top of page

Trädgårdsresa till England med David Austin Roses - Rosensällskapet i Skåne

 

Resan går till två kända områden i England - the Cotswolds, känt för sina honungsfärgade hus i pittoreska små byar som ligger utspridda i ett vackert, orört och böljande landskap, men också känt för sina många exceptionellt fina trädgårdar. The Midlands som stoltserar med områden av bedårande natur, men också av gammal industrihistoria.

Vi kommer att besöka både privatträdgårdar och flera berömda visningsträdgårdar, men höjdpunkten för rosälskaren blir säkert  David Austins trädgård och plantskola.

 

Genomförd

Datum: 11-15 juni 2019     

 

Reseprogram
Sudeley-Castle_July-2013_from-Queens-Gar
14330 (02)-1500.jpg
Stratford-upon-Avon.jpg
Resefakta och hotell

Reslängd

5 dagar, 4 nätter

Avreseort

Köpenhamn

Avresa

Tisdag den 11 juni 2019

Hemresa

Lördag den 15 juni 2019

 

Reseledare

Madeleine Almér, Annika Wessel och

Karin Lagergren (1 dag) Karins Trädgårdsresor

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

Dag 1 -  Oxleaze Farm, Sudeley Castle och Stratford-upon-Avon

Tisdag den 11 juni


När vi landat på Heathrow och packat in oss i den väntande bussen åker vi västerut, tills vi  efter en dryg timma stannar vid en traditionell bondgård i hjärtat av the Cotswolds, Oxleaze farm i Filkins, där Charles och Chipps Mann bor.

Somliga av de honungsfärgade stenbyggnaderna här byggdes redan 1704 och deras privata trädgård kombinerar formella och informella delar och smälter väl ihop med det vackra omgivande landskapet. Den har lite av allt (även några rosor) - olika trädgårdsrum med välfyllda s k mixed borders (rabatter med både buskar och perenner), en ”sunken garden”, en grönsaksodling, en avdelning för snittblommor, en vattenträdgård och ett vackert växthus – överallt även formklippta buskar (topiarier) som ger trädgården struktur när blomningen är över.

Vi kommer först att bjudas på förmiddagskaffe/te med kaka, innan vi går runt i trädgården guidade av Chipps, sedan avslutas besöket här med en lättare lunch tillsammans i den nyrenoverade ladan.

 

Nästa besök blir i Sudeley Castle, i Winchcombe strax utanför Cheltenham, ett slott som spelat en viktig roll Englands historia ända sedan 1100-talet.

 

Nuvarande slott byggdes i mitten av 1400 talet med förmögenhet som skapades under hundraårskriget - när det blev färdigt konfiskerades slottet av Kung Edward som gav det till sin bror, sedemera Richard III. Man läser ibland att slottet var ett av Tudorfamiljens favoritslott.

Sudeley Castle omges av nio prisbelönta trädgårdar och den mest berömda är vackra rosenträdgården ”the Queens Garden” där fyra av Englands drottningar vandrat omkring: Anne Boleyn, Katherine Parr (som var den sista av Henrik VIIIs fruar och som är begravd här), Lady Jane Grey och Elisabeth I. Knutträdgården ”The Knot Garden” är inspirerad efter ett klänningsmönster som bars av Elisabeth I och som är avbildat på ett porträtt som hänger inne i slottet. Här omges en fontän med morisk mosaik av mer än 1200 buxbomsplantor, vilka bildar ett utsirat geometriskt mönster.

Under inbördeskriget i mitten av 1600-talet ödelades stora delar av slottet och en av trädgårdarna vi kan se innehåller romantiska slottsruiner vid sidan av blåregn, rosor och en buxbomsparterr.

På vår resa norrut till vårt hotell passerar vi den pittoreska staden Broadway, antingen blir det tid till ett litet stopp här för en promenad, eller så kör vi bara sakta genom staden och insuper de vackra byggnaderna på huvudgatan.

 

Senare på eftermiddagen kommer vi fram till vårt fyrstjärniga hotell i centrum av Stratford-upon-Avon och checkar in på våra rum.

Stratford-upon-Avon är mest känd som födelseplatsen för den elisabetanska dramatikern William Shakespeare. Här kan man gå på teater och museer och njuta av de många attraktionerna i staden.‎

 

‎Stratford-upon-Avon har också ett brett utbud av bra ‎‎restauranger‎‎ med lokala och internationella rätter. Många restauranger erbjuder tidsinställda middagar före teatern, så man inte missar föreställningarna. Staden har också ett fint urval av barer och pubar. Kanske är den mest kända av dessa ”Dirty Duck”.

Vi ses igen senare på kvällen för en välkomstdrink och gemensam middag på hotellet.

