top of page

Trädgårdsresa till England - the Cotswolds

 

The Cotswolds – känt för sina honungsfärgade hus i pittoreska små byar som ligger utspridda i ett vackert, orört och böljande landskap, men också känt för sina många exceptionellt fina trädgårdar. Vi kommer bland annat att besöka berömda trädgårdar som Hidcote Manor, Kiftsgate Court och The Laskett, Sir Roy Strongs skapelse. Kanske ännu mer spännande blir våra besök i gömda, privata trädgårdspärlor där vi blir guidade av trädgårdsägarna själva eller av en av trädgårdsmästarna!

Genomförd

Datum: 2-6 juni 2019     

 

Reseprogram
Resefakta och hotell
white-garden-1024x680.jpg
Dag 1 -   Sudeley Castle och Cheltenham

Söndag 2 juni

 

Efter att ha landat på Heathrow åker vi direkt till hjärtat av the Cotswold och stannar vid Sudeley Castle strax utanför Cheltenham, ett slott som spelat en viktig roll Englands historia ända sedan 1100-talet. Vi börjar besöket här med lunch tillsammans.

Nuvarande slott byggdes i mitten av 1400 talet med förmögenhet som skapades under hundraårskriget - när det blev färdigt konfiskerades slottet av Kung Edward som gav det till sin bror, sedemera Richard III. Man läser ibland att slottet var ett av Tudorfamiljens favoritslott.

Sudeley Castle omges av nio prisbelönta trädgårdar och den mest berömda är vackra rosenträdgården ”the Queens Garden” där fyra av Englands drottningar vandrat omkring: Anne Boleyn, Katherine Parr (som var den sista av Henrik VIIIs fruar och som är begravd här), Lady Jane Grey och Elisabeth I. Knutträdgården ”The Knot Garden” är inspirerad efter ett klänningsmönster som bars av Elisabeth I och som är avbildat på ett porträtt som hänger inne i slottet. Här omges en fontän med morisk mosaik av mer än 1200 buxbomsplantor, vilka bildar ett utsirat geometriskt mönster.

Under inbördeskriget i mitten av 1600-talet ödelades stora delar av slottet och en av trädgårdarna vi kan se innehåller romantiska slottsruiner vid sidan av blåregn, rosor och en buxbomsparterr.

Vi fortsätter sedan till den vackra staden Cheltenham spa och checkar in på vårt eleganta fyrstjärniga hotell med ypperligt läge i centrala Cheltenham. Den imponerande byggnaden blickar ut mot the Imperial Gardens med sina färgsprakande 25 000 utplanteringsväxter och ligger bara ett stenkast från den berömda avenyn ”the Promenade” med sin härliga grönska, exklusiva affärer och restauranger. Cheltenham är nu Cotswolds kulturella centrum med många museer och konstgallerier, men byggdes ursprungligen upp som en kurort med lyxiga spa-anläggningar för välbärgade besökare, därav alla ståtliga byggnader i staden.

vi ses igen senare på kvällen för en välkomstdrink och gemensam middag på hotellet.

 

 

 

 

 

 

41_Climbing_rose_&_terrace_garden.jpg

Reslängd

5 dagar

Avreseort

Köpenhamn, Stockholm, (Göteborg, Oslo)

Avresa

Söndag den 2 juni 2019

Hemresa

Torsdag den 6 juni 2019

 

Pris

14.950

(eventuellt tillägg från Göteborg,Oslo beroende på dagspris för flyg)

Enkelrumstillägg

2.950 kr

(Om ni vill kan vi kanske ordna delat rum)

 

Flygfakta

Flygbolag: SAS

Avresa till London Heathrow den 2/6:

Kastrup kl: 07:50, (ank London  kl 08:50)

Arlanda kl:  07:55      (ank London kl 09:35)

 

Hemresa 6/6 från London/LHR) till

Kastrup: avr kl 18:30   (ank. Kastrup 21:25), 

Arlanda: avr kl 18:15    (ank. Arlanda 21:40)

 

I priset ingår

​Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt fantastisk frukost på Queens Hotell**** i Cheltenham fyra nätter; fem luncher och två middagar.

Dessutom ingår välkomstdrink och två förmiddagsfika, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker.

