top of page

Trädgårdsresa till England - the Cotswolds

 

The Cotswolds – känt för sina honungsfärgade hus i pittoreska små byar som ligger utspridda i ett vackert, orört och böljande landskap, men också känt för sina många exceptionellt fina trädgårdar. Vi kommer bland annat att besöka berömda trädgårdar som Hidcote Manor, Kiftsgate Court och The Laskett, Sir Roy Strongs skapelse. Kanske ännu mer spännande blir våra besök i gömda, privata trädgårdspärlor där vi blir guidade av trädgårdsägarna själva eller av en av trädgårdsmästarna!

Inställd p.g.a. Coronaviruset

Datum: 31 maj-4 juni 2020     

 

Reseprogram
a1a35875bb887cb1ac900a7ebda3736a.jpg
Dag 1 -  Througham Court och Cheltenham

Söndag 31 maj

 

Efter att ha landat på Heathrow åker vi västerut direkt till hjärtat av the Cotswold och stannar efter cirka en timma och äter en gemensam lunch på en trevlig restaurang längs

med vägen.


Vad händer när en internationellt erkänd medicinsk forskare omskolar sig till landskapsarkitekt, köper ett gammalt hus med en klassisk Arts & Crafts trädgård från 1930-talet och applicerar sina vetenskapliga teorier och smak för modern konst i sin trädgård? Det kommer vi att få se i den första trädgården på vår resa, när vi besöker Dr. Christine Facers 24 000 m2 stora privata trädgård Throughham Court, Stroud. Skulpturer, konstverk och olika trädgårdsrum med teman applicerade kring vetenskapliga teorier och principer: en mycket annorlunda och omtumlande trädgård som illustrerar ägarens livshistoria och personlighet. Så väl då att vi får en guidad tur av Christine själv, där hon kommer att berätta om sina tankar och symboliken i de olika delarna.

Efter rundvandringen här kommer vi att få njuta av

(traditionellt) kaffe/te och hemlagad mjuk kaka och

kunna bearbeta alla våra intryck.

 

Vi fortsätter sedan till den vackra staden Cheltenham spa

och checkar in på vårt eleganta fyrstjärniga hotell med

ypperligt läge i centrala Cheltenham. Den imponerande

byggnaden blickar ut mot the Imperial Gardens med

sina färgsprakande 25 000 utplanteringsväxter och ligger

bara ett stenkast från Montpellier området med många

butiker av hög klass. Även ​den berömda avenyn ”the Promenade”

med sin härliga grönska, exklusiva affärer och restauranger ligger mycket nära hotellet.

Cheltenham är nu Cotswolds kulturella centrum med mångamuseer och konstgallerier, men byggdes ursprungligen upp som en kurort med lyxiga spa-anläggningar för välbärgade besökare, därav alla ståtliga byggnader i staden.

Vi ses igen senare på kvällen för en välkomstdrink och gemensam middag på hotellet.

 

Garden3.jpg
Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar

Avreseort

Köpenhamn, Stockholm, (Göteborg, Oslo)

Avresa

Söndag den 31 maj 2020

Hemresa

Torsdag den 4 juni 2020

 

Pris

16.650

(eventuellt tillägg från Göteborg,Oslo beroende på dagspris för flyg)

Enkelrumstillägg

2.890 kr

(Om ni vill kan vi kanske ordna delat rum)

 

Flygfakta

Flygbolag: SAS

Avresa till London Heathrow den 31/5:

Kastrup kl: 07:45, (ank London  kl 08:50)

Arlanda kl:  07:50      (ank London kl 09:35)

 

Hemresa 4/6 från London/LHR) till

Kastrup: avr kl 18:30   (ank. Kastrup 21:25), 

Arlanda: avr kl 19:05    (ank. Arlanda 22:30)

 

I priset ingår

​Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt fantastisk frukost på Queens Hotell**** i Cheltenham fyra nätter; fem luncher och två middagar.

Dessutom ingår välkomstdrink och två förmiddagsfika, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker.

 

Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Queens Hotel****  4 nätter inkl. frukost

The Promenade
GL50 1NN  CHELTENHAM

 

Queens Hotel är idealiskt beläget för att utforska Cheltenham och erbjuder en verkligt majestätisk miljö med sin inredning och arkitektur. Det är ett elegant hotell i en neo-klassisk stil - kompletterat med alla moderna bekvämligheter. Vackert inredda rum, bra restaurang, bar och stora allmänna utrymmen Ta in och njut av den fantastiska utsikten över Imperial Square Garden med direktkontakt till stadens puls och charm.

