top of page

Trädgårdsresa till alpsjöar i norra Italien - Lago di Como och Lago di Maggiore

 

Vi möter den ljuvliga försommaren i blåregnets tid - och när azaleorna blommar kring de vidunderligt vackra och romantiska sjöarna Lago di Como och Lago Maggiore.

Genomförd

Datum:  3-7 Maj  2019

 

 

Reseprogram
villa-del-balbianello.jpg
Dag 1 - Lenno, Villa del Balbianello och Cadenabbia

Fredagen den 3 maj

Vi flyger till i Milano Malpensa, ett par mil nordväst om Milano. Sedan tar en buss oss direkt till västra delen av Lago di Como, solsidan.

 

Lago di Como drog tidigt till sig förmögna milanesare som byggde många storslagna palats kring den vackra sjön. De njöt av omgivningarna, det behagliga klimatet och av avskildheten.

Vi stannar först i den lilla orten Lenno vid kanten av sjön och äter en gemensam lunch, innan vi tar en kort båttur med en privat taxibåt till Villa del Balbianello strax intill. Villa del Balbianello är ursprungligen ett Franciskanerkloster från 1200-talet, men tillbyggt i slutet av 1700-talet. Villan har ett vidunderligt läge på en liten halvö i sjön. Under 1970-talet återställde dåvarande ägaren, greve Guido Monzino, trädgården till sin ursprungliga strama enkelhet och till villan samlade han oskattbara konstföremål och möbler från hela världen. Vi stiger i land direkt vid villan och tar trapporna upp till trädgården. Den är mycket sparsmakad i sin strama design, formad efter terrängen och med en sanslöst vacker utsikt över sjön. Vi börjar med en guidad tur inne i villan, innan vi går ut och njuter av atmosfären och den formklippta grönskan i trädgården. Efter upplevelsen av det oförglömliga besöket tar vi båten tillbaka och checkar på vårt tjusiga fyrstjärniga hotell, som ligger nästan vid vattnet med en sagolik utsikt över sjön och bergen runt omkring.

​Kvällen inleder vi med en välkomstdrink före den gemensamma middagen på hotellet.

 

 

 

 

1200px-Tremezzo_-_Villa_Carlotta.jpg
villa-carlotta-think.jpg
Dag 2 - Bellagio, Villa Melzi och Villa Carlotta

Lördag den 4 maj

 

På morgonen går turen  till "Como-sjöns pärla" den charmiga staden Bellagio, en av de mest bildsköna platserna kring sjön med sina brant klättrande små pittoreska gränder. Här finns mängder av hantverksbutiker med glas, keramik och det vackra italienska siden som  tillverkades i Como för inte så länge sedan.

Efter ett par timmar med egna upptäckter bland Bellagios små butiker och gallerier och lunch på egen hand, ses vi igen och promenerar tillsammans cirka 800 m längs sjön till Villa Melzi med sin fascinerande historia och parkliknande trädgård - det första exemplet på en "engelsk trädgård" runt sjön. Här promenerade Napoleon och hans Josephine längs med sjön under en allé av plataner, här finns egyptiska skulpturer, tempel, romerska statyer och en mängd exotiska träd. Nu blommar även ett överflöd av azaleor och rhododendron. I den japanska delen av trädgården hittar vi en damm, överhängd av vackra, japanska lönnar.

Senare på eftermiddagen tar vi båten tillbaka till andra sidan av sjön och besöker en av de mest berömda trädgårdarna vid Como-sjön, nyklassiska Villa Carlotta i Tremezzo, granne med vårt hotell. Villa Carlotta byggdes i början av 1700-talet som sommarresidens åt en rik markis från Milano och blev senare bortskänkt som bröllopspresent av Prinsessan Marianne av Preussen till dottern Carlotta. Byggnaden är fylld av fin konst, t ex vackra väggreliefer av dansken Thorvaldsen och marmorskulpturer av italienska mästare. Villan omges av en terrasserad klassisk trädgård i italiensk stil med citronpergola, klängväxter och rosor (bl. a en stor Rosa Banksiae "Lutea") närmast huset. Längre upp finner vi ett wood-land med bland annat mängder av blommande azaleor och rhododendron, men även orkidéer, koreanska korneller, trädormbunkar och bambuskog. Villa Carlotta var ett av målen för ”the Grand Tour”, unga adelmäns bildningsresa ut i Europa.

Vi går tillbaka till hotellet för gemensam middag på kvällen.

Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

 

Avreseorter

Köpenhamn/ Stockholm (tillägg för anslutningsflyg från Stockholm)

(Göteborg, Helsingfors, Oslo beroende på tillgängligt flyg)

 

 

Hotell  

 

Vi har två hotell, ett vid Comosjön  och ett vid Lago di Maggiore. Vi börjar vid Comosjön där vi bor på:

Grand Hotel Cadenabbia ****

hotellets hemsida:

 

Grand Hotel Cadenabbia ligger vid Comosjöns strand, bredvid Villa Carlottas botaniska trädgård. Välkomnande och varm atmosfär, välskött inre, pool i trädgården. Här har du panoramautsikt från takterrassen där det också finns en bar.