 

frontOfHouse-1.jpg
Dag 2 - Hidcote Manor, Kiftsgate Court och Stratford-upon-Avon

Onsdag den 12 juni

 

Hidcote Manor i Hidcote Bartrim, är utan tvekan en av Englands mest betydelsefulla trädgårdar i modern tid och den besöker vi på förmiddagen – att den också är mycket vacker kommer ni säkert också att tycka! Det var amerikanen Lawrence Johnston som skapade den från 1907 och framåt och den anses som en av rörelsen ”Arts and Crafts” finaste trädgårdar. Att dela in en stor trädgård med höga häckar i olika avgränsade rum var något nytt och esteten Johnston kombinerade sin arkitektoniska skicklighet med en stor plantkännedom. Detta inspirerade många samtida trädgårdsägare, bl a Vita Sackville-West från Sissinghurst Castle. Johnston deltog i flera växtexpeditioner till Sydafrika, Kina och Sydamerika och samlade in nya växter, både till trädgården här och till sin trädgård i Frankrike, Serre de la Madone utanför Menton.

Nu ägs trädgården av stiftelsen National Trust och här finns både en presentshop och ett café/enklare restaurang.

 

Lunchen intar vi tillsammans i en privat  trädgård som ligger ett stenkast från Hidcote Manor, nämligen Kiftsgate Court,  en  trädgård som har en mycket starkväxande klängros uppkallad efter sig, Rosa filipes ”Kiftsgate”. Det sägs att den är den största rosen i England och den upptar hälften av en stor rosenrabatt.  Trädgården har skapats av tre generationers duktiga kvinnliga trädgårdsmästare och det är nu Anne Chambers som bor här med sin familj. Kiftsgate är också den indelad i olika trädgårdsrum med sinsemellan olika karaktär, men den är mest känd som en vacker, personlig rosenträdgård.Här finns också möjlighet att köpa lite överskottsplantor från trädgården.

Eftermiddagen på egen hand för att upptäcka museer, shopping eller bara vandra runt i Stratford-upon-Avon med många sevärdheter. 

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

​​

South-garden-4.jpg
Bowmere cottage.jpg
Dag 3 - Morton Hall Gardens, Bowmere cottage och Chester
Torsdag den 13 juni

 

På morgonen checkar vi ut från hotellet och fortsätter vår resa i nordvästlig riktning genom grevskapet Worcestershire, för att efter bara en dryg halvtimme stanna i en inspirerande och mycket vacker 30 000 kvm stor privatägd trädgård, Morton Hall Gardens, Redditch. Trädgården ligger runt ett hus från sent 1700-tal och är indelad i en serie angränsande trädgårdsrum, t ex ett wood-land, ett stenparti och en stor köksträdgård som även innehåller en mängd rosor och perenner i starka färger.

Jag gissar dock att det blir den muromgärdade södra trädgården som vi kommer att njuta mest av. Här finns tre djupa rabatter runt en stenlagd mittgång och de innehåller ett överflöd av clematis, perenner och 70 olika sorters rosor. På kortsidan finns en båge i smidesjärn med en bänk och fontän som blickfång.Trädgården i sin helhet kombinerar skickligt en formell layout med romantiskt mjuka och överdådiga planteringar.

Vi kommer att dricka te/kaffe med mjuka kakor i det vackra orangeriet innan vi åker vidare norrut.

 

Efter ett stopp för lunch vid en trevlig pub på vägen, stannar vi nära Chester för dagens sista trädgårdsbesök i Bowmere cottage, Taporley.

Detta är en mindre mer ”vanlig” engelsk trädgård som sköts helt av paret Romy och Tom Holmes. De blev väldigt glada och stolta över att få besök av ett svenskt rosensällskap! Bowmere Cottage är en 5000 kvm uppvuxen trädgård runt ett vackert kulturminnesmärkt hus i rött tegel. Vi kommer att få se innehållsrika ”mixed borders” = rabatter med både buskar och perenner, pergolor med klängrosor, en köksträdgård och två innergårdar planterade med mängder av olika växter. Innehållet av busk- och klängrosor, clematis, nävor och en mängd andra växter mot bakgrund av välskötta gräsmattor, gör detta till en mycket traditionell, typiskt engelsk trädgård. Innan vi åker vidare bjuds vi på kaffe/te och hembakta kakor. Igen!

Efteråt har vi bara en liten busstur kvar till Chester och incheckning på vårt nya hotell.

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

                                             

David-Austin-Roses.jpg
42654.jpg
Dag 4 - David Austin Roses och  Wollerton Old Hall

Fredag den 14 juni


Morgonens första besök blir utan tvekan i rosälskarens Mecca och resans höjdpunkt - David Austin Roses, Albrighton. Hit vallfärdar rosälskare från hela världen och vi lyckades få den sista besökstiden 2019!

 

Under tidigt 1950-tal började David Austin förädla fram en ny sorts rosor med målsättningen att skapa en vacker ros som både hade ett vackert växtsätt, doftade och blommade under en lång tid –  efter 60 år och 23 guldmedaljeri Chelsea Flower Show finns nu hundratals olika sorters English Roses. I familjeföretaget arbetar den nu 92-årige David Austin tillsammans med sin son och sonson.

