gånger, men mycket av dess egendom konfiskerades, dess medlemsantal minskade och klostret befann sig i en nedgångsperiod fram till slutet av 1400-talet. I början av 1600-talet genomfördes reformer för att ytterligare isolera orden från omgivningen. Mellan 1637 och 1641 utspelades en konflikt där munkarna ifrågasatte abbedissans överhöghet, som emellertid slutade med den senares seger efter ingripande från påven.

Fontevraudorden upplöstes i samband med franska revolutionen. 1790 förklarades byggnaden och dess egendom konfiskerad av staten. De dåvarande ordensmedlemmarna fick fritt välja om de ville ge sig av eller stanna kvar, och de som stannade försörjdes tills vidare av staten. Den manliga avdelningen av klostret tömdes 1791. De kvinnliga ordensmedlemmarna föredrog dock nästan samtliga att stanna. På order av den dåvarande franska regeringen upplöstes alla kloster i Frankrike år 1792: Den sista nunnan lämnade det före detta klostret i september 1792. I januari 1793 bröt sig en mobb in i byggnaderna och plundrade och vandaliserade bland annat de gamla kungagravarna.

Mellan 1804 och 1963 tjänstgjorde byggnaderna som fängelse. Byggnaderna betraktades från 1840 som kulturminnesmärkta. År 2000 förklarades Fontevraudklostret för historiskt minnesmärke av Unesco.

 

 

Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

 

Avreseorter

Köpenhamn/ Stockholm Arlanda

(Göteborg, Helsingfors, Oslo)

 

Avresa

Måndag den 7september 2020

Hemresa

Fredag den 11 september 2020

 

Pris

16.950 (enkelrumstillägg  xx kr

- vi kan eventuellt hitta person att dela rum med om ni så önskar.

Eventuellt tillägg från andra avreseorter än Kastrup och Stockholm beroende på dagspriset för flyg.

Flygfakta

Avresa den 11/9: SAS

Köpenhamn/Kastrup 08:25 ank. Paris 10:20

Stockholm /Arlanda 7:25 ank Paris 10:00

​Hemresa 14/9: SAS

Paris - Kastrup  avr 19:45  ank. 21:30

Paris - Arlanda avr 19:20 ank Arlanda 21:45

 

I priset ingår

Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda t o r Paris inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i Paris; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukost på hotellet, två middagar och två luncher.

 

Dessutom ingår välkomstdrink, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker.

Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs drygt en månad före resan.

 

Hotell  

Fontevraud L'Hôtel****


Fontevraud L'hôtel ligger i priory vid Fontevraud Royal Abbey, i hjärtat av Loire-dalen.

Detta miljövänliga hotell erbjuder gratis WiFi
i Varje rum, har en elegant modern design och är utrustad med en TV och en iPad för gästbruk. Det privata badrummet har dusch och gratis badprodukter, värdeskåp och strykmöjligheter
Den 1-Michelin-stjärniga gastronomiska restaurangen erbjuder moderna och raffinerade rätter skapade av kocken Thibaut Ruggeri.
En mängd aktiviteter kan avnjutas på plats eller i omgivningen. Ett besök i klostret ingår i priset för gäster, som också kan golfa och rida i området. Hotellet ligger 100 meter från klostret Fontevraud.
d.

 

​​​​Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder, Karins Trädgårdsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

Dag 2 - Jardin Castillon de Plantbessin och Château Brécy

Lördagen den 7 september

Idag börjar vi med att åka till den omskrivna trädgården Jardin Castillon de Plantbessin.

Det var redan 2012 som man kunde läsa hela 12 sidor i en tjusig fransk trädgårdstidning (l’art des Jardins) om Jardin Castillon de Plantbessin och se underbara bilder från denna trädgård som av många anses som en av de allra främsta i Frankrike.

