top of page

Trädgårdsresa till Normandie

 

Trädgårdsresan till Normandie bjuder på ett pärlband av vackra och intressanta trädgårdar, fransk god mat och övernattning på fyrstjärniga hotell i två charmiga städer, semesterorten Deauville vid kusten och historiska Rouen i norra delen av Normandie. 

Fullbokad

Datum:  6-10 september  2019

 

 

Reseprogram
Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

 

Avreseorter

Köpenhamn/ Stockholm Arlanda

(Göteborg, Helsingfors, Oslo)

 

Avresa

Fredag den 6 september 2019

Hemresa

Tisdag den 10 september 2019

 

Dag 1 - Monets trädgård och Deauville/Trouville-sur-Mer.

Fredagen den 6 september

Det vackra landskapet i Normandie med sitt speciella ljus har länge dragit till sig många berömda konstnärer och efter att ha landat på flygplatsen i Paris, åker vi direkt till Monets trädgård i Giverny och börjar med lunch på egen hand i närheten av trädgården. Det var här målaren Claude Monet (1840-1926) bodde i 43 år och skapade många av sina mästerverk, dit får också den vackra trädgården räknas. Även nu på sensommaren kommer vi att kunna njuta av mycket som blommar.

Monet var en av pionjärerna inom impressionismen, en banbrytande konstriktning vid sekelskiftet runt år 1900, där ljuset och vad man faktiskt ser spelade stor roll när målningarna skapades. Monets trädgård är indelad i två avdelningar med blomsterrabatter och den berömda stora mittgången med sina krasseklädda bågar närmast det vackra rosa huset och en japanskinspirerad del på andra sidan en väg. Det är här vi kommer att hitta den blåregnsklädda japanska bron över näckrosdammarna som Monet älskade att måla av under olika ljusförhållanden.

Efter besöket här åker vi ut till Normandies blomsterkust, Côte Fleuri, och till vårt fina hotell i den fashionabla semesterorten Deauville/Trouville-sur-Mer, staden som omnämns som både ”drottningen av Normandies stränder” och ”Paris riviera”. Med sina hästkapplöpningsbanor, sin hamn, sitt kasino, överdådiga hotell och tjusiga villor har Deauville och Trouville-sur Mer sedan 1800-talet ansetts som två av de mest prestigefyllda badorterna för den franska societeten, för många känd också för sin roll i romansviten”På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust.

 

Efter att ha checkat in på vårt hotell ses vi igen senare för en välkomstdrink och middag tillsammans.

 

 

 

 

PCUNOR014FS0009M_4.jpg
Dag 2 - Jardin Castillon de Plantbessin och Château Brécy

Lördagen den 7 september

Idag börjar vi med att åka till den omskrivna trädgården Jardin Castillon de Plantbessin.

Det var redan 2012 som man kunde läsa hela 12 sidor i en tjusig fransk trädgårdstidning (l’art des Jardins) om Jardin Castillon de Plantbessin och se underbara bilder från denna trädgård som av många anses som en av de allra främsta i Frankrike.

Trädgården är skapad från 1984 och framåt av Hubert och Colette Sainte Beuve och vi kommer att få en guidad tur (på engelska) genom trädgården av någon av dem. De har hämtat mycket inspiration från berömda trädgårdar i England, t ex Great Dixter, Sissinghurst och Hidcote Manor (titta särskilt på ett trädgårdsrum med bara en stor rund damm där endast himlen avspeglar sig, det var Lawrence Johnston som gjorde det för första gången på Hidcote Manor) – men tolkat dem på sitt eget helt eget franska sätt. En stark design med mycket formklippta buskar (topiarier), häckar och blickfång, men också frodiga perenner, vilka väller ut över vackra sandstensgångar och mjukar upp planteringarna.

 

Efter besöket i Castillon, åker vi en liten stund norrut för att äta en gemensam lunch i staden Bayeax, bl. a. känt för att här finns Bayeaxtapeten, en medeltida broderad textil som skildrar normandernas erövring av England år 1066.