 

Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Queens Hotel****  4 nätter inkl. frukost

The Promenade
GL50 1NN  CHELTENHAM

 

Queens Hotel är idealiskt beläget för att utforska Cheltenham och erbjuder en verkligt majestätisk miljö med sin inredning och arkitektur. Det är ett elegant hotell i en neo-klassisk stil - kompletterat med alla moderna bekvämligheter. Vackert inredda rum, bra restaurang, bar och stora allmänna utrymmen Ta in och njut av den fantastiska utsikten över Imperial Square Garden med direktkontakt till stadens puls och charm.

Här finns också gratis WiFi.

Alla rum har traditionell inredning med TV, hårtork samt te- och kaffefaciliteter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårdsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

e-post: karin.lagergren@telia.com

 

Dag 2 - Awkward Hill Cottage, Barnsley House och hemlig privatträdgård

Måndag den 3 juni

Vi börjar dagen i den by som William Morris tyckte var ”The most beautiful village in England”, en liten charmig Cotswoldsby som heter Bibury och bara har drygt 600 invånare. Byn ligger längs med floden Coln och en rad pittoreska stenhus, Arlington Row, ägs av the National Trust och är ett av Englands mest fotograferade ställen, finns till och med på insidan av de engelska passen!

Här skall vi besöka Victoria Summerley i hennes mindre trädgård Awkward Hill Cottage, som hon köpte 2012. Hon har gjort om trädgården så den skall passa in i det omgivande landskapet och uppmuntra djurlivet. Planteringen är både formell och informell och har något av intresse året runt. Här finns t ex. en damm med vattenfall, två soliga terrasser och gott om sittplatser – här kan vi njuta av vår förmiddagsfika innan vi går genom Bibury till vår buss och åker vidare.

Nästa stopp är Barnsley House, tidigare hem till den nu bortgångna trädgårdsförfattarinnan och internationellt kända trädgårdsdesignern Rosemary Verey. Nu är det ett lyxhotell och vi kommer att lunch tillsammans här  - för att sedan kunna gå ut i den berömda trädgården som Rosemary Verey skapade med början på 1950-talet fram till sin bortgång 2001. Det är inte omöjligt att många av oss kommer att känna igen de olika välkomponerade trädgårdsrummen och rabatterna som Rosemary så livfullt skildrat i ett stort antal böcker. Hon vann flera medaljer i Chelsea Flower Show och designade trädgårdar till många berömda personer som

t ex Prince Charles och Elton John.

Under eftermiddagen besöker vi en exklusiv, stor privatträdgård nära Barnsley House, som vi lyckats få tillträde till genom våra många trädgårdskontakter i the Cotswolds.

Middag på egen hand på kvällen.

 

​​

©Karins Trädgårdsresor
Dag 3 - The Laskett och High Glanau Manor i Wales
Tisdag den 4 juni

Idag börjar vi med att åka ett par mil västerut, nära gränsen till Wales i landskapet Herefordshire. Där skall vi besöka the Laskett, Much Birch, – en av de största privata formella trädgårdar som skapats i England sedan 1945. Under nästan fyrtio år förvandlade historikern Sir Roy Strong och hans nu bortgångna fru designern Dr. Julia Trevelyan Oman ett 12 000 kvm stort fält till en serie mycket personliga och fantasifulla trädgårdsrum i olika nivåer.  De innehåller vackra blickfång överallt, en rosenträdgård, lindallé, skulpturer, fontäner, köksträdgård, buxbomsparterrer, rikt planterade perennrabatter i präriestil – och har gjort trädgården berömd och omskriven. Sir Roy Strong har skrivit många trädgårdsböcker  och en del av dem finns att köpa här med hans signatur, även plantor uppdragna i trädgården är till salu. Vi kanske får träffa sir Roy Strong (om han inte är ute och cyklar, vilket han ofta gör)

Här skall vi också njuta av en pick-nicklunch tillsammans i trädgården.

 

Efter lunch besöker vi Helena Gerrish och en trädgård som ligger precis innanför gränsen till Wales och har en makalös utsikt över omgivande berg och dalar, High Glanau Manor, Lydart Monmouth.

H. Avray Tipping var i början av 1900-talet redaktör på tidningen Country Life Magazine och hans artiklar och många böcker gjorde honom till en mycket känd trädgårdshistoriker, författare och trädgårdsdesigner. Det var han som byggde det vackra huset i Arts & Craftsstil och anlade trädgården här 1923. Helena Gerrish blev så fascinerad av Tipping när hon och hennes man köpt fastigheten 2002, att hon senare skrev en bok om honom och de bestämde sig för att återskapa trädgården till dess forna skönhet.

Vi kommer att få se breda stenterrasser i orginalutförande, en pergola, breda perennrabatter i samstämda färger, ett Edwardianskt växthus och en vildäng – allt i en mycket vacker omgivning.