Trädgården är skapad från 1984 och framåt av Hubert och Colette Sainte Beuve och vi kommer att få en guidad tur (på engelska) genom trädgården av någon av dem. De har hämtat mycket inspiration från berömda trädgårdar i England, t ex Great Dixter, Sissinghurst och Hidcote Manor (titta särskilt på ett trädgårdsrum med bara en stor rund damm där endast himlen avspeglar sig, det var Lawrence Johnston som gjorde det för första gången på Hidcote Manor) – men tolkat dem på sitt eget helt eget franska sätt. En stark design med mycket formklippta buskar (topiarier), häckar och blickfång, men också frodiga perenner, vilka väller ut över vackra sandstensgångar och mjukar upp planteringarna.

 

Efter besöket i Castillon, åker vi en liten stund norrut för att äta en gemensam lunch i staden Bayeax, bl. a. känt för att här finns Bayeaxtapeten, en medeltida broderad textil som skildrar normandernas erövring av England år 1066.

Trädgårdarna kring Château Brécy började anläggas under senare delen av 1600-talet, troligen av en landskapsarkitekt vid namn Francois Mansart. De är en av få franska trädgårdar som är kvar från den tidsperioden och ett exempel på den klassiska franska trädgårdskonsten.

Från parterren bakom huset reser sig trädgården i fyra terrasser, varje del är planterad på olika sätt med noga genomtänkta perspektiv. Den enorma porten speglar himlen bakom och detta ljus var ett av skälen till att den nuvarande ägaren M. Didier Wirth köpte slottet. Han och hans fru renoverade trädgårdarna, måna om att de skulle matcha husets arkitektur och bibehålla en kombination av medeltida muromgärdade trädgårdar med renässansens utsirade skulpturer och knutträdgårdar. Trädgården har av franska kulturministeriet klassats som ”jardin remarkable”.

Middag på egen hand på kvällen.

Dag 3 - Jardin d'Angelique och Rouen
Söndagen den 8 september

När vi ätit vår frukost, packar vi in vårt bagage i bussen och kör en dryg timma i nordostlig riktning, för att sedan stanna strax utanför den historiska staden Rouen med bl. a sin katedral, berömda klocka, fina restauranger, butiker och caféer.

 

Under förmiddagen besöker vi sedan en mycket romantisk och charmig privatträdgård, Jardin d'Angelique i Montmain, där Gloria Bellegard har skapat en av Normandies mest besökta trädgårdar runt den vackra herrgården. På baksidan av huset kommer vi att se en fridfull trädgård med nästan enbart vita blommor och där rabatterna är omgivna av häckar i stram fransk stil. Vatten porlar stilla från en fontän i mitten och här finns vackra bänkar, där vi kan sitta och njuta en stund av atmosfären och allt det vackra. Madame Bellegards stora växtintresse visar sig sedan än mer tydligt i den andra delen av trädgården; ett engelskinspirerat wood-land med trånga, vindlande gångar mellan mjukt rundade planteringar, rosenbågar, ovanliga träd och mängder av andra växter i harmoniska pastellfärger.

 

Efter att ha ätit lunch tillsamman på en trevlig restaurang på vägen till Rouen, åker vi till vår nya fina hotell och checkar in.

Rouen är en stad med cirka 100.000 invånare.Det är Normandies "huvudstad" med ‎en välkänd gotisk katedral, vackert restaurerade medeltida kvartal, imponerande gamla kyrkor, museer och levande kulturliv.

Bland museerna finns ett stort konstmuseum, med målningar av  Rubens, Modigliani, Pissarro, Renoir, Sisley (massor) och, naturligtvis, flera verk av Monet, samt en fin samling av flamländska oljor. Ett Jeanne d'Arc museum, (hon avrättades i Rouen) och den intressanta klockan Gros-Horloge clock tower.  ‎De flesta av de främsta turistattraktionerna i Rouen ligger i stadens bilfria zon, ett charmigt område av slingrande medeltida gränder och pittoreska korsvirkeshus.

Här finns också många fina och spännande restauranger och fina affärer.

 

Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter och middag på egen hand.