 

Plantskolan har en 10 000 kvm stor trädgård med över 700 sorters rosor och den är indelad i sex olika avdelningar, nästan alla är omgivna av prydligt klippta städsegröna häckar som kontrast till rosornas mjuka växtsätt:

1) Den långa trädgården. Detta är mittpunkten och övriga trädgårdar utgår från den. Här finns David Austins samling av historiska rosor, kombinerade med moderna buskrosor och engelska rosor för att förlänga växtsäsongen - samt pergolor med klätterrosor och rambling roses.

2) Den viktorianska muromgärdade trädgården. En formell trädgård med tre stora cirkulära rabatter med engelska rosor, på muren klänger klätterrosor från David Austin m fl.

3) Här finns den nationella samlingen av English Roses och själva anser de att denna trädgården är allra vackrast. Rosorna här börjar blomma i maj och slutar först när frosten kommer.

4) Här finns en skulptur som blickfång och fyra långa rabatter med engelska rosor, vilka är kombinerade med perenner för  kontrast i färg, form och doft. Uppstammade rosor ger höjd och struktur.

5) Patio garden= grusträdgården framför själva plantskolan Här hittar vi engelska rosor i olika stora dekorativa terrakottakrukor.

6) Species garden. En avdelning för vilda arter eller deras nära hybrider, den här trädgården är i blom först av alla; buskarna här får färgglada nypon på hösten och attraherar många fåglar.

 

Under vårt besök kommer vi att serveras kaffe/te och småkakor.

 


 

davidaustinwiththegrahamthomasenglishros
David_Austins_Lion_Garden_2_400.jpg
David_Austin_s_Victorian_Garden_400.jpg
David_Austin_Long_Garden_2_400.jpg
The_Renaissance_Garden_400.jpg
Patio_Containers_RD6860_400.jpg
Species_Garden_400.jpg
wollerton-old-hall-gardens_dd5b52bfbdb28
wollerton-old-hall-garden.jpg

På tidig eftermiddag åker vi till närliggande Wollerton Old Garden, Wollerton, en 20 000 kvm stor innehållsrik privat trädgård runt ett vackert hus från 1500-talet. Trädgården har designats och utvecklats av ägarna Lesley och John Jenkins sedan 1984 och har blivit en inflytelserik modern traditionellt engelsk trädgård i Arts&Crafts stil.

Trädgården är indelad i många sinsemellan väldigt olika trädgårdsrum; packad med vackra träd, buskar, perenner och rosor i vissa delar och stramt lugna med få smakfulla detaljer i andra. Kontrollerat överflöd med betoning på perenner där färg, form och storlek spelar en viktig roll och har mycket att erbjuda en plantälskare. Imponerande växtvariation, men med särskilt stor samling av clematis, salvior, phlox och rosor. Städsegröna växter som idegran och buxbumsklot ger struktur och höjd i trädgården – porlande fontäner, vattenrännor och antika vattenbad är andra vackra blickfång. En trädgård för alla sinnen!

Här kommer vi att ha möjlighet att äta lunch i deras tea-room och även att köpa plantor i plant-shopen med mestadels perenner från den egna trädgården.

Denna mycket upplevelserika dag kommer så småningom att avslutas med en avskedsmiddag tillsammans på hotellet.

All fours farm.jpg
Lasgey Farm.jpg
Dag 5 - All Fours Farm, Laskey Farm och hemresa

Lördag den 15 juni

 

Efter frukost checkar vi ut från hotellet i Chester och packar in vårt bagage i bussen för att köra i riktning mot flygplatsen utanför Manchester. Planet går inte förrän ganska sent, så vi hinner med två trädgårdar på vägen dit.

 

Första besöket är på All Fours Farm, Aston by Budworth, hemma hos paret Hazel. Detta är en traditionell och väletablerad engelskt trädgård med ett stort utval rosor, buskar, perenner och ettåriga växter. En liten köksträdgård, en damm och ett växthus kompletteras av utställda gamla maskiner från tiden när gården var i bruk.

Familjens rosodling och rosplantskola ligger intill trädgården och vi kan även gå dit och se deras rosfält och få möjlighet att köpa rosor. Innan vi åker härifrån får vi förmiddagskaffe/te och kakor.

 

Efter ytterligare en stund i bussen i riktning mot flygplatsen, stannar vi vid en pub längs med vägen och äter lunch tillsammans.

 

Resans sista trädgårdsbesök blir i Laskey Farm, Warrington, hemma hos Howard och Wendy Platt. Hon är trädgårdsdesigner och det kan man se i deras 7 500 kvm stora trädgård som har många idéer att inspireras av. Förutom rabatter med perenner och rosor, kan vi hitta en grönsaksodling, parterr och en labyrint med gräs och prärieplanteringar. Men det är nog de ovanligt utformade och porlande dammarna med fiskar i, som vi kommer att minnas mest. Här bjuds vi också på kaffe/te och hembakade kakor innan vi åker härifrån.

 

Efter alla fina rosupplevelser under våra fem dagar tillsammans, åker vi sedan till flygplatsen i Manchester för hemfärd.

                                                                                                                     

 

  

bottom of page