Vi avslutar med eftermiddagskaffe/te och hembakta kakor.

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

                                             

karins trädgårdsresor
DSCN6335.JPG
Dag 4 - Hidcote Manor,  Kiftsgate Court och Bourton House Garden

Onsdag den 5 juni

 

Hidcote Manor i Hidcote Bartrim,  är utan tvekan en av Englands mest betydelsefulla trädgårdar i modern tid och den besöker vi på förmiddagen – att den också är mycket vacker kommer ni säkert också att tycka! Det var amerikanen Lawrence Johnston som skapade den från 1907 och framåt och den anses som en av rörelsen ”Arts and Crafts” finaste trädgårdar. Att dela in en stor trädgård med höga häckar i olika avgränsade rum var något nytt och esteten Johnston kombinerade sin arkitektoniska skicklighet med en stor plantkännedom. Detta inspirerade många samtida trädgårdsägare, bl a Vita Sackville-West från Sissinghurst Castle. Johnston deltog i flera växtexpeditioner till Sydafrika, Kina och Sydamerika och samlade in nya växter, både till trädgården här och till sin trädgård i Frankrike, Serre de la Madone utanför Menton.

Nu ägs trädgården av stiftelsen National Trust och här finns både en presentshop och ett café/enklare restaurang.

 

Lunchen intar vi tillsammans i en privat  trädgård som ligger ett stenkast från Hidcote Manor, nämligen Kiftsgate Court,  en  trädgård som har en mycket starkväxande klängros uppkallad efter sig, Rosa filipes ”Kiftsgate”. Det sägs att den är den största rosen i England och den upptar hälften av en stor rosenrabatt.  Trädgården har skapats av tre generationers duktiga kvinnliga trädgårdsmästare och det är nu Anne Chambers som bor här med sin familj. Kiftsgate är också den indelad i olika trädgårdsrum med sinsemellan olika karaktär, men den är mest känd som en vacker, personlig rosenträdgård.

Vi åker sedan vidare till en flerfaldigt prisbelönt trädgård Bourton House Garden, Burton-on-the Hill, som 2007 fick den prestigefyllda utmärkelsen ”Garden of the Year” av HH/Christies och är en över 12 000 kvm stor privat trädgård som köptes av de nuvarande holländska ägarna för bara ett par år sedan. Vi kommer att hälsas välkomna till den perfekt välskötta trädgården av en av de tre trädgårdsmästarna. Smaragdgröna gräsmattor omges av inspirerande planteringar med ofta häftiga färgkombinationer av ovanliga och exotiska växter, fantasifullt klippta topiarier (formklippta buskar), buxbomsparterrer, ”knot gardens” med  intrikata mönster och häckar kantar det honungsgula huset som byggdes runt år 1700 och utsikten över landskapet är bedövande vackert. De många välvda spaljéerna och topiarierna är något av ett ledmotiv och de och den vackra bassängen från världsutställningen 1851 i ”the knot garden” kommer säkert att bli ett bestående minne!

 

På kvällen äter vi en avskedsmiddag tillsammans på hotellet.

 

Karins Trädgårdsresor
gallery_high_01_Broughton_AL.jpg
18449 (01).jpg
Dag 5 -  Broughton Grange och hemresa

Torsdag den 6 juni

När vi ätit frukost och packat våra väskor har vi lite egen tid i Cheltenham. Här finns både museer och fina affärer att utforska. Vi tar sedan  bussen och åker till resans sista trädgårdsbesök. Det är en mycket spännande, nyskapande och fantasifull stor privatträdgård utanför Banbury, Broughton Grange, som ligger i en 10 hektar stor egendom. Vi kommer att få en introduktion av trädgården av chefsträdgårdsmästaren Andrew Wodall. Trädgårdsdesignern Tom Stuart-Smith har här skapat en omskriven delvis muromgärdad, centralt belägen trädgårdsdel i tre terrasser, vilka vackert smälter in i det omgivande landskapet – ett signum i hans trädgårdskonst.

Förutom dessa tätt packade planteringar med otaliga perenner och gräs, vilka nästan tar andan av en, finns här dessutom wood-land med en liten damm, buxbomsparterrer och nyplanterat arboretum.

Vi kommer också att få en lättare lunch i trädgården, en så kallad "ploughmans lunch".


Fyllda av alla våra härliga upplevelser, åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

 

                                                                                                                     

 

  

Site Title

bottom of page