 

 

 

    

p12.jpg
Dag 4 - Parc du Bois des Moutiers, Château de Miromesnil och Les Jardins Agapanthe

Måndagen den 9 september

 

Parc du Bois des Moutiers, Varengeville-sur-Mer, är familjen Bouchayer-Mallets hem och den enda franska trädgård som designats av engelska trädgårdsgurun Gertrude Jekyll i samarbete med den då 28-åriga arkitekten Edwin Lutyens. Han ritade det vackra huset 1897, på uppdrag av den välbeställde fransmannen Guillaume Mallet, och Gertrude Jekyll ansvarade för trädgårdens planteringar. Trädgården är klassad som "jardin remarquable" (speciell, anmärkningsvärd) av franska kulturministeriet.

På framsidan av huset kommer vi att få njuta av en uppvuxen stämningsfull, engelskinfluerad trädgård med buxbomskantade rabatter. Den innehåller bl. a den skickliga komposition av perenner som kännetecknade Jekylls trädgårdskonst, formklippta idegranshäckar och en vit trädgård. Vi får också se exempel på Lutyens trädgårdsdesign, t ex en karakteristisk vacker pergola och en rund trappa som oftast återfinns i hans anläggningar. På baksidan av huset kommer vi till en stor parkliknande del som sträcker sig ner mot havet och som innehåller en mängd ovanliga träd och buskar, här klarade den trädintresserade Guillaume Mallet sig utan hjälp!

 

Vi kommer sedan att besöka och äta lunch tillsammans på slottet Château de Miromesnil, Tourville-sur-Arques, där författaren Guy de Maupassant föddes 1850. Slottet ägs idag av Jean-Christophe och Nathalie Romatet (hon har ärvt slottet efter sin farmor) och vi börjar besöket här med en guidad tur inne i det vackra slottet från 1600-talet och lunch tillsammans.

Parken runt slottet domineras av stora gamla libanesiska cedrar, men här finns också en fin köksträdgård (klassades som "jardin remarquable" 2004), som förser slottet inte bara med färggranna grönsaker, utan också med blommor till de blomsterarrangemang vi fått se inne i slottet. Att blanda blommor och kryddväxter med grönsaker som ofta väljs för sitt utseende, är ett speciellt franskt fenomen och kallas för ”potager”, en av de bästa återfinns just här på Château de Miromesnil.

 

Dagens sista trädgårdsbesök kommer ni säkert aldrig att glömma, fantastiska Les Jardins Agapanthe i Grigneusville. Det är en modern artistisk trädgård skapad av landskapsarkitekten och esteten Alexandre Thomas. Det är en trädgård full av överraskningar, där nya smakfulla trädgårdsrum väntar bakom varje hörn. Välregisserade kontraster mellan ljus och skugga, mellan formklippta städsegröna växter och intim organiserad djungel och mellan olika nivåer - allt både smakfullt och fantasifullt i sin utformning. Vi kommer att få se antika urnor utspridda lite här och var, en läcker trappgång där vatten rinner mellan stenarna, en doftträdgård med kryddväxter vackert arrangerade mellan stenar, en nedsänkt trädgård, en medelhavsträdgård och många andra sparsmakade planteringar bland terrasser och fontäner.

 

Avskedsmiddag tillsammans på kvällen.

 

 

Landriana
Landriana
IMG_3396.JPG
IMG_3412.JPG

 

Dag 5 - Jardin Plume och hemresa

 

Tisdagen den 10 september

 

På förmiddagen besöker vi en av de mest uppmärksammade moderna trädgårdarna i Europa, prisbelönta Jardin Plume i Auzonville-sur-Ru. Här har plantskoleägarna Sylvie och Patrick Quibel sedan 1997 skapat en modern, mycket arkitektonisk trädgård av en gammal normandisk fruktträdgård. Trädgården är inspirerad av både fransk klassisk trädgårdskonst och den nya perennvågen från Holland, resultatet är nyskapande och läckert. Höga gräs vajar mjukt i stora rektanglar, överflödande naturalistiska planteringar med höga perenner väller inom häckar i olika formationer.  Här finns både speciella vår, sommar- och höstträdgårdar, en fyrkantig damm och en fin köksträdgård.

 

På Jardin Plume finns också en mindre plantskola, så vi kan passa på att köpa med oss någon planta vi sett i trädgården, innan vi åker vidare mot flygplatsen utanför Paris för hemresa.