top of page

Trädgårdsresa till Englands sydkust - privatträdgårdar och Sissinghurst Castle

 

På denna resa till södra England kommer vi att besöka de kanske mest berömda av Englands trädgårdar,  Sissinghurst Castle och Great Dixter, men framför allt tas vi emot av välkomnande trädgårdsägare i deras vackra privatträdgårdar (samtliga är med i "The Yellow Book) - under en tid då rosorna blommar som mest.

 

Resan ger också möjligheter till att handla på plantskolor och att uppleva den charmiga kuststaden

Eastbourne med sina många affärer och restauranger.   (FULLBOKAD - GENOMFÖRD

 

Datum: 14-19 juni 2016     

Pris:13.900 kr

 

Reseprogram
©Karins Trädgårdsresor

Nymans                                                                                          Eastbourne

Dag 1 - Nymans och Eastbourne

Tisdag den  14 juni


När vi landat på flygplatsen  i London åker vi direkt till Nymans i Handcross, som idag ägs av The National Trust. Trädgården ligger runt en pittoresk herrgårdsruin och är internationellt berömd för sin vackra design, sitt idylliska läge och sin historiska samling av ovanliga träd, buskar och andra växter. Delar av huset brann ner på 1920-talet, men vi kan gå in i kvarvarande rum i huset och se hur societetsskönheten Lady Anne Messel bodde. Hon var mamma till Lord Snowdon, gift med engelska prinsessan Margaret ett antal år. Vi kommer också att få se imponerande perennrabatter, skickligt formklippta buskar, en broderiträdgård, en nedsänkt trädgård och en romantisk rosenträdgård med över 600 rosor. Här finns också ett terum, en presentshop och en plantskola. På Nymans finns det också möjligheter att äta lunch.

 

Efter resans första trädgårdsupplevelse åker vi vidare söderut till Eastbourne och checkar så småningom in på vårt fina fyrstjärniga hotell vid strandpromenaden, där vi  ses igen senare på kvällen för en drink och välkomstmiddag tillsammans.

 

Eastbourne är en charmig kuststad, känd för sitt milda klimat och sitt soliga väder och har varit en populär semesterort i över hundra år. Staden är med sina 100.000 invånare liten nog för att man skall kunna ta sig fram till fots överallt, men stor nog för att kunna erbjuda ett rikt utbud av kultur, shopping och nöjen. Eastbourne har en strandpromenad på 8 km och alldeles i närheten finns de berömda kalkstensklipporna South Downs och Seven Sisters. Vid Souvereign Harbour hittar du mysiga barer, restauranger och en marina.

Gemensam välkomstdrink och middag på hotellet på kvällen.

 

 

 

  
Dag 2 - Sedgwick Park House och Follers Manor
 

Onsdag den 15 juni

 

Efter vår första frukostbuffé åker vi norrut till John och Clare Davisons privata hem sedan 2001, Sedgwick Park House utanför Horsham. Det ligger i ett vackert böljande landskap med hisnande vyer över nationalparken South Downs och är en egendom på 40 hektar som, förutom vildängar och formella trädgårdar, även innehåller lämningar av ett gammalt slott från 1200-talet, Sedgwick Castle. Clare kommer själv att guida oss runt både i trädgården och i huset; vi kommer också att bjudas på förmiddagsfika innan vi åker vidare.

 

Efter besöket här åker vi ner till den kända kuststaden Brighton, där vi äter en gemensam lunch. Efteråt är tid avsatt för en stunds shopping och egna upplevelser i staden.

 

På eftermiddagen besöker vi en modern, fyrfaldigt prisbelönt trädgård nära Alfriston, Follers Manor. En skicklig trädgårdsdesigner fick i uppdrag av ägarna Anne och Geoff Shaw att förvandla en stor övergiven tomt till en vacker trädgård, enda kravet var att den skulle vara färgrik och uppmuntra djurliv. Framför det historiska huset kommer vi nu att få se en stensatt nedsänkt uteplats med  böljande former, en damm med vackert designat soldäck som är omgivet av mjuka planteringar med mycket vilda blommor och gräs, prunkande rabatter och en fantastisk utsikt till det omgivande landskapet. Mycket läckert!

 

Gemensam middag på kvällen i Eastbourne.