Här finns också gratis WiFi.

Alla rum har traditionell inredning med TV, hårtork samt te- och kaffefaciliteter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårdsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

 

Dag 2 - The Coach House, Barnsley House och Ablington Manor

Måndag den 1 juni

Vi börjar dagen i the Coach House, Ampney Crucis, där vi besöker Nicholas och Mel Tanner i deras privata trädgård på 6 000 kvm. Här har framför allt Mel sedan 1989 skapat en trädgård full av struktur och design. Den är indelad i olika slutna rum t ex en ”rill garden” (med lång vattenränna), rosenträdgård, grusträdgård, köksträdgård och en helt grön avdelning kantade med spaljerade lindar. Vackra perennrabatter. Trädgården har ständigt utvecklats i takt med att Mel gått olika kurser i trädgårdsdesin; hon har även varit guide i prins Charles trädgård Highgrove några år.

Vi kommer att börja besöket här med förmiddagskaffe/te och kaka – under tiden får vi en introduktion till trädgården av Mel.

 

Nästa stopp är Barnsley House, tidigare hem till den nu bortgångna trädgårdsförfattarinnan och internationellt kända trädgårdsdesignern Rosemary Verey. Nu är det ett lyxhotell och vi kommer att äta lunch tillsammans här  - för att sedan kunna gå ut i den berömda trädgården som Rosemary Verey skapade med början på 1950-talet fram till sin bortgång 2001. Det är inte omöjligt att många av oss kommer att känna igen de olika välkomponerade trädgårdsrummen och rabatterna som Rosemary så livfullt skildrat i ett stort antal böcker. Hon vann flera medaljer i Chelsea Flower Show och designade trädgårdar till många berömda personer som

t ex Prince Charles och Elton John.

Under eftermiddagen besöker vi en exklusiv, stor privatträdgård nära Barnsley House, Ablington Manor, Ablington. Prue och Robert Cooper har här skapat en mycket vacker och harmonisk, klassisk engelsk trädgård runt sitt hus från slutet av 1500-talet och de kommer själva att guida oss genom trädgården. I kanten rinner det klara vattnet från floden Coln stilla, den betraktas som ett av Englands bästa forellvatten. Vi kommer att vandra genom ett litet wood-land, komma fram till en liten romantisk paviljong och sedan gå upp på svepande, välskötta gräsmattor upp mot en stor terrass intill huset. Vi passerar böljande rabatter och en ”sunken garden” (nedsänkt trädgård) med en pergola och vacker stensättning. Där kommer vi att få njuta av eftermiddagskaffe/te med kaka, innan vi åker tillbaka till hotellet.

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

 

​​

abilt hemsida.JPG
Ta en tur i trädgården med Sir Roy Strong
©Karins Trädgårdsresor
Dag 3 - The Laskett och High Glanau Manor i Wales
Tisdag den 2 juni

Idag börjar vi med att åka ett par mil västerut, nära gränsen till Wales i landskapet Herefordshire. Där skall vi besöka the Laskett, Much Birch, – en av de största privata formella trädgårdar som skapats i England sedan 1945. Under nästan fyrtio år förvandlade historikern Sir Roy Strong och hans nu bortgångna fru designern Dr. Julia Trevelyan Oman ett 12 000 kvm stort fält till en serie mycket personliga och fantasifulla trädgårdsrum i olika nivåer.  De innehåller vackra blickfång överallt, en rosenträdgård, lindallé, skulpturer, fontäner, köksträdgård, buxbomsparterrer, rikt planterade perennrabatter i präriestil – och har gjort trädgården berömd och omskriven. Sir Roy Strong har skrivit många trädgårdsböcker  och en del av dem finns att köpa här med hans signatur, även lite plantor uppdragna i trädgården är ibland till salu. Vi kanske får träffa sir Roy Strong (om han inte är ute och cyklar, vilket han ofta gör)

 

Efter besöket här stannar vi och äter lunch tillsammans på en pub/restaurang på väg till Wales och nästa privata trädgård.