Trädgårdarna kring Château Brécy började anläggas under senare delen av 1600-talet, troligen av en landskapsarkitekt vid namn Francois Mansart. De är en av få franska trädgårdar som är kvar från den tidsperioden och ett exempel på den klassiska franska trädgårdskonsten.

Från parterren bakom huset reser sig trädgården i fyra terrasser, varje del är planterad på olika sätt med noga genomtänkta perspektiv. Den enorma porten speglar himlen bakom och detta ljus var ett av skälen till att den nuvarande ägaren M. Didier Wirth köpte slottet. Han och hans fru renoverade trädgårdarna, måna om att de skulle matcha husets arkitektur och bibehålla en kombination av medeltida muromgärdade trädgårdar med renässansens utsirade skulpturer och knutträdgårdar. Trädgården har av franska kulturministeriet klassats som ”jardin remarkable”.

Middag på egen hand på kvällen.

Hotell Mercure troville.jpg

Hotellet i Rouen är:

 

Mercure Rouen Champ de Mars Hotel****

‎Detta hotell ligger bara 10 minuters promenad från stadens historiska centrum och katedralen Rouen och erbjuder gratis Wi-Fi. Frukost serveras varje morgon i frukostrummet.‎

‎Alla de elegant inredda rummen är luftkonditionerade och har satellit-TV. Rummen har egna badrum med gratis toalettartiklar.‎

‎Restaurangen, Le Honfleur, serverar regionala rätter och hotellets bar, Le Boston, är öppen hela dagen och kvällen.‎

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder, Karins Trädgårdsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

 

hotel rouen2.jpg
Dag 3 - Jardin d'Angelique och Rouen
Söndagen den 8 september

När vi ätit vår frukost, packar vi in vårt bagage i bussen och kör en dryg timma i nordostlig riktning, för att sedan stanna strax utanför den historiska staden Rouen med bl. a sin katedral, berömda klocka, fina restauranger, butiker och caféer.

 

Under förmiddagen besöker vi sedan en mycket romantisk och charmig privatträdgård, Jardin d'Angelique i Montmain, där Gloria Bellegard har skapat en av Normandies mest besökta trädgårdar runt den vackra herrgården. På baksidan av huset kommer vi att se en fridfull trädgård med nästan enbart vita blommor och där rabatterna är omgivna av häckar i stram fransk stil. Vatten porlar stilla från en fontän i mitten och här finns vackra bänkar, där vi kan sitta och njuta en stund av atmosfären och allt det vackra. Madame Bellegards stora växtintresse visar sig sedan än mer tydligt i den andra delen av trädgården; ett engelskinspirerat wood-land med trånga, vindlande gångar mellan mjukt rundade planteringar, rosenbågar, ovanliga träd och mängder av andra växter i harmoniska pastellfärger.

 

Efter att ha ätit lunch tillsamman på en trevlig restaurang på vägen till Rouen, åker vi till vår nya fina hotell och checkar in.

Rouen är en stad med cirka 100.000 invånare.Det är Normandies "huvudstad" med ‎en välkänd gotisk katedral, vackert restaurerade medeltida kvartal, imponerande gamla kyrkor, museer och levande kulturliv.

Bland museerna finns ett stort konstmuseum, med målningar av  Rubens, Modigliani, Pissarro, Renoir, Sisley (massor) och, naturligtvis, flera verk av Monet, samt en fin samling av flamländska oljor. Ett Jeanne d'Arc museum, (hon avrättades i Rouen) och den intressanta klockan Gros-Horloge clock tower.  ‎De flesta av de främsta turistattraktionerna i Rouen ligger i stadens bilfria zon, ett charmigt område av slingrande medeltida gränder och pittoreska korsvirkeshus.

Här finns också många fina och spännande restauranger och fina affärer.

 

Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter och middag på egen hand.