 Resefakta och hotell

Reslängd

6 dagar

Avreseort

Köpenhamn, Stockholm Göteborg, Helsingfors

Avresa

Tisdag den 14 juni 2015

Hemresa

Söndag den 19 juni 2015

 

Pris

13.900 (Från Helsingfors tillkommer 850 kr)

Enkelrumstillägg

1450 kr

 

Flygfakta

Flygbolag: Norwegian  (reguljärflyg)

Avresa den 14/6:

Kastrup kl: 09:50, (ank London/Gatwick kl 10:45 )

Arlanda kl 07:05       (ank London/Gatwick kl 08:40)

Göteborg kl 08,25  (ank London/Gatwick 09,25)

Helsingfors kl 08.10 (ank London/Gatwik 09.10) 

Hemresa 19/6 från London/Gatwick (south) till

Kastrup avr kl 15.25   (ank. Kastrup 18.15), 

Arlanda avr kl 16.25   (ank Arlanda 19.45)

Göteborg avr kl 18,55 (ank Göteborg 21,45)

Helsingfors:avr kl 18.45 (ank Helsingfors 23.30)

 

I priset ingår

Reguljärflyg från Kastrup/Arlanda/Helsingfors     t o r London inkl. flygskatter och avgifter; busstransfer från och till flygplatsen i London; inkvartering med del i dubbelrum med bad/dusch och wc samt frukostbuffé på Lansdowe Hotel*** i Eastbourne, fem nätter; två luncher och fyra middagar. Dessutom ingår välkomstdrink och tre förmiddagsfika, busstransporter mellan trädgårdarna, avgifter och inträden enligt programmet. I priset ingår inte måltidsdrycker. Anmälningsavgiften, som är 2000 kronor, skall betalas senast 10 dagar efter resans beställning. Resterande belopp erläggs 40 dagar före resan.

 

Hotell

Lansdowe Hotel***  5 nätter inkl. frukostbuffé

hemsida: www.bw-lansdownehotel.co.uk

 

Lansdowne Hotel ligger mindre än 200 meter från stranden i Eastbourne och mittemot Western Lawns. Hotellets lounger har ursprungliga viktorianska detaljer och vetter mot havet. Här finns också gratis WiFi. Beachy Heads kritklippor ligger drygt 3 km från hotellet.

Hotellets restaurang Devonshire har elegant inredning och utsikt över havet.

Eastbourne Pier ligger 10 minuters promenad bort, och stadskärnan ligger 15 minuters promenad från Best Western Lansdowne Hotel.

Alla rum har traditionell inredning med TV, hårtork samt te- och kaffefaciliteter. Vissa rum har utsikt över havet och antika möbler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reseledare

Karin Lagergren, Karins Trädgårdsresor

Curt Schröder,    Karins Trädgårsresor

 

Frågor om resan

tel: 046-39 99 69

epost: karin.lagergren@telia.com

 

©Karins Trädgårdsresor
©Karins Trädgårdsresor

 Clinton Lodge                                                                                                   Clinton Lodge                                                              Ringmer Park                                 

Dag 3 - CLinton Lodge och Ringmer Park 
Torsdag den 16 juni
 

Idag börjar morgonen med ett besök i mycket vackra och stämningsfulla Clinton Lodge, Freshfield, där vi hälsas välkomna av Lady Collum och serveras förmiddagskaffe/te och kaka. Hennes omskrivna trädgård ligger runt ett vackert hus från 1600-talet och innehåller både formella trädgårdsrum inspirerade av olika tidsperioder och romantiska partier översållade av historiska rosor. Här finns en medeltida köksträdgård, en 1600-talsinspirerad doftkryddträdgård inramad i buxbomshäckar och med en fontän i mitten, en rosenallé, dubbla perennrabatter och en ljuvlig rosenträdgård; nyare inslag är en liten "knot garden" på framsidan av huset och en skuggträdgård bakom.

 

Strax utanför Lewes ligger Ringmer Park med en 32000 kvm stor trädgård, där Michael och Deborah Bedford sedan tar emot oss med en gemensam buffé lunch. Under 25 års tid har de byggt upp en serie relaterade trädgårdsrum med tätt planterade rabatter - olika i sin planttyp, struktur och färgsammansättning, men alla designade som klassiska engelska trädgårdar med en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet och South Downs. Rosenträdgården innehåller 600 olika rosor och bör vara som vackrast nu, men här finns också rabatter som blommar från tidig vår till sen höst.

 

Middag på egen hand på kvällen.

 

©Karins Trädgårdsresor

King John´s Lodge                                                                       Pashley Manor                                                                          Merriments Garden                                                                                                                                                                                                                 

Dag 4 - King John's Lodge, Pashley Manor och Merriments garden

Fredag den 17 juni

 

På förmiddagen besöker vi en romantisk privatträdgård i Etchingham, Sussex: King John´s Lodge. Kring sitt historiska hus har Jill Cunningham planteringar som översållas av gammaldags rosor och perenner och i denna härliga miljö kommer vi att njuta av kaffe med hembakad kaka. Trädgården innehåller en rosengång, en formell del med en damm, en skuggträdgård med murgröna och en stig över en blomsteräng som leder till en lada som är täckt av rosor och kaprifol. Här finns också många fina träd och buskar. Sonen i huset har för några år sedan öppnat en liten trevlig plantskola och presentshop som vi kan handla i. 