 

Efter lunch besöker vi Helena Gerrish och en trädgård som ligger precis innanför gränsen till Wales och har en makalös utsikt över omgivande berg och dalar, High Glanau Manor, Lydart Monmouth.

H. Avray Tipping var i början av 1900-talet redaktör på tidningen Country Life Magazine och hans artiklar och många böcker gjorde honom till en mycket känd trädgårdshistoriker, författare och trädgårdsdesigner. Det var han som byggde det vackra huset i Arts & Craftsstil och anlade trädgården här 1923. Helena Gerrish blev så fascinerad av Tipping när hon och hennes man köpt fastigheten 2002, att hon senare skrev en bok om honom och de bestämde sig för att återskapa trädgården till dess forna skönhet.

Vi kommer att få se breda stenterrasser i orginalutförande, en pergola, breda perennrabatter i samstämda färger, ett Edwardianskt växthus och en vildäng – allt i en mycket vacker omgivning.

Vi avslutar med eftermiddagskaffe/te och hembakta kakor.

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

                                             

DSCN6335.JPG
Dag 4 - Hidcote Manor och  Kiftsgate Court

Onsdag den 3 juni

 

Hidcote Manor i Hidcote Bartrim,  är utan tvekan en av Englands mest betydelsefulla trädgårdar i modern tid och den besöker vi på förmiddagen – att den också är mycket vacker kommer ni säkert också att tycka! Det var amerikanen Lawrence Johnston som skapade den från 1907 och framåt och den anses som en av rörelsen ”Arts and Crafts” finaste trädgårdar. Att dela in en stor trädgård med höga häckar i olika avgränsade rum var något nytt och esteten Johnston kombinerade sin arkitektoniska skicklighet med en stor plantkännedom. Detta inspirerade många samtida trädgårdsägare, bl a Vita Sackville-West från Sissinghurst Castle. Johnston deltog i flera växtexpeditioner till Sydafrika, Kina och Sydamerika och samlade in nya växter, både till trädgården här och till sin trädgård i Frankrike, Serre de la Madone utanför Menton.

Nu ägs trädgården av stiftelsen National Trust och här finns både en presentshop och ett café/enklare restaurang.

 

Lunchen intar vi emellertid tillsammans i en privat  trädgård som ligger ett stenkast från Hidcote Manor, nämligen Kiftsgate Court,  en  trädgård som har en mycket starkväxande klängros uppkallad efter sig, Rosa filipes ”Kiftsgate”. Det sägs att den är den största rosen i England och den upptar hälften av en stor rosenrabatt.  Trädgården har skapats av tre generationers duktiga kvinnliga trädgårdsmästare och det är nu Anne Chambers som bor här med sin familj. Kiftsgate är också den indelad i olika trädgårdsrum med sinsemellan olika karaktär, men den är mest känd som en vacker, personlig rosenträdgård. Trädgården innehåller även mycket  s k "mixed borders" med både buskar och en hel del ovanliga perenner, framför huset finner vi en avdelning med växter till salu från trädgården.

På kvällen äter vi en avskedsmiddag tillsammans på hotellet.

 

gallery_high_01_Broughton_AL.jpg
Dag 5 -  Broughton Grange och hemresa

Torsdag den 4 juni

När vi ätit frukost och packat våra väskor har vi lite egen tid i Cheltenham. Här finns både museer och fina affärer att utforska. Vi tar sedan  bussen och åker till resans sista trädgårdsbesök. Det är en mycket spännande, nyskapande och fantasifull stor privatträdgård utanför Banbury, Broughton Grange, som ligger i en 10 hektar stor egendom. Vi kommer att få en introduktion av trädgården av chefsträdgårdsmästaren Andrew Wodall.

 

Trädgårdsdesignern Tom Stuart-Smith har här skapat en omskriven ,delvis muromgärdad, centralt belägen trädgårdsdel i tre terrasser, vilka vackert smälter in i det omgivande landskapet – ett signum i hans trädgårdskonst.

Förutom dessa tätt packade planteringar med otaliga perenner och gräs, vilka nästan tar andan av en, finns här dessutom wood-land med en liten damm, buxbomsparterrer och nyplanterat arboretum.

Vi kommer också att få en lättare lunch i trädgården, en så kallad "ploughmans lunch".


Fyllda av alla våra härliga upplevelser, åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

 

                                                                                                                     

 

  

18449 (01).jpg

Site Title

bottom of page