 

 

 

    

vacunae rosea
p12.jpg
Dag 4 - Parc du Bois des Moutiers, Château de Miromesnil och Les Jardins Agapanthe

Måndagen den 9 september

 

Parc du Bois des Moutiers, Varengeville-sur-Mer, är familjen Bouchayer-Mallets hem och den enda franska trädgård som designats av engelska trädgårdsgurun Gertrude Jekyll i samarbete med den då 28-åriga arkitekten Edwin Lutyens. Han ritade det vackra huset 1897, på uppdrag av den välbeställde fransmannen Guillaume Mallet, och Gertrude Jekyll ansvarade för trädgårdens planteringar. Trädgården är klassad som "jardin remarquable" (speciell, anmärkningsvärd) av franska kulturministeriet.

På framsidan av huset kommer vi att få njuta av en uppvuxen stämningsfull, engelskinfluerad trädgård med buxbomskantade rabatter. Den innehåller bl. a den skickliga komposition av perenner som kännetecknade Jekylls trädgårdskonst, formklippta idegranshäckar och en vit trädgård. Vi får också se exempel på Lutyens trädgårdsdesign, t ex en karakteristisk vacker pergola och en rund trappa som oftast återfinns i hans anläggningar. På baksidan av huset kommer vi till en stor parkliknande del som sträcker sig ner mot havet och som innehåller en mängd ovanliga träd och buskar, här klarade den trädintresserade Guillaume Mallet sig utan hjälp!

 

Vi kommer sedan att besöka och äta lunch tillsammans på slottet Château de Miromesnil, Tourville-sur-Arques, där författaren Guy de Maupassant föddes 1850. Slottet ägs idag av Jean-Christophe och Nathalie Romatet (hon har ärvt slottet efter sin farmor) och vi börjar besöket här med en guidad tur inne i det vackra slottet från 1600-talet och lunch tillsammans.

Parken runt slottet domineras av stora gamla libanesiska cedrar, men här finns också en fin köksträdgård (klassades som "jardin remarquable" 2004), som förser slottet inte bara med färggranna grönsaker, utan också med blommor till de blomsterarrangemang vi fått se inne i slottet. Att blanda blommor och kryddväxter med grönsaker som ofta väljs för sitt utseende, är ett speciellt franskt fenomen och kallas för ”potager”, en av de bästa återfinns just här på Château de Miromesnil.

 

Dagens sista trädgårdsbesök kommer ni säkert aldrig att glömma, fantastiska Les Jardins Agapanthe i Grigneusville. Det är en modern artistisk trädgård skapad av landskapsarkitekten och esteten Alexandre Thomas. Det är en trädgård full av överraskningar, där nya smakfulla trädgårdsrum väntar bakom varje hörn. Välregisserade kontraster mellan ljus och skugga, mellan formklippta städsegröna växter och intim organiserad djungel och mellan olika nivåer - allt både smakfullt och fantasifullt i sin utformning. Vi kommer att få se antika urnor utspridda lite här och var, en läcker trappgång där vatten rinner mellan stenarna, en doftträdgård med kryddväxter vackert arrangerade mellan stenar, en nedsänkt trädgård, en medelhavsträdgård och många andra sparsmakade planteringar bland terrasser och fontäner.

 

Avskedsmiddag tillsammans på kvällen.

 

 

Landriana
Landriana
Landriana
Ninfa

 

Dag 5 - Jardin Plume och hemresa

 

Tisdagen den 10 september

 

På förmiddagen besöker vi en av de mest uppmärksammade moderna trädgårdarna i Europa, prisbelönta Jardin Plume i Auzonville-sur-Ru. Här har plantskoleägarna Sylvie och Patrick Quibel sedan 1997 skapat en modern, mycket arkitektonisk trädgård av en gammal normandisk fruktträdgård. Trädgården är inspirerad av både fransk klassisk trädgårdskonst och den nya perennvågen från Holland, resultatet är nyskapande och läckert. Höga gräs vajar mjukt i stora rektanglar, överflödande naturalistiska planteringar med höga perenner väller inom häckar i olika formationer.  Här finns både speciella vår, sommar- och höstträdgårdar, en fyrkantig damm och en fin köksträdgård.

 

På Jardin Plume finns också en mindre plantskola, så vi kan passa på att köpa med oss någon planta vi sett i trädgården, innan vi åker vidare mot flygplatsen utanför Paris för hemresa.

 

  

 

 

bottom of page