Rummen är luftkonditionerade och har satellit-TV, minibar och värdeskåp. Många av rummen har sjöutsikt och vissa har en balkong.

grand-hotel-cadenabbia.jpg

Hotellet vid Lago di Maggiore:

 

 

Detta storslagna hotell, som sett många celebriteter komma och gå, är beläget mitt i en gammal park 700 m från Baveno centrum och har en fantastisk utsikt över de Borromeiska öarna och Lago di Maggiore. Hotellet kom till genom att Villa Durazzo från 1875 byggdes till och nu kombineras här traditionsrik stil med modernism. I trädgården avtäcktes år 2000 en staty över engelska drottning Victoria, som vistades här och på andra platser runt Lago Maggiore 1879. Alla rum har egna badrum, radio och satellit-TV, kassaskåp och hårtork. Framför hotellet ligger en stor swimmingpool med parasoller och däckstolar och det finns även en privat strand med solstolar nere vid sjön. Fitness-centrum med gym, biljardrum och egen tennisbana gör att vi kommer att njuta av vistelsen här i fulla drag!

​​​​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder, Karins Trädgårdsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

 

26776006.jpg
P1010173.JPG
img_0186.jpg
giardini-villa-melzi.jpg
Dag 3 - Parco Gambarogno och Villa Taranto
Söndag den 5 maj

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell i Cadenabbia  och packar in i bussen för att åka till ännu en vacker alpsjö - Lago Maggiore. Första stoppet för dagen blir i Parco Gambarogno i Vairano, Schweiz. Parken ligger i en ravin och är berömd för sin enastående samlig av kamelior (950 olika sorter), magnolior (350), pioner och azaleor. Vi besöker även den intilliggande plantskolan med sitt spännande sortiment; eftersom man själv förökar magnolior och kamelior här, så kan vi köpa små exemplar av t ex ovanliga magnolior. Här finns även många olika sorters blåregn, t e x vita. rosa och dubbelblommande!

 

Efter gemensam lunch på en restaurang, åker vi vidare till Villa Taranto, en vacker botanisk trädgård som skapades av skotten Neil McEarcharn. I denna perfekt skötta park finns tiotusentals växter på en yta av 16 hektar med vackra blomsterbäddar, många olika växtteman, ovanliga träd, fontäner och dammar.

 

Senare på eftermiddagen kommer vi till Baveno och checkar in på  på vårt ärevördiga, familjeägda hotell som ligger i en gammal park nere vid sjön och har en helt vidunderlig utsikt över Lago Maggiore och de Borromeiska öarna.

På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 

 

    

85680-a.jpg
back1.jpg
barca-i.pescatori.jpg
Dag 4 - Isola Madre, Isola Pescatore, Isola Bella

Måndag den 6 maj

Vi börjar dagen med en båttur och besök på ön Isola Madre - hela ön är som en vackert komponerad trädgård med en mängd exotiska växter som frodas här genom öns mycket gynnsamma växtklimat. En samling påfåglar spatserar runt bland bambu, bananplantor, tio sorters blåregn, eucalyptusträd, kamelior och Europas största cypress "Cupressus cashmiriana" för att nämna en bråkdel av allt vi kommer att få se här. Vi kan även gå in i palatset och förundras över utsmyckningarna där.

Vid lunchtid åker vi båt igen till Isola Pescatore (fiskarnas ö) Här finns många mysiga restauranger och affärer, så det blir lunch och upptäcktsfärd på egen hand på denna lilla ö.

 

Ny båttur och besök på nästa ö. Det är något helt annorlunda än allt som vi fått se hitintills - den flytande barockträdgården Isola Bella. Sedan 1500-talet har också den tillhört furstesläkten Borromeo. Med början redan 1630 har det på tio nivåer anlagts en barockträdgård med en stram skönhet, det mest spektakulära är en halvcirkelformad vattenteater med obelisker, nischer och skulpturer som är tänkta som sjömän på det skepp som hela ön utgör. För att nå trädgården får vi gå genom slottet med all dess konst och spännande mosaikgrottor - vi börjar därför besöket här med en guidad tur av konsten och salarna inne i slottet. Vi slutar den guidade turen vid utgången till trädgården. Här väntar en oförglömlig trädgårdsupplevelse, Isola Bellas barockträdgård.

 

Vi avslutar dagen med en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

 

 

Giardini-Isola-Madre.jpg
Isola-dei-pescatori-lago-maggiore.jpg
Topflight_Italy_Summer_Lake_Maggiore_5_a

 

Dag 5 - Vingård och hemresa

 

Tisdag den 7 maj

 

Efter frukost packar vi in i bussen och åker till den charmiga staden Stresa som är lago di Maggiores metropol. Här finns tjusiga villor, blomsterprakt, många affärer och en fin strandpromenad som lockar till att vandra längs stranden.

Vi åker sedan i riktning mot Milano/Malpensa och stannar vid en vingård för vinprovning, där vi också kommer att få en lättare lunch.

Fyllda av våra upplevelser åker vi sedan till flygplatsen för hemresa

  

Cosa-Vedere-sul-Lago-Maggiore-Stresa-Pia
villaloggio6502.jpg
 

 

bottom of page