 

Pashley Manor utanför Ticehurst, blir dagens andra trädgårdsbesök. Det är en prisbelönt, privat visningsträdgård som ligger runt ett vackert gammalt korsvirkeshus från 1500-talet. Vi kommer att få en introduktion till både husets och trädgårdens historia antingen av ägaren själv, Mr. Sellick, eller av chefsträdgårdsmästaren. Därefter kan vi äta en god lunch på egen hand i deras restaurang som, med all rätt, är känd för sin fina mat.

 

Vi kommer sedan att få se en swimming-pool med medelhavsinspirerade planteringar och läckra statyer, en muromgärdad trädgård med rosenrabatter och utsikt över böljande kullar; svepande, välskötta gräsmattor, flera dammar och ett wood-land med gamla träd; de olika trädgårdsrummen är olika till sin karaktär, men genomsyras alla av ägarnas konstintresse och sinne för estetik. Här finns också en trevlig presentshop med växtförsäljning.

 

Vi avslutar dagen med besök i Merriments garden i Hurst Green, en välsorterad plantskola med tillhörande visningsträdgård som är inspirerad av Monets trädgårds utanför Paris. Här finns dammar, vackra broar och skickligt anlagda färgkoordinerade rabatter där man spelar, inte bara med perenner, utan även med olika färg och form på buskar  och träd.

 

 Gemensam middag på  kvällen.
 

Great Dixter
©Karins Trädgårdsresor

Great Dixter                                                                                                                     Sissinghurst Castle                                                                                                         

 

Dag 5 - Great Dixter och Sissinghurst Castle

Lördag den 18 juni

 

Vi börjar dagen med besök i en av Storbritanniens mest framstående och nyskapande trädgårdar, där författaren och trädgårdsmästaren Christopher Lloyd bodde till sin bortgång för ett par år sedan, sagolika Great Dixter i Northiam. Great Dixter köptes 1910 av arkitekturhistorikern Nathaniel Lloyd, som lät den unga begåvade arkitekten Edwin Lutyens rita trädgården när det vackra huset från 1400-talet restaurerades (vi har en tid avsatt för besök också inne i huset). Vi får se lekfullt formklippta idegransfigurer, inbjudande gångar mellan höga häckar och murar som ger en lugn bakgrund åt planteringar med ofta dramatiska färgkombinationer, en nedsänkt trädgård med en romantisk damm, vackra halvcirkelformade trappor och livfulla rabatter som ständigt växlar utseende efterhand som de olika växterna avlöser varandra. Bakom trädgården finns en liten plantskola och en presentshop där vi också kan få lite förfriskningar.

 

Eftermiddagen ägnar vi sedan helt åt en av de mest berömda trädgårdarna i England, Sissinghurst Castle. Den skapades av författarinnan Vita Sackville-West och hennes man Sir Harold Nicolson runt en medeltida gård som låg i ruiner när de köpte den 1930. Vita älskade gammaldags rosor med dess ljuvliga doft och planterade dem i överflöd tillsammans med clematis och kaprifol, nu klättrar de på vackra tegelmurar i rosenträdgården och frodas i rabatter tillsammans med perenner i färgstämda färger. Nigel var inspirerad av italiensk renässans och ritade de häckar som ger trädgården struktur och delar in den i spännande rum med effektfulla blickfång. Vi får också uppleva den banbrytande vita månskensträdgården med sin enorma klätterros "Rosa mulliganii" på det gotiska valvet, silverpäronet med den söta statyn framför, en "cottage garden" med ett myller av blommor i starka färger och ett wood-land med skuggtåliga växter - detta är en trädgård som fortfarande har stor betydelse för engelsk trädgårdsdesign och som får ses som ett konstverk i sig. Här finns också en trevlig restaurang och en presentshop med växtförsäljning.

 

På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på vårt hotell.   

  

©Karins Trädgårdsresor
©Karins Trädgårdsresor

                                                                                                                           Hever Castle                                                                                                    

Dag 6 - Hever Castle och hemresa

Söndag den 19 juni

 

När vi ätit frukost och packat in våra väskor i bussen på morgonen, är det  dags att åka till vår resas sista trädgårdsbesök,det romantiska slottet Hever Castle nära Edenbridge - Anne Boleyns barndomshem (hon var en av Henrik VIII-s fruar).

Hever Castle ligger omgivet av en vallgrav och med väldiga topiarier (formklippta buskar) som kantar ingången. De äldsta delarna av slottet är från 1270, men det fick sitt nuvarande utseende på 1500-talet. Den mycket förmögne William Waldorf Astor köpte och började restaurera slottet 1903 och lade också ner väldiga resurser för att anlägga trädgårdarna: den berömda italienska trädgården skapades enbart för att rymma hans samling italienska skulpturer och sjön tog 800 män två att gräva ut. Vid sjön finns en fontän som inspirerats av Fontana di Trevi i Rom. Vi kommer bland mycket annat också att se en muromgärdad rosenträdgård med över 4000 rosor, en ros är uppkallad efter slottet:The Hever Castle Rose.

 

Fyllda av alla våra fina upplevelser åker vi sedan till flygplatsen för hemresa.

  

 

 

bottom of page